Να προστατευτουν οι αγροτες απο τις ελληνοποιησεις αγροτικων προιοντων ζητα ο Δ. Χαριτου

Και αδικίες σε βάρος των παράκτιων αλιέων στο κάδρο διεκδικήσεων του βουλευτή

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά των ελληνοποιήσεων σε αγροτικά προϊόντα που είναι σε έξαρση εν μέσω της πανδημίας, ενώ ζητά άμεσες απαντήσεις για τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των αλιέων από Πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και συνυπογράφει μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την έξαρση των ελληνοποιήσεων σε αγροτικά προϊόντα ο βουλευτής επισημαίνει ότι σε όλη την Ελλάδα, οι παραγωγοί γίνονται καθημερινά μάρτυρες σε «βαφτίσεις» ως ελληνικών αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών που κατακλύζουν την ελληνική αγορά, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης. Την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από την πανδημία, οι αθρόες εισαγωγές συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τις τιμές στον παραγωγό για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται από τις αγορές. Γι’ αυτό ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προστασία των αγροτών.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό της πλειονότητας των αλιέων από το πρόσφατο Πρόγραμμα Ενίσχυσης λόγω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου κύματος πανδημίας, ο βουλευτής σημειώνειότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό τα περισσότερα σκάφη της παράκτιας αλιείας δεν υποχρεούται να φέρουν δορυφορικό σύστημα. Όμως η κυβέρνηση θέτοντας την ύπαρξη του δορυφορικού συστήματος ως κριτήριο για την ένταξη των αλιέων στο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω covid αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή τα 13.213 από τα 14.018 σκάφη της παράκτιας αλιείας. Γι’ αυτό ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των παράκτιων αλιέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.