Να προσφερουν τον εαυτο τους στον κοσμο θελουν οι Ροταρυ στην Κομοτηνη

Με κεντρικό ομιλητή τον Σταύρο Δήμα θα ξεκινήσει το 5ο Συνέδριο της 2484 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ στην Κομοτηνή

Πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής και της Ροδόπης να παρευρεθούν στην έναρξη του 5ου Συνεδρίου της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη μας, την Παρασκευή 6 Μαΐου απεύθυνε ο κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, διοικητής του Ρόταρυ της Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η Οργάνωση.
 
Το κύριο θέμα του συνεδρίου είναι το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Ρόταρυ «Be a gift to the world» το οποίο απέδωσαν στα ελληνικά ως «Πρόσφερε τον εαυτό σου στον κόσμο», τονίζοντας τον εθελοντισμό που διέπει την Οργάνωση.
 
Το συνέδριο θα έχει και διαβαλκανικό χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενο τη νευραλγική θέση της Κομοτηνής, με καλεσμένους από Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ συνδιοργανώνεται από το Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής και το Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής «Ροδόπη».
 
Όσο αφορά το πρόγραμμα, οι εργασίες της πρώτης μέρας, ξεκινούν στις 6.30 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον τ. επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Σταύρο Δήμα, ο οποίος επιστρέφει κατευθείαν από την Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην φετινή συνδιάσκεψη για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, και θα μιλήσει για το θέμα αυτό.
 
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Rotarian Music Festival, με καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, Ροταριανούς και Ροταριανές μέλη των οικογενειών τους και κατοίκους της περιοχής μας που ασχολούνται με τη μουσική, ενώ θα συμμετάσχει και η jazz μπάντα του Μουσικού Σχολείου και η χορωδία του Θρακικού Ωδείου, σε μια εκδήλωση μουσικής και χαράς.
 
Το συνέδριο συνεχίζεται το Σάββατο και την Κυριακή στο ξενοδοχείο Arcadia με θέματα που αφορούν κυρίως Ροταριανούς, ενώ το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνεται παράλληλα με το συνέδριο, στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων. 

Προωθώντας την κατανόηση μεταξύ των λαών

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφορίδης, το Ρόταρυ είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εθελοντικές οργανώσεις, με κύριο σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και την καλή θέληση και κατανόηση μεταξύ των λαών, η οποία επιτυγχάνεται με τρείς τρόπους, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την ανακούφιση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της αρρώστιας. «Πιστεύουμε πως ένας άνθρωπος μορφωμένος δεν μπορεί να φανατιστεί, ένας άνθρωπος που έχει να φάει δεν θα σπάσει μια βιτρίνα να κλέψει ένα κομμάτι ψωμί άρα θα είναι ειρηνικός, και ένας άνθρωπος που μπορεί να βρει ένα γιατρό και ένα φάρμακο δεν έχει λόγο να ανησυχεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Ο κ. Χριστοφορίδης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στον διαβαλκανικό χαρακτήρα του συνεδρίου, σημειώνοντας πως αυτό θα ενισχύσει και την προβολή της πόλης μας, για αυτό και έχουν πάρει από την Περιφέρεια και το Δήμο Κομοτηνής διάφορα φυλλάδια που θα εκθέτουν στον χώρο. Επιπλέον σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνεται το πρωί του Σαββάτου μια παράλληλη εκδήλωση για τους συνοδούς ώστε να γνωρίσουν την πόλη γενικότερα και ειδικότερα την αγορά της. 

Πλούσια η προσφορά του Ρόταρυ στην περιοχή μας

Το Ρόταρυ δραστηριοποιείται σε όλη την Περιφέρεια 2484, που καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με δράσεις τόσο των κατά τόπους ροταριανών ομίλων, όσο και της περιφερειακής δομής αλλά και το Ροταριανό Ίδρυμα, το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει φέτος στην Περιφέρεια 183.500 δολάρια Αμερικής.
 
Αναφερόμενος σε μερικές από τις περιφερειακές δράσεις της Οργάνωσης ο κ. Χριστοφορίδης σημείωσε πως το Ρόταρυ έχει εγκαταστήσει στη Θράκη ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής, συνδέοντας το κέντρο υγείας της Σαμοθράκης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
 
Ένα άλλο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Καβάλα από το Ρόταρυ, αφορά σε ακηδεμόνευτα παιδιά που μόλις γίνουν 18 ετών αφήνονται από το ίδρυμα που φιλοξενούνται χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια. Για αυτό το Ροταριανό ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, διαμορφώνοντας κάποιους χώρους και προσλαμβάνοντας ψυχολόγους, ενώ τους δίνεται ένα ποσό κάθε μήνα ώστε σε δύο χρόνια τα παιδιά αυτά να μπορέσουν να σταθούν μόνα τους στη ζωή.
 
Πιο τοπικά οι δύο όμιλοι της Κομοτηνής έχουν κάνει πολλά πράγματα φέτος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη, έχοντας βοηθήσει στην εγχείρηση του 3χρονου Λευτέρη και έχοντας συγκεντρώσει είδη ρουχισμού για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Καβάλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.