Να μην προστεθουν στις «στρατιες» ανεργων οι εργαζομενοι της «Μαρινοπουλος»

Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Μαρινόπουλος» Β. Ελλάδος «Μην ξεχνάμε ότι η εταιρία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε τεράστια κέρδη»

Αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της ανεργίας βρίσκονται οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι της εταιρίας «Μαρινόπουλος» και οι οικογένειές τους, οι οποίοι παρακολουθούν με τρόμο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της πτώχευσης του έως πρότινος «κολοσσού» των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας. Η αίτηση πτώχευσης, που υπέβαλε την Τρίτη η «Μαρινόπουλος», πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Την ίδια ημέρα θα συνέλθουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, για να αξιολογήσουν τα πιο ξεκάθαρα πλέον δεδομένα για το μέλλον της επιχείρησης και να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους. 

«Όλο το προηγούμενο διάστημα αντιλαμβανόμασταν ότι αυτό ήταν ένα από τα σενάρια, που οι ίδιοι δρομολογούσαν για τα δικά τους συμφέροντα»

Το κυρίαρχο ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μην προστεθούν και οι ίδιοι στις «στρατιές» των ανέργων, που υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτό τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου που εκπροσωπεί τους σχεδόν 3.000 εργαζόμενους των καταστημάτων «Μαρινόπουλος» της Βορείου Ελλάδος. Για τους εργαζόμενους «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η υπαγωγή της εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικα», όπως παρατήρησε ο κ. Τζιώνας. «Όλο το προηγούμενο διάστημα αντιλαμβανόμασταν ότι αυτό ήταν ένα από τα σενάρια, που οι ίδιοι δρομολογούσαν για τα δικά τους συμφέροντα», επισήμανε. «Τα άδεια ράφια, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η μη τροφοδοσία των καταστημάτων», συμπλήρωσε, «θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα εκεί». «Αλλά να μην ξεχνάμε», συνέχισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, «ότι η εταιρία «Μαρινόπουλος» όλο το προηγούμενο διάστημα είχε τεράστια κέρδη. Το άνοιγμά της στην αγορά, που προσδιορίζεται πάνω από 1 δις ευρώ, το ρευστοποίησε. Γιατί αγόρασε, δεν πλήρωσε κανέναν και το ρευστοποίησε, άρα τα χρήματα υπάρχουν. Τώρα προφανώς το αν η εταιρία επιλέγει να αποχωρήσει από τον χώρο, μην αποδίδοντας τίποτα σε αυτό που οφείλει, αυτό είναι δικό της θέμα. Για εμάς τους εργαζόμενους το κυρίαρχο είναι πώς θα διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και πώς οι εργαζόμενοι δε θα συμπληρώσουν τις στρατιές ανέργων, που υπάρχουν στη χώρα μας». 

«Δεν μπορεί να επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας επιχείρηση που καθημερινά ρευστοποιεί στο ταμείο της»

Σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, η μεγάλη πτώση του τζίρου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» επήλθε κατά το τελευταίο μόλις εξάμηνο, ενώ η εξέλιξη της πτώχευσής της δεν ήρθε ως απόρροια της έλλειψης ρευστότητας, που ταλανίζει πολλές άλλες επιχειρήσεις. «Η πτώση του τζίρου είναι το τελευταίο εξάμηνο», τόνισε συγκεκριμένα, «ενώ το 2013 και το 2014 η εταιρία «Μαρινόπουλος» έκανε επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ, την ώρα που μείωνε τους μισθούς των εργαζομένων και παριέκοπτε επιδόματα». «Πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να έχει η βιομηχανία, η οποία πρέπει να αγοράσει πρώτη ύλη και δεν μπορεί λόγω των capital controls και της κρίσης», παρατήρησε σε άλλο σημείο, «αλλά δεν μπορεί να το επικαλείται επιχείρηση που καθημερινά ρευστοποιεί στο ταμείο της». 

«Άρα το ζήτημα δεν είναι αν έχουν χρήματα»

Ο κ. Τζιώνας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι ιδιοκτήτες της «Μαρινόπουλος» δραστηριοποιούνται σε πολλές επιχειρήσεις, στον κλάδο της ένδυσης, στον κλάδο της εστίασης, αλλά και στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου η ΦΑΜΑΡ είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας. «Άρα το ζήτημα δεν είναι αν έχουν χρήματα», σχολίασε με νόημα.

Σε εκκρεμότητα η μισθοδοσία του Ιουνίου και το επίδομα αδείας

Το θετικό για τους εργαζόμενους-αν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό, μέσα σε αυτήν την περιπέτεια που εξελίσσεται- είναι ότι δεν τους οφείλονται δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών. Οι οικονομικές εκκρεμότητες, όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Τζιώνας, συνίστανται στη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα και στο επίδομα αδείας. «Υπήρξαν καθυστερήσεις πληρωμής το προηγούμενο διάστημα», υπενθύμισε, «αλλά το σωματείο με κινητοποιήσεις και με στάσεις εργασίας κατάφερε να πιέσει την εταιρία να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας και να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση σήμερα, όπως πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί, να τους οφείλονται πάρα πολλοί μισθοί». 

«Η κυβέρνηση να πάρει θέση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»

Τέλος, οι εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος», με τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν ήδη από χθες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αξιώνουν από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Είναι ένα αίτημα καθαρό και πραγματικά δίκαιο, σε μια περίοδο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι έρχεται η ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Τζιώνας. «Η κυβέρνηση να πάρει θέση», συνέχισε, «και οποιοδήποτε ενδεχόμενο επενδυτή-αγοραστή, που θα προκύψει, να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν στον νέο ιδιοκτήτη. Παρόμοια κι αν παραμείνει κι ο ίδιος ο Μαρινόπουλος, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι συνέβαλαν στην τεράστια ανάπτυξη της εταιρίας. Οι ίδιοι ήταν οι κύριοι παραγωγοί των τεράστιων κερδών και δεν μπορεί να τους ξεχνάμε σήμερα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.