Να γινει θεσμος η εθελοντικη αιμοδοσια στις αρχες καθε ετους στοχευει η ΤΟΡΑ

Την ανάγκη υιοθέτησης της εθελοντικής προσφοράς αίματος ως τρόπο ζωής σημείωσαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την κατανόηση της αξίας της αιμοδοσίας

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και την κατανόηση της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 20 Ιανουαρίου ενημερωτική συνάντηση από την ομάδα «Τοπική Οικονομία Ροδόπης – Αλλάζω» (ΤΟΡΑ), παρουσία της υπεύθυνης αιμοληψίας αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Παγώνας Κόφα και της κ. Ανθής Ρωμανά, μικροβιολόγου και μέλους του Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης. 

Κάλεσμα συμμετοχής από την πρόεδρο του ΤΟΡΑ 

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΤΟΡΑ κ. Έλπη Μπλεκάτση καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους σκοπός της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο καφέ «Σβούρα» ήταν η απεύθυνση ενός ευρύτερου καλέσματος στην τοπική κοινωνία  και τους τοπικούς συλλόγους για την καθιέρωση μίας εθελοντικής αιμοδοσίας στις αρχές κάθε έτους, περίοδος κατά την οποία οι ανάγκες είναι αυξημένες και η διαθεσιμότητα μικρή. Άλλωστε, όπως εξήγησε, το 50% των αναγκών που υπάρχουν σε αίμα στην Ελλάδα εισάγεται από το εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να «αντιμετωπιστεί» με μία μικρή πράξη αγάπης τόσο για τον ίδιος μας τον εαυτό όσο και για τους γύρω μας, την εθελοντική αιμοδοσία. 

Μόλις το 1,5% των Ελλήνων είναι εθελοντές αιμοδότες 

«Το 75% του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του θα χρειαστεί να μεταγγιστεί, ενώ οι εθελοντές αιμοδότες είναι μόνο το 1,5% του πληθυσμού» ανέφερε με τη σειρά της η κ. Ανθή Ρωμανά, τονίζοντας πως δυστυχώς οι τράπεζες αίματος δεν είναι γεμάτες, και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται η σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας να διδαχθεί στα σχολεία, αλλά και να γαλουχηθούν τα παιδιά με την παιδεία της εθελοντικής αιμοδοσίας ήδη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

«Δεν θα υπάρχει η λογική των μεταγγίσεων αν δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες» 

Για μία «πράξη ύψιστης κοινωνικής αλληλεγγύης και βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας» έκανε λόγο με τη σειρά της η κ. Παγώνα Κόφα, η οποία επεσήμανε τον αγώνα ενημέρωσης, προσέλκυσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, που βρίσκεται εν εξελίξει σε όλη την Ελλάδα, γύρω από την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
 
«Δεν θα υπάρχει η λογική των μεταγγίσεων, αν δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες» τόνισε για να εξηγήσει πως η Υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κομοτηνής διενεργεί 4.000 αιμοληψίες ανά έτος καλύπτοντας έτσι τις τοπικές ανάγκες αλλά και πραγματοποιώντας καθημερινές αποστολές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
 
Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης κ. Αναστάσιος Κοντακίδης, ο οποίος τόνισε πως η εθελοντική αιμοδοσία είναι το ανώτατο που θα πρέπει κανείς να προβλέπει και το ιδανικότερο ούτως ώστε να φτάσουμε ως χώρα στην αυτάρκεια αίματος. «Αν δεν τα καταφέρουμε σύντομα ίσως υπερισχύσουν κάποιοι άλλοι κανόνες οι οποίοι θα κάνουν το αίμα “ακριβό”, ως προς την πρόσβαση σε αυτό» εξήγησε ο ίδιος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία πιθανή μελλοντική εμπορευματοποίηση του αίματος.
 
Ο ίδιος εξήγησε πως από το 1996 στην Ελλάδα έχουμε το ασφαλέστερο αίμα, για να σημειώσει επίσης πως οι ανάγκες κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο βαίνουν αυξημένες, γεγονός που ενεργοποιεί τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και λοιπές εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την χώρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην εθελοντική αιμοδοσία.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η ομάδα ΤΟΡΑ δια της αντιπροέδρου του κ. Κούλας Παπαδριέλλη, τίμησε για την πολυετή προσφορά του στον χώρο, τον εκ των σκαπανέων της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κομοτηνή, κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο.
 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο πολιτικός κ. Δημήτρης Χαρίτου, καθώς και ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, στέλεχος του ΠΡΑΤΤΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.