«Να επωφεληθουν οι πολιτες» παροτρυνε απο την Ξανθη ο Γενικος Γραμματεας Καταναλωτη

Μια εκδήλωση που απευθύνεται σε… πολύ κόσμο στον δραματικό απόηχο των ημερών του πλαστικού χρήματος και της υπερχρέωσης, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ξάνθη.

Διοργανωτής ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και θέμα της εκδήλωσης η «εφαρμογή του Ν.3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Εισηγητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος και οι λέκτορες της Νομικής Σχολής Αθήνας Ιάκωβος Βενιέρης, και Ευθυμία Κινινή και αντικείμενο ο νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα εξωδικαστικού διακανονισμού των χρεών μεταξύ πολιτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις και την εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς και στην παροχή νομικής βοήθειας από μέλη των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας. Κατέστησαν γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί ένα δίκτυο από δικηγόρους που σε συνεργασία με τις καταναλωτικές ενώσεις της χώρας, παρέχουν βοήθεια στους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Τέλος, ανέλυσαν τις προϋποθέσεις ένταξης των οφειλετών στις διατάξεις του νόμου, καθώς και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος νομικών και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Κ. Γούναρης «Σημαντικός ο ρόλος των δικηγόρων στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών»

Ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης (Δ.Σ.Ξ.) Κώστας Γούναρης, εξήγησε: «Ο Δ.Σ.Ξ. διοργανώνει την εκδήλωση με αφορμή την ψήφιση του νόμου για ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων προσώπων. Ένας νόμος που είναι ιδιαίτερα επίκαιρος μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και η οποία αντανακλά στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αυτή η δύσκολη συγκυρία –που επιδεινώθηκε με τα τελευταία οικονομικά μέτρα- οδήγησε την πολιτεία στην ψήφιση αυτού του νόμου που προσπαθεί να ρυθμίσει, σ’ ένα βαθμό βέβαια, τις οφειλές προς τις τράπεζες κυρίως, όσων βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία».

Ο κ. Γούναρης υπογράμμισε ότι «στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών κλήθηκαν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι δικηγορικοί σύλλογοι, με τον θεσμικό ρόλο τους ως εγγυητές των δικαιωμάτων των πολιτών» και εξήγησε: «Ο ΔΣΞ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία που προβλέπεται από τον καινούργιο νόμο, παρέχοντας νομική βοήθεια σε συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στο κόστος των ρυθμίσεων αυτών. Έχουμε συγκροτήσει ένα δίκτυο δικηγόρων σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Κ., όπου μπορούν να προσφεύγουν οι αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας –πρόσκαιρα, θέλουμε να ελπίζουμε- και εφ’ όσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Και αφού μελετηθεί η υπόθεση από τον συνάδελφο που θα την αναλάβει, να προσπαθήσει να εντάξει τον συμπολίτη μας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου».

Δ. Σπυράκος «Μια ρεαλιστική προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση»

Κεντρικός εισηγητής ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, γνωστοποίησε ότι «ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο και εφαρμόζεται ήδη στην πρώτη φάση ρύθμισης των χρεών, που είναι αυτή της επιδίωξης ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές (τράπεζες)» και δήλωσε: «Σ’ αυτό τον νόμο υπάγονται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και μόνιμη αδυναμία πληρωμής με βάση τα εισοδήματά τους. Αυτά τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να προσφύγουν στα δικαστήρια και ζητήσουν να γίνει μια ρύθμιση των χρεών τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να πληρώσουν ό,τι μπορούν σε μία τετραετία και να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άξια προσοχής σημεία, όπως αυτό που παρέθεσε ο κ. Σπυράκος: «Όμως, αν έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει αυτή να ρευστοποιηθεί για να αποπληρωθεί ένα μέρος των χρεών. Μπορούν αν θέλουν να κρατήσουν την πρώτη κατοικία τους, αναλαμβάνοντας όμως να εξοφλήσουν ένα χρέος μέχρι 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, μέχρι είκοσι χρόνια και με το ευνοϊκό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Συνεπώς, οι υπερχρεωμένοι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να καθορίσουν τις δόσεις τους με βάση τις πραγματικές δυνατότητές τους και μια ρεαλιστική προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, αλλά και η νομική κοινότητα να προετοιμαστεί ώστε να προσφέρει καλύτερα τις υπηρεσίες της και τη βοήθεια προς τους πολίτες».

«Δεν υπάρχουν παγίδες»

Ο κ. Σπυράκος αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρέχεται στους προσφεύγοντες στον εξωδικαστικό διακανονισμό, λέγοντας: «Η Γ.Γ.Κ. οργανώνει ένα πανελλαδικό δίκτυο με τη συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών και των δικηγορικών συλλόγων, που θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν συνδρομής κατά το στάδιο του εξώδικου συμβιβασμού σε καταναλωτές που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τη βοήθεια που χρειάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο διευθέτησης των οφειλών τους, να κάνουν μια πρόταση προς τους πιστωτές τους και να διαπραγματευτούν μ’ αυτούς με τη βοήθεια των δικηγόρων ή των ενώσεων καταναλωτών, επιτυγχάνοντας ένα ικανοποιητικό συμβιβασμό».

Όσον αφορά πιθανές παγίδες και «ψιλά γράμματα» σε όσους επιχειρήσουν υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, ο Γ.Γ.Κ. δηλώνει κατηγορηματικά: «Παγίδες δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη ρύθμιση. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και όσοι δικαιούνται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν στη Γ.Γ.Κ., στις ενώσεις καταναλωτών και στους δικηγορικούς συλλόγους».

Ευκαιρίας δοθείσης, τέθηκε ερώτημα αναφορικά με την παράταση που ζήτησαν οι καταναλωτές για τους πλειστηριασμούς, με τον κ. Σπυράκο να απαντά: «Πράγματι, υπάρχει μια αναστολή πλειστηριασμών που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα, για ποσά μέχρι διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα όμως και με βάση τον νόμο για τα νοικοκυριά που μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του, ισχύει μια αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό που μπορώ να πω αυτή την ώρα είναι ότι το ζήτημα εξετάζεται και πολύ σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση» κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.