Να επιτραπει η πωληση των βιομηχανικων ειδων και στη λαικη αγορα της Κομοτηνης ζητουν οι πωλητες της

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί τούς έχουν φτάσει στο απροχώρητο

Σκέφτονται να στήσουν τους πάγκους τους το επόμενο Σάββατο ακόμα και υπό την απειλή προστίμων

Να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και για τα βιομηχανικά είδη, εν όψει Χριστουγέννων, ζητούν οι μικροπωλητές που έχουν θέσεις στη λαϊκή αγορά της Κομοτηνής, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με όλη την υπόλοιπη αγορά.

Για αυτό και ζητούν να τους επιτραπεί να στήσουν τους πάγκους τους, με τα απαραίτητα μέτρα, προειδοποιώντας πως διαφορετικά η κατάστασή στην οποία βρίσκονται θα τους ωθήσει να στήσουν τους πάγκους τους, παρά το πρόστιμο, στο χώρο όπου συνήθως βρίσκονταν, το επόμενο Σάββατο, μιας και πλέον φαίνεται πως δεν έχουν πολλά να χάσουν.

Αφορμή για αυτή την αντίδραση, είναι το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις εισηγήσεις των ειδικών, αποφάσισε να εφαρμόσει τη μέθοδο του click – away για τις αγορές ενόψει Χριστουγέννων, με στόχο να μην υπάρξει συνωστισμός σε κλειστούς χώρους. Αυτή τη δυνατότητα όμως έχουν οι λαϊκές αγορές από τη φύση τους όπως φαίνεται και από τη λειτουργία, με συγκεκριμένα πρωτόκολλά, των πάγκων με τα τρόφιμα.

Όμως όπως τονίζει ο κ. Μεχμέτ Γιουξέλ, οι πωλητές των λαϊκών αγορών ειδών ρουχισμού και βιομηχανικών ειδώνκαι στην Κομοτηνή (περίπου 50-60 οικογένειες)παραμένουν χωρίς εισόδημα για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς τους απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριοποίηση.

Την ώρα όμως που «ξεπαγώνει» κάπως η αγορά, αυτοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όταν μάλιστα που η υπόλοιπη λαϊκή αγορά, στον τομέα των τροφίμων, συνεχίζει να λειτουργεί με συγκεκριμένα μέτρα.

«Καταλαβαίνουμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι στα ‘ψιλά γράμματα’ της πολιτικής και των εμπορικών καταστημάτων» σημείωσε ο κ. Γιουξέλ για να αντιτείνει όμως πως «δεν είναι παράνομοι, είναι άνθρωποι που έχουν βγάλει κανονικά τις άδειές τους, και θέλουν να βρουν επιτέλους έναν τρόπο για να αποκτήσουν στις τόσο δύσκολες συνθήκες που ζούμε ένα εισόδημα».

Αυτό που ζητούνείναι να τους επιτραπεί να λειτουργήσουν, με τις αποστάσεις και τα κατάλληλα μέτρα, όπως λειτουργεί η πλευρά των τροφίμων, για να μπορέσουν κι αυτοί να δουλέψουν λίγο πριν τις γιορτές.«Περιμένουμε ένα ολόκληρο χρόνο να δουλέψουμε αυτές τις ημέρες ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να βγάλουμε το χειμώνα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουξέλ για να συμπληρώσει πως «είτε μας βοηθήσουν, είτε όχι, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τους πάγκους μας το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, για να κάνουμε ένα μεροκάματο να βγάλουμε τη χρονιά».Ο ίδιος υπενθύμισε πως οι πωλητές έχουν προμηθευτεί χειμωνιάτικα προϊόντα, ακριβώς για αυτή την περίοδο, ώστε να τα πουλήσουν αυτές τις μέρες. Όμως αν συνεχιστούν οι περιορισμοί μέχρι το τέλος του χειμώνα, θα βρεθούν με εμπόρευμα που κανείς δεν θα θέλει, και χωρίς χρήματα για να αγοράσουν καινούριο.

Άλλωστε όλη η χρονιά, με το πρώτο lockdown και την γενικότερη κρίση, δεν πήγε καθόλου καλά, και ο περιορισμός την περίοδο των εορτών θα αποτελέσει το τελικό πλήγμα για αυτούς.Ιδιαίτερα όταν πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάρει βοήθημα ή επιστρεπτέα προκαταβολή, παρόλο που έκλεισαν με κρατική εντολή, εξαιτίας προβλημάτων με τα κριτήρια για την καταβολή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.