Να ενσωματωθουν τα επιδοματα στο μισθο!

Σε αναμονή λύσης παραμένουν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας με κυρίαρχα απ’ αυτά να άπτονται της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, της ενίσχυσης με σύγχρονα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα της αξιολόγησης – κρίσεως – προαγωγών. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου η κοινή συνάντηση των προεδρείων των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, στα πλαίσια της κοινής δράσης της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η αποτύπωση της εργασιακής κατάστασης που βιώνουν οι ένστολοι και η χάραξη μιας κοινής πορείας δράσης για την προώθηση – διεκδίκηση καίριων αιτημάτων.

Για την προώθηση των αιτημάτων αυτών αποφασίστηκε να προβληθούν και να αναπτυχθούν από κοινού στα πολιτικά κόμματα της χώρας, με ανάλογες συναντήσεις και επαφές μαζί τους, προκειμένου αυτά να στηρίξουν το δίκαιο των αιτημάτων αυτών, ασκώντας τη δέουσα πίεση προς την κυβέρνηση.

Έτσι, στις 23 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Φίλιππος Παντελεάκος, μαζί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΛΣ), συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος Ν. Χουντή και το μέλος του Τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος για να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα του προσωπικού των παραπάνω κλάδων.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων έθεσαν υπόψη του ΣΥΝ ζητήματα σχετικά με μισθολογικά προβλήματα και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μισθολογίου για την εκπαίδευση του προσωπικού και τον τρόπο πρόσληψης με την ένταξη των κλάδων στο καθεστώς των ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων ταυτόχρονα με την λήψη άμεσων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την προώθηση προγράμματος αντικατάστασης υλικού και οχημάτων και στα τρία σώματα (λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία). «Θέσαμε εργασιακά κυρίως ζητήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα και ζητήσαμε την στήριξη όλων των πολιτικών φορέων προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση αυτά τα ζητήματα», δήλωσε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο κ. Παντελεάκος.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΣΥΝ δήλωσε την συμπαράσταση του κόμματος στα προβλήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και ανέφερε ως αφετηρία της δημιουργίας του την πολιτική που εφάρμοσαν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και τα οποία αρνήθηκαν να δουν την εργασιακή και οικονομική πλευρά των προβλημάτων του έλληνα αστυνομικού, λιμενικού και πυροσβέστη.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα προβάλλει και θα επιδιώξει λύσεις στα προβλήματά τους μέσα από την Βουλή αλλά και μέσα από αγωνιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες όπου αναπτύσσονται.

Επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης των υποδομών

Κύριο ζήτημα παραμένει το θέμα της υποστήριξης των υποδομών, των κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Λίγο περισσότερα από τα 1.500 είναι τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν αυτή την στιγμή, εκ των οποίων τα 500 είναι άνω της δεκαετίας και τα 200 άνω της εικοσαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα τεθούν εκτός λειτουργίας, μιας και υπάρχει έλλειψη χρημάτων. «Σε πολλές από τις τελευταίες πυρκαγιές σχεδόν σε κάθε χωριό χάνουμε από ένα όχημα διότι βγαίνει εκτός λειτουργίας. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες προμήθειες και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται η χρήση σύγχρονων συστημάτων για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς μέσω του δορυφόρου ή ακόμα και συστημάτων πλοήγησης μέσω του δορυφόρου. Άρα, ζητάμε χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να έχουμε καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Σημαντικό ζήτημα που απασχολεί έντονα το Πυροσβεστικό Σώμα αφορά την έλλειψη προσωπικού. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 12.790 οργανικές θέσεις -όπως ενημέρωσε ο κ. Παντελεάκος– συμπεριλαμβανομένων των θέσεων που προβλέπονται για τις περιφερειακές υπηρεσιακές μονάδες και είναι περίπου 1.200 θέσεις. Απ’ αυτές οι 4.300 είναι κενές θέσεις που σημαίνει ότι κάποιοι καλούνται να εργαστούν παραπάνω ώρες για να καλύψουν αυτό το κενό. «Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει σωστή οργάνωση», όπως υποστήριξε ο κ. Παντελεάκος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο θέμα της εκπαίδευσης των εργαζομένων, της χρήσης των δοκίμων πυροσβεστών, μιας και αυτή τη στιγμή στη Σχολή Πυροσβεστών υπάρχουν επιχειρησιακά μη εκμεταλλεύσιμοι γιατί διατίθενται ανά δεκάδες ως πεζοπόρα τμήματα στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στη χώρα.

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Πυροσβεστικό Σώμα αφορούσε τα μέσα ανατομικής προστασίας, τα οποία δεν υπάρχουν στους μονίμους, όπως μεταξύ άλλων η χρήση ανατομικής προσωπίδας με φίλτρο, τα γυαλιά προστασίας. «Αυτά τα στοιχειώδη μέσα δεν έχουν καν θεσμοθετηθεί για τους μονίμους, ενώ θεσμοθετήθηκαν με απόφαση του κ. Πολύδωρα για τους εποχικούς υπαλλήλους».

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μονιμοποίησης του εποχικού προσωπικού, το οποίο παρότι που εργάζεται 8 μήνες το χρόνο καλύπτει τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Να ενσωματωθούν τα επιδόματα στο μισθό

Όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, το Πυροσβεστικό Σώμα ζητά την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό. Μιλώντας για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι ένστολοι, ο κ. Παντελεάκος έκανε λόγο για την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου μισθολογίου που να δημιουργεί συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με εισαγωγικό μισθό του νέου αστυφύλακα, λιμενοφύλακα, πυροσβέστη τα 1.300 ευρώ. «Ζητάμε την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό διότι η χορήγηση του ετήσιου επιδόματος υπολογίζεται μόνο στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών μας όπου το 45% είναι επιδόματα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 17 Ιουλίου προηγήθηκε η κοινή συνάντηση των προεδρείων των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, στα πλαίσια της κοινής δράσης της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης παρατηρήθηκε μια τάση απαξίωσης του συνδικαλιστικού ρόλου και συρρίκνωσης του εργασιακών κεκτημένων. Άκαρπες ήταν και οι προσπάθειες του Δ.Σ. του Πυροσβεστικού Σώματος από την συνάντηση που είχε στις αρχές Ιουλίου με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να μεταφέρει τους προβληματισμούς του. «Δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παντελεάκος επισημαίνοντας ότι αναμένεται άλλη μια συνάντηση στις αρχές Αυγούστου.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.