Να εκπληρωσει τις προεκλογικες της δεσμευσεις περιμενει απο την νεα Κυβερνηση ο επαγγελματικος κοσμος της Ροδοπης

Μείωση της φορολογίας, καταπολέμηση του παρεμπορίου αλλά και λύσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων ανάμεσα σε αυτά που περιμένουν να γίνουν πράξη

Την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει ανάσα και ώθηση στην επιχειρηματικότητα, εκφράζουν οι εκπρόσωποί της στη Ροδόπη, καταθέτοντας την ελπίδα πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα μείνουν προεκλογικές, αλλά θα εφαρμοστούν και στην πράξη.
 
Το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους επαγγελματίες είναι η υπερφορολόγηση, όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και η πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και θέματα όπως το παρεμπόριο. 

Νίκος Αγγελίδης «Είναι η ευκαιρία να μπούμε στις ράγες μιας εντελώς διαφορετικής προοπτικής» 

Την άποψη ότι η οικονομία είναι πάνω από όλα ψυχολογία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και πως αυτό που περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση, στο θετικό κλίμα των προσδοκιών της αγοράς που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι να δουν όχι άλματα, αλλά μικρά και σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και των επιχειρήσεων.
 
Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται δύο πράγματα, αλλαγή επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, που έχει αποδεχτεί και ενσωματώσει στο πρόγραμμά της η νέα κυβέρνηση.
 
Το θέμα εξήγησε ο κ. Αγγελίδης είναι η αντιστοιχία προθέσεων, λόγων και πράξεων, μιας και είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, των αγκυλώσεων και της σθεναρής αντίστασης συμφερόντων επάνω στις διαρθρωτικές αλλαγές, όμως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου πιστεύει πως είναι κατάλληλος ο χρόνος, πολύ γρήγορα και πριν αρχίσει η φθορά, να γίνουν συγκεκριμένα και στοχευμένα βήματα, δημιουργώντας ένα κλίμα που θα αλλάξει την εικόνα στη χώρα όσο αφορά την ανταγωνιστικότητά της και τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί της.
 
Άλλωστε κατά τον ίδιο, μια κυβέρνηση  έχει συγκεκριμένη περίοδο χάριτος, κατά την οποία δεν μετρά πολιτικό κόστος, και αν αυτά που έχει ανάγκη η επιχειρηματικότητα και η χώρα δεν γίνουν άμεσα, τότε γνωρίζουμε από όλα αυτά τα χρόνια πως θα αρχίσει να μετρά το πολιτικό κόστος και η φθορά του χρόνου και έτσι θα αρχίσουν τα πισωγυρίσματα.
 
Ήδη σε κάποιους τομείς σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη φαίνεται η πρόθεση να προωθηθούν γρήγορα κάποια πράγματα, όπως η λύση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο απεγκλωβισμός από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας σε κάποια μεγάλα έργα, όμως το πώς θα ξεπεραστούν αυτά που τόσα χρόνια τα κρατούν χαμηλά, θα φανεί συν τω χρόνω.
 
«Είναι η ευκαιρία να μπούμε στις ράγες μιας εντελώς διαφορετικής προοπτικής» σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, θυμίζοντας πως η τωρινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση μιλούσε πάντα με θετικό τρόπο για την αγορά και τις επενδύσεις, όμως, όπως αντέτεινε, πολλοί είχαν καλές προθέσεις, αλλά πολλές από αυτές τελικά χάθηκαν στην πορεία. 

Αντώνης Γραβάνης «Τοπικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση του παρεμπορίου» 

Με την αλλαγή κυβέρνησης, θα πρέπει να ξημερώσει και μια νέα μέρα και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που τα τελευταία χρόνια της κρίσης κλήθηκαν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της, με δυσβάσταχτη φορολογία, δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, και πολύ εχθρικό περιβάλλον, σημείωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.
 
Όπως ανέφερε θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να πάρουν ανάσα, να βελτιωθεί το εξωτερικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και επίσης να μειωθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθούν οι δυνατότητες ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
 
Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνισε, και βελτίωση των ήδη πάγιων ρυθμίσεων, αλλά και της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτυχθούν, δημιουργώντας την πολυπόθητη ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.
 
Τοπικά, θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει επιτευχθεί η επιτυχής καταπολέμησή του, και πλέον η ανάγκη είναι επιτακτική, γιατί αποτελεί ανοιχτή πληγή μέσα σε αυτό το έντονα αρνητικό κλίμα. 

Ανέστης Βαφειάδης «Η Ομοσπονδία θα είναι παρούσα, όπως και πριν, και για τα θετικά και για τα αρνητικά» 

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΟΕΒΕΣ, είναι αυτή που πλήγηκε περισσότερο από την κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σημείωσε αρχικά ο πρόεδρός της κ. Ανέστης Βαφειάδης, αναφέροντας πως κάθε αλλαγή κυβέρνησης δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες για κάτι καλύτερο.
 
Τα αιτήματά τους ήταν πάγια τα τελευταία χρόνια εξήγησε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως ελάχιστα υλοποιήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, όμως τουλάχιστον από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα είναι πιο φιλική προς τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, αν και απομένουν όλα αυτά να γίνουν πράξη.
 
«Το νέο φορολογικό αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Αύγουστο, και εκεί θα φανούν οι προθέσεις και οι πράξεις, γιατί το κύριο πρόβλημα των επαγγελματιών είναι η υπερφορολόγηση» υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης επισημαίνοντας πως ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση  έκανε μια μικρή αρχή με τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα στην εστίαση, και περιμένουν να επεκταθεί σε όλη την εστίαση, ενώ θα φανεί αν από το νέο έτος θα έχουμε 20% μείωση στη φορολογία.
 
«Αν γίνουν όλα αυτά, μαζί με την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει μια μεγάλη ελάφρυνση, και θα υπάρχει ένα κλίμα και μια ψυχολογία ότι μπορεί η Ελληνική οικονομία να στηριχθεί στις επιχειρήσεις και να μειωθεί η ανεργία» εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η Ομοσπονδία θα είναι παρούσα, όπως και πριν, και για τα θετικά και για τα αρνητικά, και για να αναδεικνύει τα προβλήματα, μιας και το ασφαλιστικό και εργοδοτικό κόστος παραμένει υψηλό, ενώ παραμένουν τα ζητήματα που δημιουργούνται με το παρεμπόριο και τη λειτουργία του Κάθετου άξονα.
 
Για αυτό και θα επιδιώξουν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το συντομότερο δυνατό, ενώ ελπίζουν στην αρωγή των τριών βουλευτών της Ροδόπης που εκλέχτηκαν στη νέα Βουλή, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την αγορά και την περιοχή της Ροδόπης ευρύτερα, που είναι ο φτωχότερος νομός της χώρας, «και αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί σε κανένα από εδώ και πέρα» όπως υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης κλείνοντας. 

Κική Κωνσταντινίδου «Δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα επαγγελματικά δάνεια»

Δεν περιμένουν θαύματα από τη νέα κυβέρνηση, αλλά μια σταθερότητα, μία έμπρακτη στήριξη στα προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου και δημιουργία ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού περιβάλλοντος, σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου.
 
Η κύρια τους μέριμνα όμως είναι η μείωση της φορολογίας, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν, αλλά και παγιοποίηση των παλιών υποχρεώσεων, ώστε να μπορέσουν να τις ρυθμίσουν και να τις εξοφλήσουν σιγά σιγά. Επίσης ένα νέο σταθερό φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον με χαμηλούς συντελεστές που θα ανταποκρίνονται στο σήμερα και στο πώς είναι ο τζίρος της αγοράς, ώστε να καλύψουν τις παλιές υποχρεώσεις.
 
Διαφορετικά εξήγησε η κ. Κωνσταντινίδου με την υψηλή φορολογία θα παραμείνουν σε ένα φαύλο κύκλο δόσεων, υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ποτέ.
 
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής στάθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα. Αυτό των επαγγελματικών δανείων και της συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα, καταθέτοντας την προσδοκία να ανοίξει για την επιχειρηματικότητα, η δυνατότητα να ρυθμίσει τα επαγγελματικά δάνεια των επαγγελματιών και των εμπόρων, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν.
 
Μάλιστα επισήμανε πως παρόλο που τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια είναι αυτά που «ακούγονται» περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα επαγγελματικά δάνεια, τα οποία είχαν πάρει επιχειρήσεις που μέχρι το 2010 είχαν πολύ υψηλό τζίρο, όμως η κρίση ανέτρεψε τις καταστάσεις. «Πρέπει όλα αυτά να συζητηθούν και να λυθούν τα προβλήματα των επαγγελματιών όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε κλείνοντας η κ. Κωνσταντινίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.