Να δοθουν οι τιτλοι κυριοτητας

Διαχρονικό πρόβλημα για τους αγρότες κύρια της ορεινής Ροδόπης αποτελεί η μη κατοχή τίτλων κυριότητας για τις εκμεταλλεύσεις τους, λόγω της μη έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων.

Κι ενώ με κοινή προσπάθεια του Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη και της βουλευτού του νομού κ. Χρύσας Μανωλιά επιτεύχθηκε να συμπεριληφθεί ειδική παράγραφος σε νόμο του 2003, με αναφορά στην περιοχή, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν εξεδόθησαν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος σημαντικής μερίδας του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.


Την αγωνία αλλά και παράλληλα το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την προώθηση του διαχρονικού ζητήματος, εξέφρασαν χθες η βουλευτής κ. Χρύσα Μανωλιά κι ο Νομάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ύστερα από συνάντησή τους.

Κατά την συνεργασία του Νομάρχη με τη βουλευτή, αποφασίστηκε επίσκεψη τους και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Ν.Α στο αρμόδιο Υπουργείο την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να προωθηθούν οι απαιτούμενες λύσεις.

Η επικαιροποίηση του θέματος προήλθε ύστερα κι από σχετική ερώτηση της βουλευτού στο κοινοβούλιο, όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννακίδης, σημειώνοντας την συνεργασία τους για την επίλυση του ήδη από το 2003, όταν με τη νομική υπηρεσία του αρμοδίου υπουργείου επιχειρήθηκε να δοθούν τίτλοι κυριότητας σε περίπου 6000 εκμεταλλεύσεις, στην ορεινή Ροδόπη, στο Κέχρο και την Οργάνη.

Ο κ. Γιαννακίδης υπολόγισε ότι περί τις 300.000 ευρώ ανέρχονται οι απώλειες λόγω της έλλειψης των τίτλων κυριότητας, διαβλέποντας ότι πιθανά θα δοθεί λύση.

Στις αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών που δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων τους εστίασε η κ. Μανωλιά, αναλύοντας πως αδυνατούν να ενταχθούν σε προγράμματα και κατ΄επέκταση να βελτιώσουν το εισόδημα και την ζωή τους. Η ίδια αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων σημειώνοντας και το πρώτο βήμα που επιτεύχθηκε για την άρση του προβλήματος, με την προσθήκη ειδικής παραγράφου στο νόμο του 2003.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.