Να αποσυρει το ΥΠΕΧΩΔΕ τις διαταξεις που προωθουν την εξορυξη χρυσου

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ Ροδόπης ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει τάχιστα τις επίμαχες διατάξεις από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, μέσω των οποίων μεθοδικά προωθούνται οι επιδιώξεις των εταιρειών χρυσού στην περιοχή. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Είναι γνωστό ότι οι επιδιώξεις των εταιρειών χρυσού για την περιοχή, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκαν αλλά μεθοδικά προωθούνται ώστε να γίνονται σταδιακώς αποδεκτά τα σχέδιά τους για την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όπως επίσης είναι γνωστή η εκφρασμένη με αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια αντίθεση των κατοίκων όλης της περιοχής, αλλά και των τοπικών φορέων που διεκδικούν μια άλλου είδους ανάπτυξη για την περιοχή.

Η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στα συμφέροντα εξόρυξης, όπως φαίνεται και από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Οφείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει τάχιστα τις επίμαχες διατάξεις, ώστε να εναρμονιστεί με το αίσθημα της κοινωνίας και των πολιτών της περιοχής.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πήρε την πρωτοβουλία και στις 17/11/08 η βουλευτής Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης στην οποία τονίζονται τα εξής:

«Με μια πονηρή διάταξη κάτω από το γενικό τίτλο «Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις» εισάγονται εξορυκτικές δραστηριότητες μέσα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «προτεραιότητες τουρισμού». Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε στο πρώτο σχέδιο του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό του Μαΐου 2007, αλλά εισήχθη στο νέο σχέδιο που κατατέθηκε το Σεπτέμβριο 2008, προφανώς καθ’ υπαγόρευσιν των μεταλλευτικών εταιρειών.

Είναι γνωστό ότι, ο τουρισμός στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από το καθαρό και αδιατάρακτο περιβάλλον και είναι πολύ ευαίσθητος στις οποιεσδήποτε μεταβολές του. Στις τουριστικές περιοχές λοιπόν, που αποτελούν τη βιτρίνα της χώρας μας και θα έπρεπε να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, αυτό το χωροταξικό σχέδιο δεν αποκλείει ούτε την ύπαρξη δραστηριοτήτων εξόρυξης και θραύσης ορυκτών πρώτων υλών, ούτε καν την επέκταση τους σε νέες τουριστικές περιοχές.

Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό απλά επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση της μεταλλείας με τις άλλες χρήσεις θα συνεχιστεί, ακόμα και μέσα στις τουριστικές περιοχές. Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση αυτών των διαφορών δίνεται από τον ισχύοντα Μεταλλευτικό Κώδικα. Η μεταλλεία παραμένει κυρίαρχη και ο Μεταλλευτικός Κώδικας εξακολουθεί να ρυθμίζει τις «συγκρούσεις», ακόμα και μέσα στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη διάταξη επαναφέρει την χωροθέτηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, σε πολλές περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως είναι το Πέραμα Νομού Έβρου και οι Σάπες Νομού Ροδόπης και επιχειρούν να αφαιρέσουν κάθε νομική δυνατότητα να αποτρέψουν οι κάτοικοι της περιοχής τη λειτουργία εργοστασίων χρυσού.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Ποιες ενέργειες και άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθεί η χωροθέτηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα στις περιοχές Πέραμα Νομού Έβρου και Σάπες Νομού Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.