Να απογειωσουν μαζι τη Ροδοπη ζητησε απο τους ψηφοφορους ο Κ. Ιατριδης
Την κεντρική πολιτική του ομιλία πραγματοποίησε ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Κώστας Ιατρίδης στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη στην Κομοτηνή, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, και στην οποία ανέλυσε τις προτάσεις και το πρόγραμμά του για τη Ροδόπη, ώστε να μπορέσει να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης, που επισκέφθηκε την Κομοτηνή ειδικά για την εκδήλωση, υποστηρίζοντας θερμά την υποψηφιότητα του κ. Ιατρίδη.
Δεν είχα ποτέ υψηλές γνωριμίες ούτε κουμπαριές
Στην ομιλία του ο κ. Ιατρίδης ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στην αίθουσα, στηρίζοντάς τον σε αυτή τη δύσκολη προσπάθειά του και το νέο ξεκίνημα στον πολιτικό στίβο, από τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, ανδρώθηκε κι εργάστηκε στη χωράφια του και τις οικοδομές, μέχρι να σταδιοδρομήσει.
Η Ροδόπη χρειάζεται νέα ελπίδα και αλλαγή σελίδας, για αυτό και δέχτηκε να πολιτευτεί και να δώσει μια δύσκολη μάχη, ως πολίτης και ως Θρακιώτης, σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία, την οποία διαμορφώνουν η οικονομική κρίση, οι εξωτερικές και εσωτερικές αντιξοότητες, η έξαρση των υπονομεύσεων και των επιβουλών ως προς τα Εθνικά θέματα, για να βοηθήσει τον τόπο να σταθεί ξανά στα πόδια του και να ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Αυτή τη μάχη, τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής, θα την δώσουν μαζί και θα την κερδίσουν μαζί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, παλεύοντας για ό,τι υπηρετεί και ενώνει τους πολίτες της, τους απλούς ανθρώπους, τους μεροκαματιάρηδες, τους αγωνιστές της καθημερινότητας που προσπαθούν να επιβιώσουν.
«Δεν είχα ποτέ υψηλές γνωριμίες ούτε κουμπαριές ούτε επεδίωξα διασυνδέσεις, για να επιβιώσω πολιτικά. Αυτά δε συνάδουν με τις αρχές μου. Δεν υπολόγισα ποτέ οφέλη και ζημίες από την συμμετοχή μου στα κοινά» σημείωσε, τονίζοντας πως η φύση του είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις έννοιες αγώνας και μάχη.
Μάχη ιδεών για το μέλλον της χώρας
Ο κ. Ιατρίδης ανέπτυξε την άποψη πως η μάχη των ιδεών που δίνουν όλοι οι Έλληνες σήμερα θα κρίνει το μέλλον της χώρας, μια μάχη που αποτελεί πρωτίστως πάλη με τον κακό μας εαυτό και εσωτερική πάλη της κοινωνίας μας, μέχρι αυτή να ξαναβρεί τον εαυτό της.
Για αυτή τη μάχη, θα πρέπει να κριθούν νηφάλια τα δεδομένα και να κάνουν όλοι την αυτοκριτική τους, προέχει όμως να σταματήσουν αυτοί που βλάπτουν τη χώρα επεσήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως οι σημερινοί κυβερνώντες, έταξαν τα πάντα στους πάντες, μοίρασαν με ευκολία ψέματα και κίβδηλες υποσχέσεις, ευαγγελίζονταν το νέο και διατείνονταν ότι συντάσσονται με τους αδύναμους. Έπραξαν όμως τα αντίθετα, με το έργα και τις ημέρες τους να δείχνουν πως είναι κυνικοί, καιροσκόποι, λαϊκιστές, εκφράζουν τη χειρότερη μορφή παλαιοκομματισμού, απεργαζόμενοι τη φτωχοποίηση της αστικής τάξης και την καταστροφή της παραγωγικής Ελλάδας.
Δε δίστασαν μάλιστα να θυσιάσουν ακόμη και τα εθνικά μας συμφέροντα, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, παραδίδοντας στους Σκοπιανούς αμαχητί όσα αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και καταλήγοντας σε μια επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία, με τις παρεπόμενες επιπτώσεις, τις οποίες ήδη βιώνει η χώρα.
Η πιο μεγάλη αποτυχία όμως σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, είναι ηθικής τάξης, γιατί κλόνισαν τις βεβαιότητές, έσβησαν τις προσδοκίες των πολιτών για το μέλλον, τους εγκλώβισαν σε μια νοσηρή ηττοπάθεια, έκαναν την κατάθλιψη εθνικό συναίσθημα αντί της αυτοπεποίθησης και της υπερηφάνειας.
Για αυτό και θεωρεί πως ήρθε η ώρα για ανασύνταξη δυνάμεων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά και επιστρέφοντας στις παραγνωρισμένες αξίες όπως η φιλοπατρία, που μέχρι τώρα σκοπίμως αμαυρώθηκε, στους θεσμούς που συνείχαν ισχυρά τον κοινωνικό ιστό, όπως η οικογένεια, στις συνήθειες που διέκριναν τους Έλληνες, όπως η εργατικότητα.
Διολισθαίνει σταθερά η Ροδόπη
Αναφερόμενος στη Ροδόπη, τόνισε πως αυτή διολισθαίνει σταθερά στην ερήμωση κάτι που φαίνεται στα εγκαταλελειμμένα της χωριά και στην ύπαιθρο. Η ανεργία έφτασε στο 28% και η φυγή των νέων στο εξωτερικό επιδείνωσε το ήδη βεβαρημένο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής και τις αναλογίες στη σύσταση του πληθυσμού.
Οι τοπικές επιχειρήσεις κλείνουν διαδοχικά όπως και τραπεζικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια, με το άγχος της επιβίωσης να στρέφει πολλούς στα αντικαταθλιπτικά και στην αυτοκτονία.
Τα δημόσια έργα έχουν παγώσει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που αναζωογονούσε τον τόπο, υποβαθμίζεται και μάλλον υπονομεύεται στην επιτέλεση του ζωτικού του ρόλου.
Τα στατιστικά δεδομένα μας κατατάσσουν, δυστυχώς, στις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον κ. Ιατρίδη να σημειώνει πως η αποδυνάμωση στο έμψυχο δυναμικό και στην οικονομία καθιστά μια περιοχή εύκολο στόχο κακόβουλων μεθοδεύσεων, τις οποίες όλοι γνωρίζουν και είναι ιστορικές.
Προτάσεις για την ανάπτυξη
Η ομιλία του κ. Ιατρίδη βέβαια δεν περιλάμβανε μόνο κριτική προς την απερχόμενη κυβέρνηση αλλά και τις δικές του προτάσεις για την αναζωογόνηση της περιοχής. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υποψήφιος βουλευτής, σε μια παραδοσιακά γεωργική περιοχή, στοχεύει σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ στην εκπόνηση και ολοκλήρωση ενός προγράμματος αναδασμών και κατασκευής νέων έργων άρδευσης, που θα τονώσουν την παραγωγή και θα μειώσουν το κόστος.
Ειδική έμφαση δίνει επίσης στην αναγνώριση του «μπασμά» ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αλλά και την εισαγωγή της σύγχρονης ευφυούς γεωργίας, κατά το πρότυπο των πρωτοπόρων χωρών, τη σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και της αλιείας με την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών.
Στον τομέα των κατασκευών, θα διεκδικήσει κατά προτεραιότητα υψηλές χρηματοδοτήσεις για άμεση κατασκευή υποδομών με σίγουρη ανταποδοτικότητα, όπως η κατασκευή μαρίνων στην παραλιακή από το Φανάρι μέχρι τον Άγιο Χαράλαμπο, η ολοκλήρωση του παραλιακού οδικού άξονα, η αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού δικτύου, η επέκταση των βελτιώσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, πέραν της Καβάλας, στη Θράκη.
Από άποψη τουρισμού θεωρεί πως η Ροδόπη μπορεί να κρατήσει τον ήπιο χαρακτήρα της και να επιδιώξει την ποιοτική του βελτίωση. Προίκα της είναι οι αναξιοποίητες και αγνοημένες αρχαιότητες της, τα φυσικά της οικοσυστήματα, ο αγροτουρισμός.
Πιστεύει μάλιστα πως η ενοποίηση των αρχαιολογικών της χώρων, η αξιοποίηση του Σπηλαίου της Μαρώνειας, η αποκάλυψη και ανάδειξη του Παπικίου όρους και των βυζαντινών φρουρίων, και η ενίσχυση του Μεγάρου Μουσικής μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες που σήμερα απλώς είναι διερχόμενοι.
Άλλωστε τα έργα στις συγκοινωνιακές υποδομές θα εξυπηρετήσουν τον συνεδριακό, τον κυνηγετικό, τον οικολογικό, τον εκπαιδευτικό, τον συναυλιακό και τον παραθεριστικό τουρισμό.
Ο κ. Ιατρίδης θεωρεί ανεπίτρεπτο να διέρχεται από τη Ροδόπη ο αγωγός TAP και αυτή να μην έχει ενεργειακή αυτάρκεια, ενώ πιστεύει πως πρέπει να αξιοποιηθούν το φράγμα της Γρατινής, να προχωρήσει το αναβληθέν επ’ αόριστον φράγμα του Ιάσμου και να ενταχθεί στον σχεδιασμό η γεωθερμία.
Η Ροδόπη είναι θεσμοθετημένο Διοικητικό Κέντρο, για αυτό και πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των διοικητικών κλιμακίων, στελέχωση και επάνδρωσή τους κατά προτεραιότητα με προσωπικό, ενώ μίλησε για χωροταξικό επαναπροσδιορισμό του Καλλικράτη στους δήμους Μαρώνειας – Σαπών και Ιάσμου – Σώστη.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ροδόπης βέβαια παραμένει το ΔΠΘ, χάρη στο οποίο η περιοχή μπορεί να γίνει και εκπαιδευτικό – ερευνητικό κέντρο. Με τη θεσμική και οικονομική ενίσχυση και τη διεθνοποίηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του κύρους και της υπόστασης των σχολών του στην Κομοτηνή, αλλά και την ακύρωση της απόφασης Γαβρόγλου για την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα, για την οποία θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις.
Η Ροδόπη χρειάζεται νέα πρόσωπα με ζήλο
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητά όμως, η Ροδόπη χρειάζεται δυνατή φωνή, νέα πρόσωπα με ζήλο και επιμονή σε όσα άλλοι ολιγώρησαν ή απέτυχαν, με επαγγελματική πείρα, καθώς και ανθρώπους που δεν αντιμετώπισαν την πολιτική ως επαγγελματική διέξοδο αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Θέλησε δε να απαντήσει στις επιθέσεις προς το πρόσωπό τους από πολλούς που επιχείρησαν να διαβάλουν τις προτάσεις και την παρουσία του στην κεντρική σκηνή, ως Στρατιωτικού Αναλυτή και ειδικού σε εθνικά ζητήματα, καθώς και την κινητικότητά του στην ευαίσθητη περιοχή μας.
«Ο παλαιάς κοπής «τουρκοφαγισμός» – επιτρέψτε μου τον νεολογισμό – θα ήταν επιλογή όσων απλώς ψάχνουν πρόσφορα μέσα, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι αναμενόμενο να εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή μας, δεδομένων των γνωστών απαράδεκτων επιδιώξεων του τουρκικού κατεστημένου της γείτονος. Αποτελεί όμως λανθασμένη επιλογή» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν καπηλεύεται τον πατριωτισμό για λόγους πολιτικού συμφέροντος.
Ο τόπος, σημείωσε, έχει ανάγκη από υγιή σκέψη, καλές προθέσεις και πλατιούς ορίζοντες, για αυτό και θεωρεί υγιή έκφραση του πατριωτισμού τη θωράκιση της χώρας, της ισχύος της, της οικονομικής της ανάπτυξης και της κοινωνικής της συνοχής. Σέβεται τη μειονότητα, την ακούει και εγγυάται εμφατικά μια πολιτική ισότητας και ισονομίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να μην αισθάνεται παραγκωνισμένη η πλειονότητα και να μην προσβάλλεται η πατρίδα έξωθεν.
Σε όσους του επιρρίπτουν την ευθύνη ότι η υποψηφιότητά του θα κοστίσει στη Ροδόπη έναν χριστιανό βουλευτή, απάντησε πως η σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει 5 υποψηφίους, 3 χριστιανούς και 2 μουσουλμάνους και η επιλογή για αυτήν έγινε από τον Πρόεδρό της. Πιστεύει μάλιστα πως είναι διχαστικό και καταστροφικό το δίλημμα ενώπιον του οποίου θέτουν τους πολίτες, γιατί δεν εξυπηρετεί την ειρηνική συμβίωση και δεν συνάδει με το πνεύμα του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε επανειλημμένα ότι έρχεται, για να ενώσει όλους τους Έλληνες.
Αν κάποιος πολιτικός ισχυριστεί ότι η απουσία του από τη Βουλή την περίοδο 2015-19 φτώχυνε τη Ροδόπη, για αυτή την απουσία ευθύνεται η λίστα και ο εκλογικός νόμος που ο ίδιος ψήφισε, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχασε την έδρα στη Ροδόπη, επειδή υστέρησε σε ψήφους.
«Είναι ανεπίτρεπτα στις κρίσιμες μέρες που ζούμε ο εσωκομματικός πόλεμος και οι διενέξεις, τη στιγμή που ευαγγελιζόμαστε την ενότητα. Αν δεν την έχουμε στο πολιτικό σπίτι μας, πώς θα την εμπνεύσουμε στην κοινωνία; Η συνθηματολογία και η επιχειρηματολογία αυτού του επιπέδου προδίδουν φόβο, πανικό και κακές συμβουλές από κακούς συμβούλους» κατέληξε.
Άλλωστε θεωρεί πως η πολιτική δεν είναι η άγονη αντιπαράθεση, η απαξίωση των πολιτικών αντιπάλων, η υφαρπαγή ψήφων μέχρι την επόμενη τετραετία. Εξάλλου
στη Δημοκρατία, κατά τον κ. Ιατρίδη, η εναλλαγή των αντιπροσώπων είναι δεδομένη και αποτελεί δικαίωμα των πολιτών η ανάκληση από την εξουσία των προσώπων, που τους απογοήτευσαν, ή δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Υποσχέθηκε πάντως ενώπιον όλων ότι δεν πρόκειται να βάλει ποτέ καμία σκοπιμότητα πιο πάνω από το συμφέρον του τόπου και της πατρίδας, δε θα υποτάξει το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας σε κομματικές και σε προσωπικές επιδιώξεις, να ενδώσει σε απόπειρες που στοχεύουν να επιβάλουν πολιτικές ασύμβατες με την εντολή που θα του δώσουν.
Ο κ. Ιατρίδης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας πως στα χρόνια του επαγγελματικού του βίου έμαθε καλά να πιάνει το τιμόνι και να απογειώνεται, με πυξίδα του την ασφάλεια της Πατρίδας, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν και να του δώσουν τη δυνατότητα να ξαναπιάσει το τιμόνι από άλλο μετερίζι και να απογειώσουν μαζί τη Ροδόπη.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.