Να αναλαβει μερος του κοστους το υπουργειο

Σύσκεψη με αφορμή την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ και τα τιμολόγια σύνταξής τους πραγματοποιήθηκε χθες στη νομαρχία μετά από πρόσκληση του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, στην αίθουσα συσκέψεων της νομαρχίας. Συμμετείχαν οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και Χρύσα Μανωλιά, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Π. Χαλβατζής, οι αντινομάρχες κ. Δεβετζήογλου και Χατζηοσμάν οι δήμαρχοι Αιγείρου Β. Λίτσος, Ιάσμου. Σ. Καζάκης, κοινοτάρχες, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ν Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός καθώς και εκπρόσωποι αγροτών.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, σε μία εποχή που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας να διερευνήσει την δυνατότητα κάλυψης μέρους του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί το σχετικό αίτημα στην ηγεσία του.

Ι. Αχμέτ: «Να ενεργοποιηθούν όλα τα δικαιώματα»

Ο βουλευτής κ. Αχμέτ προχώρησε στην εξής δήλωση:«Για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ μετά τη συμφωνία και της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου συμμετέχουν όλες οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της Ελλάδος, αποφασίστηκε ένα ενιαίο τιμολόγιο. Η αρχική πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν για περίπου 4,6% επί των επιδοτήσεων». Το 1,6% που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ πολύ μεγάλο ποσοστό για να επιβαρυνθούν οι αγρότες. Ανέφερε ότι το έργο της ΕΑΣ είναι πολύ μεγάλο. «Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν όλα τα δικαιώματα, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την περιοχή μας. Οι επιδοτήσεις, ως γνωστό θα καταβάλλονται μέχρι το 2010 κάθε 1 Δεκεμβρίου». Ο κ. Σκοπιανός τους ενημέρωσε ότι δημιουργήθηκαν δυο τραπεζικά προϊόντα από την Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, για να διευκολύνουν τους αγρότες με δανεισμό μέσα από μια απλή διαδικασία υπογραφής δήλωσης. «Το ποσό που θα δανείζονται, από 150 μέχρι 330 βάσει τιμολογίου, θα παρακρατείται τον Δεκέμβρη όταν θα λάβουν την επιδότησή τους, μ’ ένα χαμηλό επιτόκιο.

Από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ πλήττονται κυρίως οι καπνοπαραγωγοί γιατί και οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών είναι υψηλές και το τιμολόγιο σε όλη την Ελλάδα διαμορφώθηκε μέσω της επιδότησης κι όχι των στρεμμάτων. Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσαμε να συνταχθεί και να αποσταλεί ένα έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να διερευνηθεί, στα πλαίσια των κοινοτικών κανονισμών, αν μπορεί να καλυφθεί μέρος αυτής της δήλωσης από την πολιτεία. Βέβαια, υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΑΣΕΓΕΣ. Μας ενδιαφέρει αυτή η εξαίρεση για τη Ροδόπη και ιδίως για τους καπνοπαραγωγούς για το αν μπορεί να θεωρηθεί υπέρβαση της σύμβασης αυτής».

Ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε ότι από την υπόθεση αυτή υπάρχει το μεγάλο ενδεχόμενο να βγει ημιωμένη η ΕΑΣ Ροδόπης. «Με το 1,6% που παρακρατείται είναι τόσο μεγάλο το έργο και η δαπάνη (περίπου 840 εκατ. δρ.) αλλά τελικά μπορεί να μην φτάσουν κι αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα των συνεργείων».

Χ. Μανωλιά: «Το υπουργείο έπρεπε να αναλάβει το κόστος της εργολαβίας που ανέθεσε»

Η βουλευτής κ. Μανωλιά καυτηρίασε τον τρόπο που έγινε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, λέγοντας: «Δημιούργησε κλυδωνισμούς σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στην περιοχή μας. Παρατηρούμε ότι βγαίνουν ζημιωμένοι όλοι σχεδόν οι αγρότες μας και κυρίως κάποιες ομάδες όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί που επιβαρύνονται με πολύ μεγάλα ποσά.

Ήταν κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι ερχόταν. Θα έπρεπε οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν ήδη προετοιμαστεί έτσι ώστε να αναλάβουν τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Φτάσαμε στο σήμερα και το υπουργείο αναγκάζεται να δώσει αυτό το έργο εργολαβία, την οποία πήρε η ΠΑΣΕΓΕΣ».

Η κ. Μανωλιά
επικέντρωσε το πρόβλημα στην κακή οικονομική περίοδο που περνούν οι αγρότες λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών απολαβών. «Δεν έχω λάβει απάντηση, αν και το θέμα συζητήθηκε, γιατί το υπουργείο δεν ανέλαβε το οικονομικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το υπουργείο έπρεπε να αναλάβει το κόστος της εργολαβίας που ανέθεσε. Αν δεν μπορούσε να έδειχνε τη βούληση να καλύψει έστω ένα μέρος και όχι να μετακυληθεί αυτό το κόστος στον αγρότη». Η κ. Μανωλιά θέλησε να μεταφέρει το μήνυμα «όχι άλλη οικονομική επιβάρυνση στους αγρότες μας». Θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα αποτελεί να μη χαθεί κανένα δικαίωμα από την περιοχή της Ροδόπης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν έτσι ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει ένα κομμάτι του κόστους χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία.

Η Χρύσα Μανωλιά αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα: «Δεν έχουν ακόμη καταθέσει τις εγγυητικές παρά τη δέσμευση εκ μέρους του υπουργείου ότι η υπόσχεση των καπνεμπόρων ήταν να καταθέσουν το συντομότερο δυνατό τις εγγυητικές. Η παράταση δόθηκε γι’ αυτό το λόγο αλλά οι εγγυητικές δεν έχουν ακόμη κατατεθεί. Οι καπνοπαραγωγοί μας μετέφεραν ότι η παράταση λειτουργεί εις βάρος τους γιατί μεταθέτει για αργότερα την αποπληρωμή. Το σημαντικό είναι ότι οι έμποροι δεν έρχονται να παραλάβουν τα καπνά και η ποιότητα χαλάει. Κάθε μέρα που περνάει είναι επιβαρυντική, οι έμποροι υποστηρίζουν ότι δεν είναι καλή η ποιότητα και στέλνΟυν πίσω το προϊόν, με κίνδυνο να μη μπορέσουμε να πάρουμε την επιδότηση».

Μιλώντας για τη «λύση τράπεζες» η κ. Μανωλιά μετέφερε την αντίθεσή της, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται ούτε καν για άτοκο δανεισμό.

Α. Γιαννακίδης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των παραγωγών»

Ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης ανέφερε με τη σειρά του ότι κατανόησε το πρόβλημα έχοντας επικοινωνήσει με τους αγρότες στα χωριά της Ροδόπης, γι’ αυτό και αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό που εισπράττεται από τους παραγωγούς. Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σκοπιανός μας ενημέρωσε ότι το τιμολόγιο είναι ενιαίο μετά από συναπόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των παραγωγών, οι οποίοι περνούν μια δύσκολη οικονομική περίοδο, γι’ αυτό και το τίμημα για την υποβολή των δηλώσεων είναι ένα σημαντικό έξοδο γι’ αυτούς.

«Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι βέβαιο ότι εμπεριέχει προβλήματα και δυσκολίες, σε μία εποχή που το αγροτικό εισόδημα έχει πληγεί παρουσιάζοντας ραγδαία μείωση. Ωστόσο θα πρέπει μέχρι την 4η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων όλοι οι αγρότες να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Νομό Ροδόπης» κατέληξε ο νομάρχης Ροδόπης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.