Ν.Δ.: «Ξηλωνουν τα παντα»

«Μετά το υποτιθέμενο όραμα του «Νέου Σχολείου», η κυβέρνηση παρουσίασε στους Δελφούς την εικονική πραγματικότητα του «Νέου Πανεπιστημίου», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
«Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στην εκπαιδευτική πραγματικότητα την πολιτική πρακτική: “Κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε χωριό και Τμήμα”. Σήμερα, προαναγγέλλει συγχωνεύσεις Τμημάτων και καταργήσεις Ιδρυμάτων, ενώ η ίδια η υπουργός Παιδείας, η οποία ως αντιπολίτευση είχε επιλέξει να μετέχει, τύποις και όχι ουσία, στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, ζητεί τώρα συναίνεση και συμμετοχή για να ξηλώσει τα πάντα και ν’ αρχίσει από την αρχή». Κατηγόρησε την Αννα Διαμαντοπούλου ότι «εμφανίστηκε σαν να ανακάλυψε την… πυρίτιδα, περιγράφοντας τις παθογένειες της ισχύουσας κατάστασης, ενώ παρουσίασε ένα σύστημα το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο… χρόνια». «Επί του παρόντος, το μόνο που βιώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι δραστικές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας των οποίων τα Ιδρύματα έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση».

 

ΚΚΕ: «Οι επιχειρήσεις στη διοίκηση»

«Η «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων, οι «χορηγοί» ακαδημαϊκών εδρών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ξεδιάντροπη είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, με αφορμή τις ομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου στους Δελφούς. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η «αξιολόγηση και η λογοδοσία» που προωθεί η κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση με βάση τα στάνταρ των επιχειρήσεων και η λογοδοσία σε αυτές. Οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τα οικονομικά των Ιδρυμάτων, ακόμη και τους όρους εργασίας του προσωπικού»

.

ΣΥΝ: Αιχμές για το νέο σύστημα

Τα «σημεία αιχμής της «νέας πολιτικής» για την ανώτατη παιδεία» επισημαίνει ο ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις ομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ΣΥΝ:

* Το νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ μέσω «κουπονιών» ανά φοιτητή είναι «ένα πρόγραμμα εισαγωγής διδάκτρων στα ΑΕΙ που, μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι συσχετισμοί για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα τα πληρώνει, υπό αδιευκρίνιστους ακόμη όρους, το Δημόσιο».

* Εκβιάζονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ «να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά τα πρότυπα ξένων πανεπιστημίων που, λόγω στενότητας δημόσιων πόρων, αναγκάζονται να πωλούν τους τίτλους τους σε επιχειρήσεις φραντσάιζινγκ».

* Η εισαγωγή των νέων φοιτητών σε Σχολές και όχι σε Τμήματα είναι «μια τεχνική διαφυγή από το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης».

 

«Πορεία Ευρωπαϊκή»

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη «υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα για μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες υπέρβασης της τρέχουσας κρίσης και θα συντονίσει την πορεία της χώρας με τον ενιαίο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα συμβάλει «σ’ έναν ειλικρινή διάλογο για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Πηγή: «Ελευθεροτυπία»,  27/9/ 2010

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.