Μυθοι και αληθειες για το μελι

Ενημέρωση από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ροδόπης «Το Κεντρί» και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

Σημαντική ήταν η προσέλευση του κοινού το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση «Τα προϊόντα της Μέλισσας και η σχέση τους με το ευ ζην των ανθρώπων» που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το Κεντρί» και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
 
Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Αγίου Φιλήμονα, προστάτη της μελισσοκομίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Καρακωστίδης, για αυτό και κάλεσαν την κ. Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ – Επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας ΑΠΘ και την κ. Χριστίνα Ζαργιάνη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
 
«Ελπίζουμε ότι θα μας πουν καινούρια πράγματα, ιδιαίτερα πράγματα, ώστε να αποζημιωθούν αυτοί που ήρθαν να την παρακολουθήσουν» σημείωσε, για αυτό και θα συνεχίσουν να διοργανώνουν δράσεις σαν και αυτή, με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας.
 
 

Σημαντική η διατροφική αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης

 
Για τη διατροφική αξία και τις βιολογικές δράσεις όλων των προϊόντων της κυψέλης, μίλησε η κ. Χρυσούλα Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επισήμανε πως ενώ όσο αφορά το μέλι οι καταναλωτές πλέον είναι αρκετά ενημερωμένοι, μιας και μελετάται και σχολιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, για τα υπόλοιπα προϊόντα, που είναι κατά βάση άγνωστα, υπάρχουν καταναλωτές που δεν ξέρουν καν τι είναι. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν, πέρα από το εργαστηριακό- ερευνητικό, και οι μύθοι, και αυτούς θα προσπαθήσουν να περιορίσουν και να δουν πόσα από αυτά ισχύουν και πόσα όχι.
 
Πάντως τόνισε πως το πρώτο βήμα είναι να ξεχωρίζουν οι καταναλωτές το μέλι από το μη μέλι, γιατί δυστυχώς είναι από τα προϊόντα που δέχονται σε σημαντικό ποσοστό το πρόβλημα της νοθείας.
 
Το επόμενο βήμα είναι να διαχωριστεί το ελληνικό από το εισαγόμενο μέλι, γιατί δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων το μέλι που έρχεται από άλλες χώρες είναι χαμηλότερης ποιότητας.
 
Τέλος πρέπει κάποιος να φτάσει να ξεχωρίζει τα διαφορετικά είδη μελιού μιας και υπάρχουν πολλά, ανάλογα με το αν υπάρχει πληθώρα φυτών σε κάποια περιοχή.
 
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, διευκρίνισε η κ. Τανανάκη, έχουμε σημαντική παραγωγή μελιού με βαμβάκι, το οποίο δεν είναι πολύ μελετημένο γιατί δεν παράγεται σε πολλές χώρες. Όμως με μια πρώτη έρευνα που έχει γίνει, έχει διαπιστωθεί η πολύ ισχυρή αντιβακτηριδιακή του δράση, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως παρόλο που προέρχεται από καλλιεργήσιμά φυτά, δεν έχει πάνω υπολείμματα βλαπτικών ουσιών, οπότε υπάρχουν δύο πολύ ισχυρά χαρτιά για να προωθηθεί το μέλι αυτό, το οποίο παράγεται πραγματικά σε μεγάλες ποσότητες.
 
Όπως τόνισε μάλιστα υπάρχουν μάλιστα μελισσοκόμοι οι οποίοι φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη και φέρνουν τα μελίσσια τον Ιούλιο στην δική μας περιοχή, γιατί έχουμε πολλά σημεία τα οποία δεν ψεκάζονται, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η μεταφορά υπολειμμάτων από το φυτό στο προϊόν, αλλά η πτώση του πληθυσμού στα μελίσσια από τους ψεκασμούς.
 
 

Ευεργετική δράση όλων των προϊόντων

 
Για την διατροφική αξία του μελιού μίλησε η κ. Χριστίνα Ζαργιάνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, που μίλησε για την ευεργετική δράση στη διατροφή και γενικότερα στην υγεία τους τόσο του μελιού, όσο και των υπολοίπων προϊόντων του, όπως το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός αλλά και το δηλητήριο της μέλισσας, που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.
 
Τόνισε δε πως υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από το μέλι και την κατανάλωσή του, και μέσα από μελέτες εξήγησε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η επίδραση του μελιού και η κατανάλωσή του σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και τον σακχαρώδη διαβήτη, όπου υπάρχει η εντύπωση πως δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από τους ασθενείς γιατί είναι μια γλυκαντική ουσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.