Μυδροι Οντερ Μουμιν κατα αντιπολιτευσης για την καταψηφιση της ΔΕΥΑΔΙ

Κατηγορεί Αμούτζα και Καδή για στείρα αντιπολίτευση εις βάρος των πολιτών του Δήμου

1 εκ. ευρώ τα ανείσπρακτα ποσά του Δήμου Ιάσμου από την ύδρευση
 
Την οργή του για την καταψήφιση, οριακά, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου της πρότασης για τη δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου, εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. ΟντέρΜουμίν, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, με την πρόταση να καταψηφίζεται οριακά, με 13 ψήφους υπέρ και 14 κατά, με τους δύο συμβούλους της Αντιπολίτευσης, τον κ. Νίκο Γιάτσο από την Παράταξη «Όραμα Αναγέννησης» και τον κ. ΧασάνΜαντρατζή   από την Παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» που ψήφισαν υπέρ να μην αρκούν για να εγκριθεί η πρόταση του Δημάρχου.
 
Ο κ. Μουμίν θεωρεί πως η αντιπολίτευση, και ιδίως οι παρατάξεις «Όραμα Αναγέννησης» του κ. Κυριάκου Αμούτζακαι «Δημοκρατική Συνεργασία» του κ. Καδή Ισμέτ ενεργώντας από κοινού, και προσυννενοημένακαταψήφισαν αυτό το μεγάλο εγχείρημα, μαζί με τον κ. Παναγιώτη Σπορίκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που το καταψήφισε για ιδεολογικούς λόγους.
 
Ο Δήμαρχος Ιάσμου ευχαρίστησε τους δύο συμβούλους της αντιπολίτευσης που σε αντίθεση με τη γραμμή των επικεφαλής των ομάδων τους, υπερψήφισαν την πρόταση.
 
Προβλήματα στην ποιότητα αλλά και πολλές οφειλές στην ύδρευση
 
Η δημιουργία της ΔΕΥΑΔΙ καθίστατο απαραίτητη, σύμφωνα με τον κ. Μουμίν, γιατί εδώ και πολλά χρόνια η ποιότητα του νερού στον Ίασμο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ιδιαίτερα όσο αφορά τις μετρήσεις, σημειώνοντας πως ο πρώην Δήμαρχος κ. Καδή καταψήφισε την επιχείρηση δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο, το οποίο όμως δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στη διοίκηση.
 
Παράλληλα δεν πραγματοποιούνται υδρομετρήσεις σε 7 οικισμούς από το 2017, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι Δημότες Ιάσμου με ποσά που δεν είναι πραγματικά, ενώ και σε άλλους οικισμούς οι μετρήσεις είναι ελλιπέστατες, γιατί έγιναν χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία.
 
Αυτό αποβαίνει εις βάρος των συνεπών καταναλωτών, επισήμανε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες που χρωστούν στο δήμο ποσά που ανέρχονται στα 46.000 ευρώ, με τα ανείσπρακτα ποσά από την ύδρευση, από χιλιάδες κακοπληρωτές, να ανέρχονται στο 1 εκ. ευρώ, ενώ αυξάνονται οι κλοπές στο υδρευτικό δίκτυο.
 
«Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, οι κλοπές, οι κακοπληρωτές και όλα τα προβλήματα που αφορούν την ύδρευση, δεν επαρκούν οι δομές του Δήμου» ανέφερε.
 
Μάλιστα με την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του Ιάσμου, πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο το 25% των συνδέσεων και αυτός να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος.
 
Ο βιολογικός γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, που ανέλαβε το διοικητικό κομμάτι του έργου, με αποτέλεσμα να ζητά από το Δήμο Ιάσμου 40.000 ευρώ, ενώ αν δεν συσταθεί η ΔΕΥΑΔΙ, θα πρέπει να ζητήσουν την αρωγή της για τη λειτουργία του, που θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κόστος.
 
Αυτά τόνισε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θεωρεί πως πέρα του κ. Σπορίκη, που αντιτάχθηκε στην δημιουργία της για ιδεολογικούς λόγους, ο κ. Καδή δεν πρόβαλλε κάποιο ουσιαστικό λόγο για την καταψήφιση, περιοριζόμενος σε στείρα αντιπολίτευση, ενώ και ο κ. Αμούτζας, που σημείωσε πως δεν είναι έτοιμος ο Δήμος να στήσει μια τέτοια επιχείρηση δεν έπεισαν.
 
«Σκοπίμως ενεργώντας λειτούργησαν από κοινού οι παρατάξεις του κ. Καδή και του κ. Αμούτζα, εις βάρος των δημοτών, και χάθηκε ένα μεγάλο εγχείρημα για τον Δήμο Ιάσμου» ανέφερε.
 
Απέδωσε δε αυτή τη στάση σε προσωπικούς λόγους, βάζοντας εμπόδια στη δημοτική αρχή σε σημαντικά ζητήματα του Δήμου, σημειώνοντας πως «ακόμα δεν έχουν χωνέψει το αποτέλεσμα των εκλογών».

Επιβεβλημένη η σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ

«Κρίνω και θεωρώ επιβεβλημένη την σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ, επιφυλάσσομαι να φέρω ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί όλα αυτά τα προβλήματα που προανέφερα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν με τις δομές του Δήμου» ανέφερε.
 
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει 4 υδραυλικούς για να καλύψουν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν σε όλους τους οικισμούς, και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να μετακινείται αυτό το βάρος στους δημότες.
 
Άλλωστε η επιχείρηση θα δώσει εργασία σε 10 άτομα επί μονίμου βάσεως, με την μετακίνηση κάποιων υφιστάμενων υπαλλήλων από τις υφιστάμενες δομές και την πρόσληψη με διαδικασίες ΑΣΕΠ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 
Η ΔΕΥΑΔΙ, σημείωσε, θα αποτελούσε ένα ευέλικτο σχήμα για την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων, μιας και θα έβρισκε τους πόρους όπως μπορεί κάθε ΔΕΥΑ, μια ευελιξία που δεν υφίσταται στο Δήμο.
 
Όσο για το ποσό του παγίου, την αύξηση του οποίου προέβλεπε η αρχική οικονομοτεχνική μελέτη, από 14 σε 36 ευρώ ετησίως, τόνισε πως δεν ήταν δεσμευτικό, για αυτό και ζήτησε να παραμείνει στην αρχή της λειτουργίας της επιχείρησης το ίδιο όπως ήταν μέχρι σήμερα, ενώ στα ίδια επίπεδα θα έμεναν και οι χρεώσεις ύδρευσης στο κυβικό.

«Μάλλον δεν αρέσει στον κ. Αμούτζα ο τρόπος που λειτουργώ»

Απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ασκεί την διοίκηση με αυταρχικό τρόπο, ο κ. Μουμίν τόνισε ασκεί τα καθήκοντά του όπως ορίζεται από το νόμο, με τον καθένα να έχει τον τρόπο διοίκησής του.
 
«Επειδή όμως ο κ. Αμούτζας έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς, μάλλον δεν του αρέσει ο τρόπος που λειτουργώ, παλιότερα έβριζε τον κ. Καδή και αυτός δεν αντιδρούσε, όμως δεν είναι όλοι ίδιοι, και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει επί δικής μου διοίκησης» ανέφερε, προσθέτοντας πως έλεγε ό,τι ήθελε, χωρίς επιχειρήματα, και δεν υπήρχε αντίλογος.
 
«Αυτό του άρεσε, αυτό δεν υπάρχει τώρα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.