Μουσταφα Μουσταφα και Δημητρης Χαριτου κανουν τον απολογισμο του 2ου Συνεδριου του ΣΥΡΙΖΑ

Το κρίσιμο τρίμηνο, οι εξω- Συριζαίικες παρουσίες, ο «σύντροφος» Πάνος Καμμένος και ο ρόλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την επανεκλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κυβερνώντος κόμματος και την πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έναντι μόλις τεσσάρων ψήφων από τον δεύτερο Νίκο Φίλη, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε ό,τι αφορά τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταξύ άλλων εκλέχτηκαν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του κυβερνώντος κόμματος κ.κ. Αχάν Καρά Γιουσούφ και Στάθης Γιαννακίδης, καθώς ο βουλευτής Δράμας κ.Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ ο Ροδοπίτης Δημήτρης Χαρίτου δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα.
 
Σε ό,τι αφορά συνολικά τις εργασίες του Συνεδρίου και τα όσα διημείφθησαν, ξεχώρισε αρχικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη των εργασιών κατά την οποία ο ίδιος μίλησε για τους επόμενους «τρεις κρίσιμους μήνες» που έχουμε μπροστά μας, θέτοντας ενδιαφέροντα «στοιχήματα» για το εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του, τονίζοντας πως «έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά όχι από λάθος ή από αμέλεια αλλά από πολιτική επιλογή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογραμμίζοντας πως «όλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία, και γι’ αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο. Όμως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν τη χαραυγή», κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσει ότι είχαν στήσει «μία φάμπρικα διαπλοκής, με θαλασσοδάνεια και Siemens».
 
Πολλά σχόλια προκάλεσαν επίσης οι εκτός – ΣΥΡΙΖΑ παρουσίες που σημειώθηκαν στο Συνέδριο με προεξάρχουσες αυτές του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ κ.Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς επίσης και ο χαιρετισμός του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου. 

Μουσταφά Μουσταφά «Η συμμετοχή μου στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου επιβράβευση όλης της πορείας μας, από τη μεταπολίτευση και μετά και για την περιοχή μας» 

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και από την Ροδόπη, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ.Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος μάλιστα κάθισε στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου, γεγονός πολύ τιμητικό τόσο για τον ίδιο όσο και για την περιοχή της Θράκης, όπως το χαρακτήρισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm». «Η ιστορία και η δράση μας στην περιοχή, και για την ανάπτυξη αυτής, τη συνύπαρξη, την ηρεμία και την αδελφότητα είναι γνωστή, οπότε για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή η συμμετοχή μου στο προεδρείο κατά την έναρξη του συνεδρίου, αλλά και μία επιβράβευση όλης της πορείας μας, από τη μεταπολίτευση και μετά και για την περιοχή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Επισημάναμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας και εγκρίναμε την πορεία που πρέπει να χαραχθεί για να βγει η χώρα μας από την επιτροπεία» 

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Μουσταφά υπογράμμισε πως έγινε μία αποτίμηση όλων όσων διημείφθησαν στη χώρα από το προηγούμενο συνέδριο του 2013, με το σύνολο των συνέδρων, «με αίσθημα ευθύνης, να αξιολογούν όλη τη δράση μας αυτό το διάστημα, χαράζοντας παράλληλα μία καινούργια πορεία για τη χώρα μας, για την κοινωνία μας, για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από την επιτροπεία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, με την κοινωνία όρθια». «Επισημάνθηκαν επίσης τα λάθη μας, οι αδυναμίες μας και έγινε μια συζήτηση για το κόμμα, πώς θα έρθει πιο κοντά με την κοινωνία, για το ποια θα είναι η σχέση του κόμματος και κυβέρνησης, αλλά και μια έγκριση της πορείας που έχει χαραχθεί για να βγει η χώρα μας από την επιτροπεία και το πώς θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε ξέφωτο». 

«Όλοι όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο, από τον πρόεδρο μέχρι τους σύνεδρους, σκέφτηκαν, μίλησαν, συζήτησαν με το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης» 

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως διαψεύστηκαν όσοι προσέδωσαν χαρακτήρα «ξεκαθαρίσματος» των όποιων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ξεκαθαρίζοντας πως «η ίδια η ζωή υπερβαίνει τις όποιες παθογένειες πιθανών μας καταλογίζονται». «Κυριάρχησε το αίσθημα της ευθύνης, γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται και η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αυτή τη στιγμή μια σοβαρότατη ευθύνη για να μπορέσει να την ξελασπώσει. Οπότε όλη αυτή η φιλολογία περί τάσεων, συγκρούσεων, τακτοποιήσεων κλπ, ξεπερνιούνται από την ίδια τη ζωή. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο, από τον πρόεδρο μέχρι τους σύνεδρους, όλοι σκέφτηκαν, μίλησαν, συζήτησαν με αυτό το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης» τόνισε. 

«Και μέσα στη χώρα μας, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργείται ένα μέτωπο λογικής, που βλέπουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική που θέλουν κάποιοι να επιβάλουν είναι αδιέξοδη» 

Ως προς τα όσα ανέφερε για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του συνεδρίου, ο βουλευτής Ροδόπης επεσήμανε πως ξεκινάει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας και τη δέσμευση των πιστωτών για το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. «Από αυτή την άποψη» τόνισε « όντως είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες. Νομίζω όμως πως και μέσα στη χώρα μας, παρά τη λυσσαλέα επίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργείται κατά κάποιο τρόπο ένα μέτωπο λογικής, που βλέπουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική ή η πολιτική που θέλουν να επιβάλουν μερικοί κύκλοι στην Ε.Ε. είναι αδιέξοδοι». «Η επιμονή σε αυτές τις πολιτικές, δεν θα φέρει την υπέρβαση της κρίσης, που την ζούμε σίγουρα σε πολύ έντομο βαθμό εμείς, την ζουν όμως και οι λαοί της Ευρώπης» συνέχισε επισημαίνοντας πως «εμείς επιμένουμε στη γραμμή μας, ότι αυτά που συμφωνήσαμε πέρυσι, θα τα υλοποιήσουμε, αλλά ταυτόχρονα και οι πιστωτές πρέπει να είναι πιστοί στις συμφωνίες που κάνουμε, για να μπορέσουμε επιτέλους, να κλείσουμε αυτό το φαύλο κύκλο και να μπει η χώρα μας σε μια αναπτυξιακή προοπτική. Η αναγκαιότητα αυτή έχει γίνει αντιληπτή στη βάση της κοινωνίας, όπως αντίστοιχα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτά οντότητα, σάρκα και οστά. Πάνω σε αυτή τη πραγματικότητα θα στηριχθούμε και θα αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο στο επόμενο διάστημα».
 
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακολούθησαν στον δημόσιο λόγο για τις παρουσίες στελεχών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο ο κ. Μουσταφά υπογράμμισε πως «περισσότερη σημασία έχει να ενωθούν όλες οι υγιείς, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας, να ριζώσουμε και να ριζώσουν οι ιδέες μας», ενώ συγκεκριμένα για την τοποθέτηση του κ. Καμμένου τόνισε πως «αυτά που είπε, τα είπε με την έννοια ότι υπάρχει μια κοινή πορεία, μία συνεργασία και στη βάση του ότι πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας να κυριαρχήσει η νομιμότητα, να τελειώσει ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής, της διαφθοράς, των κρατικοδίαιτων αντιλήψεων και να μπούμε σε μια φάση όπου όλα θα είναι διάφανα».

Δημήτρης Χαρίτου «Κύριος ρόλος της νέας κεντρικής επιτροπής η ανασυγκρότηση του κόμματος» 

Σταθμό χαρακτήρισε με τη σειρά του το συνέδριο το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Ο κ. Χαρίτου χαιρέτισε τη νέα σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής τονίζοντας πως αυτή έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ξεκινώντας από την ανασυγκρότηση του κόμματος, η οποία όπως τόνισε «ίσως είναι η αχίλλειος φτέρνα». Ο ίδιος δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, ξεκαθαρίζοντας πως για τον ίδιο δεν αποτελούσε προτεραιότητα. «Δεν έθεσα υποψηφιότητα γιατί δεν ήταν και δεν είναι δική μου προτεραιότητα. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο χρήσιμη η πολιτική μου παρουσία στα ζητήματα ανάδειξης των μεγάλων, των σημαντικών προβλημάτων, που απασχολούν τον τόπο και την περιοχή μας, και προφανώς σε αυτό το πεδίο θα είναι πολύ ενεργή και αποφασιστική η παρουσία μου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

«Υπήρξε αποφασιστικότητα γύρω από όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, συζητήθηκε το πολιτικό μας σχέδιο και ταυτόχρονα συνυπήρχε μια ανησυχία και ένας γόνιμος προβληματισμός» 

Ο ίδιος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας πως «ήταν ένα συνέδριο που τα είχε όλα. Προφανώς είχε και συγκίνηση υπό την έννοια ότι ήταν ίσως το πρώτο συνέριο που γίνεται με την Ριζοσπαστική Αριστερά στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». «Υπήρξε αποφασιστικότητα γύρω από όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, συζητήθηκε το πολιτικό μας σχέδιο, ο οδικός χάρτης της εξόδου της χώρας από τη σφιχτή επιτροπεία και ταυτόχρονα συνυπήρχε μια ανησυχία και ένας γόνιμος προβληματισμός» συνέχισε επισημαίνοντας πως το συνέδριο αυτό «σηματοδοτεί και την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, με την εκλογή μιας νέας κεντρικής επιτροπής, να αναλάβει βέβαια και αυτό το μεγάλο φορτίο». 

«Η σχεδόν καθολική αποδοχή του κ.Τσίπρα στην εκλογική διαδικασία αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών τόσο του ίδιου, όσο και της κυβέρνησης συνολικά» 

Σχολιάζοντας την επανεκλογή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Χαρίτου τόνισε πως « η σχεδόν καθολική αποδοχή του, αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών τόσο του ίδιου, όσο και της κυβέρνησης συνολικά που κάνει τη μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα με την κοινωνία όρθια», ενώ ερωτηθείς για τις εξωκομματικές παρουσίες ο ίδιος τόνισε πως αυτές «δεν σηματοδοτούν τίποτα». « Ο κ. Κουβέλης εκπροσωπούσε μια συγκεκριμένη κίνηση, την οποία προφανώς έχει συνομολογήσει με άλλα στελέχη που αποχώρησαν από τη Δημοκρατική Αριστερά και θεωρώ αυτονόητο ότι βρέθηκε και παρακολούθησε το συνέδριο. Η παρουσία των άλλων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς έχουν μια δικιά τους διαδρομή, δεν αποτέλεσαν κάποιο σημείο αναφοράς του συνεδρίου. Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε ο Α ή ο Β να παρευρεθεί στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου. Δεν σηματοδοτεί απολύτως τίποτα. Αυτό το οποίο νομίζω ότι διαφαίνεται είναι ότι ενδιαφερόμαστε πράγματι στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων, προγραμματικών συναντήσεων, με αξιοπιστία, με ευθύνη, με σοβαρότητα, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο όλων εκείνων των δυνάμεων που πραγματικά ενδιαφέρονται έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο. Με αυτή την έννοια είναι ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να συμβάλουν σε αυτό το μεγάλο αλλά και δύσκολο εγχείρημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.