«Μουσικοδρομειο» για 5 συνεχομενες ημερες η Κομοτηνη!

Αφετηρία το Φεστιβάλ Μπύρας και «σκυτάλη» στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Για 5 συνεχόμενες ημέρες, από το Σάββατο 17 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 21 του ίδιου μήνα, η Κομοτηνή θα πλημμυρίσει κυριολεκτικά από ήχους, νότες και μελωδίες. Ντόπια σχήματα και καλλιτέχνες, αλλά και γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, υπόσχονται να ικανοποιούσαν όλες τις μουσικές προτιμήσεις των Κομοτηναίων, αλλά και τυχόν επισκεπτών που θα βρίσκονται στην πόλη μας.
 
Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα της αυλαίας του τριήμερου Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας. Στο Φεστιβάλ, εκτός από την άφθονη μπύρα «Βεργίνα» της τοπικής Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει γνωστούς και δημοφιλείς μουσικούς και μουσικά σχήματα, καθώς επίσης ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τοπικού δυναμικού μουσικών. Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα θα εμφανιστούν στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ ο Κώστας Μακεδόνας και η Μαίρη Δούτση, ενώ την επομένη θα αναλάβουν να ξεσηκώσουν το κοινό οι 1000mods. Στο πλάι τους θα βρίσκονται τοπικοί καλλιτέχνες και μπάντες, όπως οι Ρεμπέτες της Κομοτηνής, οι Swingin’ Mice, οι Rivo, οι Vertigo, οι The Blue Kick, οι C Overdose, οι Sentinel, οι Emerald και οι Κακές συνήθειες. Στο φετινό φεστιβάλ θα λάβουν χώρα επίσης Capoeira Show, Hard Rock/Metal DJ Set, και επίδειξη πολεμικών τεχνών.
 
Τα διπλάσια χρόνια μετράει η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και φέτος η έναρξή της εφάπτεται με τη λήξη του Φεστιβάλ Μπύρας. Η Γιορτή Μουσικής θα είναι διήμερη και θα περιλαμβάνει υπαίθριες συναυλίες σε 6 σημεία της πόλης. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά όπως έγινε γνωστό τα σημεία όπου θα «διασκορπιστούν» οι συμμετέχοντες μουσικοί θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, η πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου, η πλατεία μπροστά από το Μαρώνειο Μεγάρο, το Πάρκο της Περιφέρειας, το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.
 
Οι συντελεστές των παραπάνω δύο διοργανώσεων παρέθεσαν χθες συνεντεύξεις τύπου, για να περιγράψουν το περιεχόμενό τους και να προσκαλέσουν το κοινό της πόλης μας να βγει και να απολαύσει εκείνες τις ημέρες το μοναδικό κλίμα, που αναμένεται να δημιουργηθεί στην πόλη. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Ως Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού προσπαθούμε όλες αυτές οι δράσεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούμε να μείνουν στην πόλη ως θεσμοί»

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, έχει ρόλο πρωτεργάτη και στις δύο παραπάνω πρωτοβουλίες. «Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και από τις διπλανές πόλεις και- γιατί όχι;- από τις γείτονες χώρες, από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία», σημείωσε αναφερόμενη στο ραντεβού του Φεστιβάλ Μπύρας. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της ΔΚΕΠΠΑΚ, που διαχρονικό μέλημά της είναι η δημιουργία νέων θεσμών, που θα λειτουργούν ως σημεία αναφοράς και θα προβάλλουν την πόλη μας. «Εφόσον φτάσαμε στην 3η χρονιά πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, θεωρούμε ότι έγινε θεσμός», σημείωσε με ικανοποίηση η κ. Λιβεριάδου. «Πρέπει να γίνει και η πόλη μας σημείο αναφοράς με αυτό το φεστιβάλ», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού είναι όλες αυτές οι δράσεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούμε, να μείνουν στην πόλη ως θεσμοί και να έχουμε κατά διαστήματα κόσμο, που θα μας επισκέπτεται και θα περνάει καλά, βλέποντας κάτι το ιδιαίτερο». 

«Η σκέψη μας όταν ξεκινήσαμε, το 2014, ήταν ότι στον τόπο μας παράγεται μια φημισμένη μπύρα»

Αναφερόμενη στη συνεργασία με τη μπύρα «Βεργίνα», εξέφρασε την ικανοποίησή για την επιστροφή της στο Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «έχουμε άριστες σχέσεις με την τοπική Ζυθοποιία» και υπενθυμίζοντας ότι «η σκέψη μας όταν ξεκινήσαμε, το 2014, ήταν ότι στον τόπο μας παράγεται μια φημισμένη μπύρα». «Παράλληλα, στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να προβάλουμε αυτό που κάνουν τα δικά μας παιδιά και τα δικά μας σχήματα», συμπλήρωσε η κ. Λιβεριάδου, διευκρινίζοντας ότι ταυτόχρονα επιδιώκεται να έρχονται καλλιτέχνες και από άλλες πόλεις, ώστε να γίνει ο θεσμός πιο δυνατός και ο κόσμος να έχει περισσότερες επιλογές.

Μάκης Πατρωνίδης «Η συνεργασία μας με τον δήμο είναι πολύ καλή, είναι μια σωστή διοργάνωση και αυτό μαθαίνεται χρόνο με το χρόνο και στις γύρω πόλεις, οπότε θα έρχονται άνθρωποι για να το απολαύσουν»


Για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής η ΔΚΕΠΠΑΚ συνεργάζεται με τον Σύλλογο Φίλων Μοντέρνας Μουσικής «Γραμμόφωνο». «Όταν ξεκινήσαμε το φεστιβάλ αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μάκης Πατρωνίδης, «ο στόχος ήταν να υπάρχει ένα event όπου θα μπορεί να δείξει τη δουλειά του το κάθε σχήμα και ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τη μουσική- κυρίως με τη μοντέρνα μουσική, όπου δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι χώροι». Με χαρά διαπίστωσε ότι οι συμμετοχές μουσικών διαρκώς αυξάνονται, ενώ εκδηλώνουν ενδιαφέρον και καλλιτέχνες από γειτονικές πόλεις. «Νομίζω ότι η συνεργασία μας με τον δήμο είναι πολύ καλή», διέκρινε καταλήγοντας ο κ. Πατρωνίδης, «και πιστεύω ότι η διοργάνωση- είναι μεγάλη κουβέντα να πούμε άψογη- άλλα είναι μια σωστή διοργάνωση και αυτό μαθαίνεται χρόνο με το χρόνο και στις γύρω πόλεις, οπότε θα έρχονται άνθρωποι για να το απολαύσουν». 

Ικανοποίηση για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής ως θεσμού

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, για την προετοιμασία και τη διοργάνωσή της η ΔΚΕΠΠΑΚ συνεργάζεται με τον κ. Γιώργο Παπαλεξάνδρου και με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής. «Έχει καθιερωθεί πλέον ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής», δήλωσε με βεβαιότητα η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, για να επισημάνει κι εδώ την αξία της συμμετοχής ανθρώπων της πόλης μας και να εκφράσει την πίστη ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και στο φετινό ραντεβού. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ας παρασυρθεί ο κόσμος από αυτό το κάλεσμα της μουσικής»

Κάλεσμα προς τους Κομοτηναίους να λάβουν ενεργά μέρος στη Γιορτή απεύθυνε και η εκπρόσωπος του Europe Dirrect, κ. Λουίζα Σαλτσίδου. «Θεωρούμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να βγει ο κόσμος στους δρόμους, στις πλατείες, στα σημεία όπου θα υπάρχουν οι μουσικοί και οι μουσικές», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ας παρασυρθεί ο κόσμος από αυτό το κάλεσμα της μουσικής». 

Γιώργος Παπαλεξάνδρου «Οι πολίτες της Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπαλεξάνδρου διέκρινε πως «αυτό που καταφέραμε φέτος είναι να οργανώσουμε ένα δίκτυο από μουσικές σκηνές, όπου οι πολίτες της Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής». «Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, αλλά και στην επιλογή των χώρων», επισήμανε. «Ένα από τα κεκτημένα αυτής προσπάθειας», παρατήρησε σε άλλο σημείο, «είναι ότι ο κόσμος έρχεται από μόνος του και λέει θέλουμε να συμμετέχουμε». Δεν έκρυψε μάλιστα τη φιλοδοξία να ενταχθούν στις επόμενες διοργανώσεις και επιχειρήσεις και καταστήματα της πόλης, που θα διοργανώνουν live στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής. «Καλούμε τον κόσμο εκείνες τις μέρες να βγει και να απολαύσει τη μουσική», σημείωσε στο κάλεσμά του, τονίζοντας με έμφαση την πεποίθησή του ότι «ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο στην κρίση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.