Μουσικοχορευτικη εκδηλωση-«ιχνηλασια» σε καθε γωνια του Ποντου

Ετοιμάζει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων «ο Εύξεινος Πόντος» - Το Σάββατο στις 9 το βράδυ ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του

Τον καθιερωμένο ετήσιο χορό του, όπου παραδοσιακά εξελίσσεται ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, στις 9 το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης «Ποσειδώνιο», ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος». Την ευθύνη της διασκέδασης των συμμετεχόντων θα αναλάβουν οι Γιάννης Κουρτίδης στο τραγούδι, Τάσος Πετρόπουλος στη λύρα και Γιώργος Χαραλαμπίδης στο νταούλι, ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα διανθίσουν με τη συμμετοχή τους και νέα παιδιά, που προέρχονται από τους κόλπους τους του Συλλόγου. Παράλληλα, περίπου 100 χορευτές εκ των 200 και πλέον, που ανήκουν στα 8 χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά και την εξέλιξή τους πάνω στους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.
 
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της χοροεσπερίδας και της πρόσκλησης, που έστειλαν προς το κοινό της περιοχής, ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, κ. Στέλιος Νικολάου, και ο  γραμματέας, κ. Τέλης Κελεσίδης, παρουσίασαν τις δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα και ως το τέλος της χρονιάς.  «Φέτος η χρονιά ήταν πολύ γεμάτη πολιτιστικά και έτσι θα συνεχίσει να είναι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου. Εξάλλου, πέρα από τα πολυπληθή χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, φέτος εγκαινιάστηκε και η λειτουργία χορωδίας με ποντιακή μουσική, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κελεσίδης, ενώ συνεχίζονται κανονικά και τα μαθήματα ποντιακής λύρας.

Τα ραντεβού του Συλλόγου για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Στις δράσεις και εκδηλώσεις, που ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβάνεται η παρουσίαση του βιβλίου «Σέρρα….η ψυχή του Πόντου» του κ. Γιάννη Καλπούζου, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία της περιοχής μας,  η συμμετοχή στο φεστιβάλ ποντιακών χορών για εφήβους, που θα γίνει στην Προσοτσάνη της Δράμας στις 16 Απριλίου, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» του δήμου Κομοτηνής, αλλά και στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στις 19 Μαΐου. Μάλιστα, τα μέλη του Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος» προανήγγειλαν την υλοποίηση μιας πρωτότυπης ιδέας στις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν παραπάνω λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.  

Η μεγάλη πρόκληση για τον Σύλλογο έρχεται στις 27 Μαΐου

Η μεγάλη πρόκληση για τον Σύλλογο τοποθετείται χρονικά στις 27 Μαΐου, ημέρα που προγραμματίζεται η διοργάνωση μιας πολλά υποσχόμενης μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. «Θα κλείσουμε τη χρονιά με μια μεγάλη εκδήλωση», σημείωσε ο κ. Κελεσίδης, «η οποία έχει να κάνει με τη γνώση που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, ώστε να γνωρίσουν από πού κατάγονται, δηλαδή τις περιοχές όλου του Πόντου». «Θα γίνει παρουσίαση των διάφορων περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, όπου έζησε και αναπτύχθηκε ο ελληνισμός», εξήγησε με τη σειρά του ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας πως η εκδήλωση θα διανθίζεται από χορό, αλλά και από το ανάλογο μουσικό όργανο που πρεσβεύει κάθε περιοχή του Πόντου. Επίσης θα «ντυθεί» με θεατρικό δρώμενο, ενώ ενεργό συμμετοχή θα έχει και η χορωδία.

Στέλιος Νικολάου

«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια μοναδική εκδήλωση, που θα αφήσει το δικό της στίγμα στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης»

«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια μοναδική εκδήλωση, που θα αφήσει το δικό της στίγμα στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης», σχολίασε σχετικά ο κ. Νικολάου. «Γιατί ξεφεύγουμε από το στενό χορευτικό κομμάτι», εξήγησε, «και θα δώσουμε πάρα πολλές άλλες πινελιές της λαογραφίας μας, όπως είναι η ιστορία, όπως είναι τα διαφορετικά μουσικά όργανα, με τα οποία ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος. Για παράδειγμα δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος ότι ο δυτικός Πόντος είχε την κεμανέ,  δηλαδή το βιολί σε σχήμα λύρας, ή ότι η περιοχή του Καρς είχε το κλαρίνο. Αυτή τη φορά θα είναι σε θέση το κοινό της πόλης μας να έρθει σε επαφή με αυτούς τους διαφορετικούς ήχους και πραγματικά θα είναι μια πολύ όμορφη εκδήλωση, που την περιμένουμε με ανυπομονησία».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.