Μουσειο Guggenheim στην Καβαλα;

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Guggenheim (Γκούγκενχάιμ) στην Καβάλα; Πρόκειται για την πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ., πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Καλαντζή που έχει να κάνει με την δημιουργία ενός Μουσείου Guggenheim στην Καβάλα με το όνομα του παγκοσμίου φήμης ιδρύματος. Από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε την αλληλογραφία ο βουλευτής κ. Καλαντζής, με αφορμή επισκέψεις του σε αντίστοιχα μουσεία του ιδρύματος. Πάντως, θετική είναι η πορεία του θέματος, καθώς σε πρώτη φάση ενδιαφέρον για την περιοχή και για τις πολιτιστικές της ιδιαιτερότητες από πλευράς του Ιδρύματος Guggenheim που ζήτησε περαιτέρω στοιχεία, αφού παρέλαβε τη σχετική επιστολή του βουλευτή Καβάλας.

Το Ίδρυμα Guggenheim και το ομώνυμο Μουσείο στη Νέα Υόρκη αποτελούν σήμερα έναν από τους σημαντικότερους «ναούς» της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ίδρυμα έχει ανοίξει ανάλογα μουσεία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο της Γερμανίας και το Μπιλμπάο της Ισπανίας. Μια σημαντική συλλογή φιλοξενείται επίσης στη Βενετία. Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, επίσης, έχουν αποκτήσει μικρά μουσεία, στα οποία κατά καιρούς φιλοξενούνται συλλογές του Ιδρύματος.

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το Ίδρυμα Guggenheim και το θέμα φαίνεται ότι προχωράει, ή τουλάχιστον δεν αποκλείστηκε εξαρχής, όπως έγινε με άλλες ελληνικές πόλεις που διεκδίκησαν κάτι αντίστοιχο.

Την αλληλογραφία άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο ο βουλευτής κ. Καλαντζής, με αφορμή επισκέψεις του σε αντίστοιχα μουσεία του ιδρύματος. Μετά από τις πρώτες διερευνητικές επιστολές ακολούθησαν ορισμένοι φάκελοι με περισσότερα στοιχεία αλλά κι επιχειρήματα. Ο βουλευτής απηύθυνε μάλιστα και πρόσκληση στο διευθυντή του Ιδρύματος να επισκεφθεί την Καβάλα και να δει από κοντά όσα περιλαμβάνονταν στους σχετικούς φακέλους που παρέλαβε. «Απέστειλα επιστολή προς την διεύθυνση του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη που έχει να κάνει με την δημιουργία του παραρτήματος του Μουσείου στην Καβάλα, ενώ απηύθυνα και πρόσκληση στο διευθυντή του Ιδρύματος για να επισκεφθεί την Καβάλα», ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Καλαντζής.

Θετική πορεία προς το παρόν έχει το αίτημα του βουλευτή Καβάλας, καθώς το Ίδρυμα ζήτησε περαιτέρω στοιχεία, δείχνοντας ότι υπάρχει σε πρώτη φάση ενδιαφέρον για την περιοχή και για τις πολιτιστικές της ιδιαιτερότητες. «Πάντως, το θετικό είναι ότι η πρότασή μας δεν έχει απορριφθεί και εξετάζεται δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε κατατεθεί κι άλλη πρόταση από την Ελλάδα, η οποία είχε απορριφθεί μέσα σε 2-3 μήνες. Εφόσον έχουμε καλά αποτελέσματα, το Μουσείο θα απασχολήσει την κοινή γνώμη όχι μόνο σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί είναι συγκεκριμένα τα Μουσεία Guggenheim που υπάρχουν στον κόσμο», είπε ο κ. βουλευτής εκφράζοντας την αισιοδοξία του σχετικά με την εξέλιξη του θέματος, ενώ τόνισε τα σημασία του Μουσείου που συμβάλλει στην αλλαγή αναπτυξιακής τροχιάς όποιας πόλης φιλοξενεί το συγκεκριμένο μουσείο. «Γίνονται προορισμός εκατοντάδων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο πόλεις όπου υπάρχουν Μουσεία Guggenheim».

Δεν είναι τυχαία και η επιλογή της Καβάλας για τη δημιουργία του παραρτήματος του Μουσείο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καλαντζής, ο οποίος έκανε αναφορά στα πλεονεκτήματα που έχει η πόλη της Καβάλας. «Η Καβάλα έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς μέχρι σήμερα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών που ίσως μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο μουσείο».

Η υλοποίηση του εν λόγω αιτήματος εξαρτάται εν μέρει και από τους τοπικούς φορείς που καλούνται να δείξουν ενότητα και οργανώσουν από κοινού τη διεκδίκηση αυτή. Όπως υποστήριξε ο κ. Καλαντζής, «θα χρειαστεί η συνδρομή όλων των φορέων του νομού Καβάλας».


Να σημειωθεί ότι Μουσείο ζήτησε να πληροφορηθεί για τη διαθεσιμότητα χώρων. Γι’ αυτό ο βουλευτής έχει ήδη έρθει σε κάποιες επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων για την αναζήτηση οικοπέδων ή και κτιρίων. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Οργανισμό Λιμένα Καβάλας κ. Παναγιώτου, στην οποία του γνωστοποίησε την επικοινωνία που έχει με το Ίδρυμα Guggenheim ζητώντας να την λάβει υπόψιν σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση χώρων του Οργανισμού Λιμένα. «Είμαστε σε μια φάση που ο Οργανισμός Λιμένα αποφασίζει για την αξιοποίηση των αποθηκών του λιμανιού, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει η αξιοποίηση της προέκτασης του Λιμένα Καβάλας που θα είναι μέχρι το Φάληρο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.