«Μονοδρομος»

Ο Μπέντζαμιν είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Γνωστός από τις επιδράσεις του στον Μπρεχτ, στη Φιλοσοφική Σχολή της Φρανκφούρτης και σε δεκάδες διανοούμενους της πρωτοπορίας, ο Μπέντζαμιν διέτρεξε μια μοναχική πορεία από το Βερολίνο, όπου γεννήθηκε μέχρι τη Μόσχα, όπου κυνηγούσε την ουτοπία και μια γυναίκα, τη Λετονή ηθοποιό Άσια Λάτσις.

Ο Μπέντζαμιν είχε σπουδάσει φιλοσοφία στο Βερολίνο, το Φράιμπουργκ, το Μόναχο και τη Βέρνη. Ο πόλεμος θα τον «διώξει» από τη Γερμανία και θα τον κάνει περιπλανώμενο διανοούμενο στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρωσία. Θα ζήσει μια ζωή ως πένητας, με βοηθήματα από εδώ και από κει. Μοναδικός του προορισμός να γράφει, θα μείνει ως ένας «καθαρός» διανοούμενος. Στον «Μονόδρομο» καταγράφει αφορισμούς, δηλαδή αποσπασματικά κείμενα για θέματα που τον απασχολούν. Νεωτεριστής ο Μπέντζαμιν θα προτιμήσει αντί για ένα συνετό, ολοκληρωμένο βιβλίο, να καταγράψει την πραγματικότητα αποσπασματικά, όσο αποσπασματική φαντάζει και η ίδια.

Επηρεασμένος ίσως από το κολλάζ, αυτή τη σπουδαία μέθοδο των υπερρεαλιστών, επιλέγει έναν τρόπο μοντέρνο για να εκφραστεί, να διεισδύσει σε μικρά ζητήματα, σε λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Τα λήμματα αυτής της προσωπικής εγκυκλοπαίδειας είναι ανάμικτα: πολιτικές αναφορές, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, παιδικές εμπειρίες, οξύτατες κριτικές για ζητήματα τέχνης αλλά και κείμενα για την ιστορία, όπου διατυπώνει τις βαθιά απαισιόδοξες θέσεις του.

Γιάννης Μπασκόζος, «Εξπρές»,26/9/2004

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.