“Μονο η εκπαιδευση, η μορφωση και η παιδεια θα αλλαξει τα πραγματα προς το καλυτερο”

Ο Αχμέτ Σαλήμ, είναι εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας: « Bulten». Τα τελευταία επτά χρόνια που εκδίδεται η εφημερίδα φροντίζει για την κάλυψη της επικαιρότητας, τη σύνταξη των θεμάτων, την επιμέλεια της ύλης, τη σελιδοποίηση, τη έκδοση και την διανομή των φύλλων. Ένας άνθρωπος πολλοί οι ρόλοι, σκηνικό γνώριμο στο σύνολο σχεδόν του Μειονοτικού Τύπου. Η προεκλογική περίοδος αποτελεί, όπως επισημαίνει ο Αχμέτ Σαλήμ, καλή ευκαιρία για την αύξηση των εσόδων καθώς στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι επιθυμούν την προβολή. «Οι πωλήσεις των φύλλων όλων των εφημερίδων είναι μετρημένες. Ισχύει για όλες τις εφημερίδες αυτό» δηλώνει ο Αχμέτ Σαλήμ και σημειώνει: «Ο κόσμος δε διαβάζει εφημερίδες».

Ποιες εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα στη Ροδόπη;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν κυκλοφορούν όλες με την ίδια συνέπεια, δηλαδή: Bulten, Gundem, Cummuriyet, Trakyanin Sesi, αυτές οι τέσσερις βγαίνουν κάθε εβδομάδα. Οι: Turuncn και Rodop Ruzgari βγαίνουν στο Λύκειο Σαπών κάθε 15 μέρες, και Olay και Otuken τον τελευταίο καιρό δεν βγαίνουν.

Είναι δύσκολη υπόθεση η έκδοση;

Πάρα πολύ δύσκολη γιατί τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα.

Και πού τυπώνονται, σε δικές τους εγκαταστάσεις;

Κανείς δεν έχει δικό του Τυπογραφείο. Ετοιμάζουμε την εφημερίδα και την πάμε στα τυπογραφεία της πόλης.

One man show η δική σας παρουσία, από ό,τι παρατηρώ…

Έτσι είναι, το ίδιο πρόσωπο είναι εκδότης, είναι διευθυντής, είναι δημοσιογράφος, είναι συντάκτης, είναι διαφημιστής, είναι λογιστής, μερικές φορές κάνει και τις διανομές. Εγώ για παράδειγμα συνεργάζομαι μόνο με τον αδερφό μου γιατί δεν μπορώ να πληρώσω δημοσιογράφο, όπως πρέπει να πληρώνει σωστά μια εφημερίδα έναν δημοσιογράφο.

Κι από κυκλοφορία πώς πάτε;

Οι πωλήσεις των φύλλων όλων των εφημερίδων είναι μετρημένες. Ισχύει για όλες τις εφημερίδες αυτό.

Πόσα φύλλα τυπώνετε εσείς;

Κάθε εβδομάδα τυπώνω 550 εφημερίδες. Σε συνδρομητές στέλνω 300 εφημερίδες. Τις συνδρομές τις εισπράττω στο τέλος της χρονιάς. Η διαφημιστική πίτα είναι περιορισμένη, όπως καταλαβαίνετε το οικονομικό πρόβλημα εντείνεται.

Στην προεκλογική περίοδο όμως, παρατηρώ επίσης, ότι αλλάζει το σκηνικό…

Καλή περίοδος πάντα η προεκλογική. Όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να προβληθούν, οπότε δίνουν και κάτι στις εφημερίδες. Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ξοδεύουν πολλά για την προβολή τους.

Επιδιώκουν την έγχρωμη προβολή;

Ένας από τους λόγους που προχώρησα στο έγχρωμο φύλλο μετά από επτά χρόνια έκδοσης και κυκλοφορίας, ήταν κι αυτός. Αλλάζει η διάθεση του πελάτη όταν βλέπει έγχρωμο φύλλο.

Και αυτό το διάστημα ξεχνάτε την υπόλοιπη ειδησιογραφική κίνηση;

Δεν βάζω στην εφημερίδά μου υποψήφιο σύμβουλο στην πρώτη σελίδα και κοιτώ πάντα να έχω κάποιο δημοσιογραφικό θέμα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όντως στις εκλογές.

Θα μας αποκαλύψετε τις τιμές προβολής;

Δεν μπορώ να πω την τιμή. Εξαρτάται και από το τι θέλει ο Υποψήφιος.

Η ειδησιογραφία που επιλέγετε να προβάλλετε ποια είναι συνήθως;

Η θεματολογία καλύπτει την επικαιρότητα σε Κομοτηνή και δήμο Σώστου από όπου κατάγομαι. Συνήθως έχω όλες τις ειδήσεις από τον δήμο μου.

Διαβάζεται ο μειονοτικός Τύπος, τι συμπεραίνετε;

Ο κόσμος δεν διαβάζει εφημερίδα γενικά.

Πώς το ξέρετε αυτό;

Θα σας πω ένα παράδειγμα: Πάμε φύλλα σε κάθε καφενείο. Παρατηρώ ότι ακόμη κι όταν έχουν εφημερίδες δωρεάν μπροστά τους λίγοι είναι εκείνοι που ανοίγουν την εφημερίδα να διαβάσουν κάτι. Δεν δείχνει ενδιαφέρον, δεν διαβάζει εφημερίδες σήμερα ο κόσμος.

Τι θα ζητούσατε από τη Γενική Γραμματεία Τύπου;

Να συνεχιστούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, όπως το «Δικτυωθείτε». Να υπάρξει νόμιμη στήριξη όλων των εφημερίδων που τυπώνονται σταθερά και κυκλοφορούν με συνέπεια.

Αυτή η οικονομική ενίσχυση πού ωφελεί ουσιαστικά;

Αποφεύγουμε έτσι τις εξαρτήσεις. Με καταλαβαίνετε; Ύστερα μπορεί να ενισχυθεί και το επιτελείο των εφημερίδων με δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, ανεβαίνει έτσι το επίπεδο του Μειονοτικού Τύπου και το έχει ανάγκη ο τόπος γενικότερα.

Ποια άλλη ανάγκη επισημαίνετε να έχει ο τόπος;

Μόνο η εκπαίδευση, η μόρφωση και η παιδεία θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Ανάγκη παιδείας έχουμε όλοι.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.