«Μονο επι Κων. Μητσοτακη υπηρξε σοβαρη στρατηγικη για τη Θρακη»

«Άδειασε» επιμελώς τους «καραμανλικούς» ο Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

«Μία φορά υπήρξε σοβαρή στρατηγική από το κεντρικό κράτος για την περιοχή της Θράκης και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας, την περίοδο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Αυτό τόνισε με έμφαση, κατά την παρουσία του το περασμένο Σάββατο στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Ηρακλείου και αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Η συγκεκριμένη δήλωση ίσως να μην άξιζε περαιτέρω σχολιασμό, αν δε γινόταν ενώπιον ενός ακροατηρίου, το οποίο έχει συνηθίσει να ακούει ότι ο νομός Ροδόπης, αλλά και ευρύτερα η Θράκη, έτυχαν ευεργεσιών μόνο στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, μετά από δεκαετίες αδιαφορίας και απραξίας της κεντρικής διοίκησης.
 
Ο κ. Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναφορικά με το ενδεχόμενο ορισμού ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη, άδραξε την ευκαιρία να ανατρέξει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, παρακάμπτοντας επιδεικτικά την ενδιάμεση περίοδο που το κόμμα του βρέθηκε στην εξουσία και αγνοώντας- μάλλον όχι τυχαία- το παραπάνω σχετικό αφήγημα του τοπικού εκπροσώπου των «καραμανλικών» στη Ροδόπη, του πρώην βουλευτή και Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Τότε και μόνο τότε το κεντρικό κράτος είχε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και στόχο», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από όλους, και από ντόπιους και από επενδυτές που ήρθαν εδώ», επισήμανε, «γιατί αντιλήφθηκαν ότι όντως υπάρχουν κίνητρα, προϋποθέσεις, στρατηγική και μέθοδος στήριξης από το κεντρικό κράτος προς τις περιοχές αυτές». Όσο για τις τωρινές εξαγγελίες σχετικά με τη βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος, δήλωσε την καταρχήν σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας ως προς το επιδιωκόμενο, μην παραλείποντας όμως να εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί επιτυχώς στα εξαγγελλόμενα.

«Πολιτική, όπως με το «πακέτο Χατζηγάκη» σήμερα δεν έχει χώρο να σταθεί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Εξάλλου, και η απάντηση που έδωσε ο κ. Αυγενάκης, σε ερώτηση που αφορούσε στις επιστροφές των χρημάτων του λεγόμενου «πακέτου Χατζηγάκη», μόνο ως «άδειασμα» της καραμανλικής πτέρυγας μπορεί να εκληφθεί. «Είναι σαφές ότι τότε υπήρξε μια πολιτική που σήμερα δεν έχει χώρο να σταθεί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι σαφές ότι τέτοιες, αντίστοιχες συμπεριφορές δε θα επιτρέψουμε να ακολουθηθούν από στελέχη μας», συμπλήρωσε, «είτε σήμερα ως αντιπολίτευση είτε αύριο ως κυβέρνηση». «Για εμάς», συνέχισε, «η αξιοπιστία και η σοβαρότητα είναι βασικές προϋποθέσεις για τη Νέα Δημοκρατία της νέας εποχής, που χτίζουμε. Θεωρούμε ότι τότε ήταν μια άλλη εποχή. Άλλα τα δεδομένα, εύκολος λόγος, εύκολες υποσχέσεις, όμως τελικά ο λογαριασμός, έφτασε κατόπιν και δικαστικών αποφάσεων στους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων που τότε μοιράστηκαν με έναν τρόπο, που όλοι γνωρίζουμε. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι αντίστοιχες συμπεριφορές από δικά μας στελέχη, ούτε τώρα ως αντιπολίτευση ούτε μετά ως κυβέρνηση  πρόκειται να επαναληφθούν».

«H Νέα Δημοκρατία είναι τόσο ενωμένη που δε φαντάζεστε»…

Παρόλα τα παραπάνω, ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, επέμεινε ότι στο κόμμα του «δεν υπάρχουν πλέον πτέρυγες, ούτε “φυλές”, ούτε ομάδες». «Η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο ενωμένη που δε φαντάζεστε», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτημα, επισημαίνοντας με την ευκαιρία ότι «και τα αποτελέσματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι τέτοια, που μερικούς μήνες ούτε καν τα φανταζόμασταν».

«Έχουμε μια Ελλάδα, η οποία νοιώθει βαθιά εξαπάτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Κατά τα άλλα, ο κ. Αυγενάκης άσκησε πολύ αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Αναφερόμενος στις τρέχουσας συνθήκες, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια Ελλάδα, η οποία νοιώθει βαθιά εξαπάτηση από έναν ΣΥΡΙΖΑ που έταξε κατάργηση μνημονίων. Έχουμε μια παράταση στην ταλαιπωρία και στη σκληρή μνημονιακή περίοδο για τη χώρα μας. Έχουμε ένα προσφυγικό ζήτημα που διαρκώς διογκώνεται και φαίνεται να μην το ελέγχει η κυβέρνηση, αφού δε δείχνει καμία πρωτοβουλία, ενώ όσες έχει πάρει δε δείχνουν αποτελέσματα. Κι από την άλλη έχουμε μία αξιολόγηση, η οποία δεν κλείνει και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί, θα έχει εξαιρετικά πολλά όπως μαθαίνουμε προαπαιτούμενα, τα οποία ομολογουμένως είναι πολύ δυσκολότερα και πολύ χειρότερα από αυτά που είχαμε τρεις μήνες ή έξι μήνες πριν, και φυσικά πολύ χειρότερα από αυτά που είχαμε τον Γενάρη του 2015, τότε δηλαδή που με μέτρα 800 εκατ. ευρώ, το λεγόμενο mail Χαρδούβελη, έκλεινε η σκληρή μνημονιακή περίοδος. Όμως ο κ. Τσίπρας, έχοντας τάξει τα πάντα στους πάντες θεωρούσε ότι όταν θα έρθει στην ηγεσία, στο τιμόνι της χώρας, θα αλλάξει την Ευρώπη, θα σκίσει τα μνημόνια, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά τα ωραία, που έλεγε, και ότι θα καταφέρει να κάνει μια δικιά του πολιτική, που κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Τελικά ο λογαριασμός είναι εξαιρετικά μεγάλος. Όλα αυτά τα ανέκδοτα με τον Βαρουφάκη την περίοδο της διαπραγμάτευσης έχουν φουσκώσει τον λογαριασμό και πέφτουν στην πλάτη των ελλήνων πολιτών».

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο»

Επιμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, ο κ. Αυγενάκης εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο». «Εθνικά ζητήματα έχουν ξεπηδήσει και είναι όλα σε έξαρση», επισήμανε, «ενώ η ελληνική πλευρά παρακολουθεί ως παρατηρητής όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται». «Έχουμε για πρώτη φορά την Τουρκία», συνέχισε, «να είναι επίσημος συνομιλητής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με την Ευρώπη και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που αστυνομεύουν το Αιγαίο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, χωρίς να ξέρουμε όμως τι ακριβώς περιέχει η συμφωνία αυτή, τι ακριβώς καλείται να κάνει, πώς, με ποιον τρόπο, με ποια διαδικασία και ποιο είναι το αποτέλεσμα μερικές εβδομάδες μετά από αυτήν τη συνεργασία. Έχουμε επίσης για πρώτη φορά τα Σκόπια να συνομιλούν επισήμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουσία να έχουν μεταφερθεί και να βγαίνει έξω από αυτά η χώρα μας. Και είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα παρουσιάζει την εικόνα ενός απέραντου καταυλισμού, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στοιβαγμένους κυριολεκτικά σε διάφορα σημεία παραμονής, χωρίς καμιά οργάνωση, χωρίς την παρουσία του κεντρικού κράτους. Όλα αυτά είναι θλιβερά και δυστυχώς επιβεβαιώνουν την εικόνα μιας ανύπαρκτης, αναποτελεσματικής και ανίκανης κυβέρνησης, αυτής του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».

«Ούτε για αστείο συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Με βάση τα παραπάνω, η πιθανότητα να βρεθούν σε συγκυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εξετάζεται «ούτε για αστείο» κατά τον κ. Αυγενάκη. «Μας χωρίζει ένα χάος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει ότι «εμείς είμαστε το μέτωπο της λογικής κι εκείνοι το μέτωπο του λαϊκισμού». «Άρα είναι αδιανόητο να συνυπάρξουν δυο διαφορετικοί κόσμοι», συμπλήρωσε. «Για εμάς ο κ. Τσίπρας έχει τρεις επιλογές», συνέχισε, «και πρώτη επιλογή είναι να σοβαρευτεί και να κυβερνήσει. Θα μου πείτε εύκολο είναι; Σαφώς δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο, που έχει μάθει στη ζωή του όλη να σχολιάζει, να κριτικάρει, αλλά ποτέ να δουλεύει και να φέρνει αποτελέσματα. Σαφώς δυσκολότατο. Παρόλα ταύτα αυτή είναι η πρώτη, κυρίαρχη αποστολή την οποία έχει να κάνει. Αν δει ότι δυσκολεύεται να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και έχει δηλώσει ότι νοιώθει πολύ άνετα με τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει ως δεύτερη λύση μια ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από κάποια συγγενική προς αυτόν κοινοβουλευτική ομάδα. Αν ούτε αυτό συμβεί, τότε ο δρόμος είναι ένας, των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές, όμως προτάσσει αυτήν την ώρα το κλείσιμο της αξιολόγησης, διότι δεν επιθυμούμε να ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές του καλοκαιριού που μας πέρασε».

«Καλοδεχούμενη η συνεργασία με κόμματα του “μετώπου της λογικής”, αλλά μετά τις εκλογές»

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία στο μέλλον με κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Αρχικά έκανε διάκριση ανάμεσα στο «μέτωπο της λογικής» και στο «μέτωπο του λαϊκισμού», εντάσσοντας στο δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και διαμηνύοντας ότι εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Με τα υπόλοιπα κόμματα, που δια της ατόπου εντάσσονται στο «μέτωπο της λογικής», ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε ως καλοδεχούμενη μια πιθανή συνεργασία, κάτι που όμως θα πρέπει να συζητηθεί όχι άμεσα, αλλά μετά από τη διεξαγωγή εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, με τα δεδομένα της συγκυρίας, που θα έχει διαμορφωθεί.

Κάλεσμα για ενεργό συμμετοχή των μελών της ΝΔ στον προσυνεδριακό διάλογο

Τέλος, ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο και στη διαδικτυακή διαβούλευση, που διεξάγεται ήδη ενόψει της έναρξης των εργασιών του 10ου Τακτικού Συνεδρίου στις 22 Απριλίου στην Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.