Μονιμη απαλλαγη απο τα διοδια για κατοικους και εργαζομενους της περιοχης ζητησαν φορεις και πολιτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον σταθμό Μέστης - Εγκύκλιο για επέκταση του μέτρου για ένα έτος φέρεται να ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών

Με το αίτημα να μην σταματήσει η απαλλαγή των διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή μας, αλλά και για όλες τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα απομόνωσης και δυσπροσιτότητας, όπως όλες οι ακριτικές περιοχές, με την απαλλαγή αυτή να ισχύει αφενός για όλους τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για όσους εργάζονται σ’ αυτές, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία φορέων στα διόδια της Μέστης την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου.
 
Παρόλο που το θέμα απασχολεί πολύ τους κατοίκους της περιοχής μας, η προσέλευση στην διαμαρτυρία ήταν μικρή, κάτι που οι διοργανωτές απέδωσαν στο μικρό χρόνο προετοιμασίας. Παρόλα αυτά στο χώρο μοιράστηκαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, για τη σημασία της διατήρησης του μέτρου της απαλλαγής. 

Προβληματική η διασπορά των διοδίων 

Η κινητοποίηση αυτή θα πρέπει να τεθεί στο γενικότερο πλαίσιο της διασποράς των διοδίων σε όλο το μήκος της Περιφέρειας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Σάββας Κοσκερίδης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που κινούνται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, που δεν θα πρέπει να επωμίζονται και το οικονομικό βάρος των διοδίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους, που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Εγνατία για να μετακινηθούν.
 
Για αυτό και ζητούν να ισχύσει μόνιμα το μέτρο της απαλλαγής και να διερευνηθεί κατόπιν ή η κατάργηση των διοδίων ή την ελάφρυνσή τους, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην περιοχή. 

Πλήρη απαλλαγή σε όλη την Περιφέρεια 

Το κάλεσμά έγινε και στα πέντε τμήματα της Περιφέρειας, με σκοπό να διεκδικήσουν πλήρη απαλλαγή για τους εργαζόμενους σε όλο τον άξονα, σημείωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Έβρου, κ. Παναγιώτης Τσίρτσης όμως έμαθαν μόλις το πρωί της ίδιας μέρας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εφαρμοστική εγκύκλιο που θα επεκτείνει την απαλλαγή και το 2019.
 
Παρόλα αυτά η κινητοποίηση συνεχίστηκε γιατί κανένας εργαζόμενος και κάτοικος της περιοχής δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τέτοιες εξαγγελίες, για αυτό και ζητούν να υπάρξει μια απόφαση για πλήρη απαλλαγή των κατοίκων και των εργαζομένων της Περιφέρειας που θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις και την Εγνατία Οδό. «Διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Έβρου, «και ακόμα πιο μαζικά, όσο επιμένει η κυβέρνηση να χτίζει νέα διόδια στην άσπρη άμμο της Καβάλας και το Αρδάνιο του Έβρου».
 
Η πλήρης εμπορευματοποίηση των κινήσεων και η αφαίμαξη των κατοίκων δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημείωσε ο κ. Τσιρτσής, ιδιαίτερα όταν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Περιφέρειας έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ. 

Προβλήματα στις μετακινήσεις 

Από την πλευρά του ο κ. Μπάμπης Ευστρατίου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, σημείωσε πως το μέτρο της απαλλαγής είναι σημαντικό για τους κατοίκους και θα πρέπει να συνεχιστεί, με μόνιμο τρόπο και όχι με υποσχέσεις. Τόνισε δε πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, και θα ζητήσουν τόσο τους φορείς όσο και την κοινωνία δίπλα τους.
 
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους συναδέρφους τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται καθημερινά από τον Έβρο στη Ροδόπη και το ανάποδο επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, ο οποίος τόνισε πως καθημερινά δεκάδες εκπαιδευτικοί πηγαινοέρχονται στις ΠΕ Ροδόπης Έβρου και Ξάνθης για να παράγουν το έργο στα σχολεία.
 
Είναι προφανές, ανέφερε, πως δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος των διοδίων, όμως αντιτίθενται συνολικά στην εκχώρηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας, όπως η Εγνατία Οδός, της οποίας η παραχώρηση σε ιδιώτη ετοιμάζεται, και είναι δημόσιος δρόμος που δεν μπορεί να εκχωρείται για την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και ο Σύλλογος θα συνεχίσει τον αγώνα για την πλήρη απαλλαγή όλων των εργαζόμενων και όλων των εκπαιδευτικών από τα διόδια. 

Επεκτείνεται και το 2019 η μη καταβολή διοδίων 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανάρτηση της Βουλευτή Έβρου κ. Νατάσας Γκαρά, μετά και τις απαιτούμενες διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη και τις νομικές υπηρεσίες, η υπουργική απόφαση που αφορά στην απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων εξακολουθεί να ισχύει και το 2019.
 
Για την ισχύ της αναμένεται η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου, με την κ. Γκαρά να τονίζει πως ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.