Μοναδες ΟΚΑΝΑ μεσα στα Δημοσια Νοσοκομεια της Βορειας Ελλαδας

H δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων και την εξάλειψη της λίστας αναμονής χρηστών ναρκωτικών ουσιών για τη χορήγηση υποκατάστατων, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (29/7) στη Θεσσαλονίκη.

 

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΚΑΝΑ και των διοικήσεων των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, καθώς και οι διοικητές και υποδιοικητές των μεγάλων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

 

Ο Μιχάλης Τιμοσίδης τόνισε πως «οι πιστοποιημένες μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία στοχεύουν στην εξάλειψη του φαινομένου συγκέντρωσης των ουσιοεξαρτημένων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μοχλό υποκίνησης για την ένταξη των ασθενών σε προγράμματα θεραπείας στα νοσοκομεία».

Aντισυνταγματικός ο “Τυποκτόνος” Νόμος

Απόφαση-βόμβα της διευρυμένης ολομέλειας του Αρείου Πάγου βάζει φραγμό στον τυποκτόνο νόμο, που προέβλεπε ανεξέλεγκτες αποζημιώσεις για περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου.
Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, που επέβαλλε κατώτατο πλαφόν αποζημίωσης 300.000 ευρώ, οδηγώντας σε εξόντωση ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

 

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι κάθε δικαστήριο θα πρέπει να εξετάζει ξεχωριστά κάθε υπόθεση και να επιβάλλει αποζημίωση ανάλογα με την περίπτωση. Ανάλογη ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το κατώτατο πλαφόν έχει αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς οδηγεί σε αφανισμό ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Αφορμή για την έκδοση της εν λόγω απόφασης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στάθηκε η αντιδικία μεταξύ των δημοσιογράφων Στέλιου Κούλογλου και Τατιάνας Στεφανίδου, που κατέληξε υπέρ της άποψης της τελευταίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις επί 16 και πλέον χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν την πολιτική ηγεσία ότι αυτός ο νόμος ήταν άδικος, τυποκτόνος και ουσιαστικά ακύρωνε το λειτούργημα των δημοσιογράφων, αλλά η πολιτεία εκώφευε. Ήρθε λοιπόν η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.