Μοναδα Τεχνητου Νεφρου

Η Έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αλλά και οι κτιριακές υποδομές παραμένουν σοβαρό πρόβλημα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της στελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξυπηρετούνται σε απαράδεκτες -για ένα χώρο υγείας όπως είναι το νοσοκομείο- συνθήκες.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω αυτό που ζήτησε ο διοικητής, δηλαδή να κάνουμε υπομονή μέχρι να προσληφθούν κάποιες νοσηλεύτριες είτε με σύμβαση, είτε μόνιμες, έτσι ώστε σύντομα να λυθεί το πρόβλημα. Ενώ περιμέναμε να έρθουν οι νέες νοσηλεύτριες, την προηγούμενη Δευτέρα έμαθα ξαφνικά ότι ο διοικητής θέλει να πάρει μια νοσηλεύτρια από εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροματίδη, υπάρχουν δυο νόμοι όπου στον πιο παλιό προβλέπεται μια νοσηλεύτρια να αντιστοιχεί σε τρεις ασθενείς, ενώ στον νεότερο νόμο αναφέρεται ότι μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε πέντε ασθενείς. «Αυτό δεν ήταν δυνατόν να το εφαρμόσω, διότι έχουμε πολύ λιγότερες νοσηλεύτριες κι αυτό βέβαια γνωρίζοντάς το και οι ίδιες και εγώ, ότι δεν είναι καλό, αλλά οι ανάγκες είναι αυτές το κάναμε, προσπαθώντας κάθε φορά να εξοικονομήσουμε κάποια νοσηλεύτρια παραπάνω. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε κατανοητό ούτε από τον διοικητή, ούτε από τους υπεύθυνους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία είναι τελείως απαξιωτική. Φτάσαμε στο σημείο να νομίσουμε ότι κάτι θα γίνει».

Σαράντα (40) νοσηλεύτριες χρειάζεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών, ενώ την παρούσα στιγμή, τις υπηρεσίες τους παρέχουν οι είκοσι τρεις νοσηλεύτριες (23). Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ανεπαρκής αυτός ο αριθμός ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των 140 ασθενών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, εκ των οποίων οι σαράντα (40) είναι στην περιτοναϊκή και 100 στον τεχνητό νεφρό. «Έχουμε χρεωμένες άλλες τρεις νοσηλεύτριες που έχουν άδεια κυήσεως, λοχείας κ.α. Εμείς έχουμε 140 αρρώστους, εκ των οποίων 40 στην περιτοναϊκή και 100 στον τεχνητό νεφρό. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός γιατί στην Ελλάδα το πολύ 7-8 μονάδες έχουν τόσους αρρώστους.

Την προηγούμενη εβδομάδα μας έστειλαν δυο νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μία ήταν δική μας, την οποία μετά την παρατεταμένη άδεια λόγω ατυχήματος έστειλαν αλλού. Αντί να την φέρει σε μας, όπως περιμέναμε όλοι, την πήγε αλλού».

Κτιριακές υποδομές και ενίσχυση ιατρικού προσωπικού

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζουν και οι κτιριακές υποδομές της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού όπου σε δύο (2) δωμάτια εξυπηρετούνται σαράντα (40) ασθενείς. «Οι περιτοναϊκοί εξυπηρετούνται σε δύο δωμάτια, ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Δηλαδή, σε δύο δωμάτια μέσα φιλοξενούνται το εκπαιδευτικό δωμάτιο, το γραφείο του ιατρού, το εξωτερικό ιατρείο, ο χώρος όπου γίνεται η αλλαγή στους ασθενείς. Είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά μέσα σε δύο δωμάτια;. Υπάρχει κίνδυνος να κάνεις περιτονίτιδα, το οποίο θα σημαίνει από κει και πέρα 20 ημέρες νοσηλεία», ανέφερε ο κ. Μαυροματίδης.

Σημειωτέον ότι μετά από τις σχετικές μελέτες που είχαν προηγηθεί με σκοπό να αλλάξει η κατάσταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δεν έχει γίνει τίποτα. «Είχαν γίνει μελέτες και μείναμε σε υποσχέσεις. Βρισκόμαστε σε αναμονή».

Ένα άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τον εξαερισμό του χώρου, σύμφωνα με τον κ. Μαυροματίδη. «Τον χειμώνα ζητήσαμε να μπει εξαερισμός. Ενώ έχουν γίνει μελέτες, δεν έχει γίνει τίποτα».

Τέλος, ο κ. Μαυροματίδης μίλησε για ενίσχυση ιατρικού προσωπικού. «Ζήτησα να ενισχύσουν περισσότερο το ιατρικό προσωπικό. Αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα παρεχόμενης υγείας και να μην γίνονται αβλεψίες, λάθη, πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό και τα εξωτερικά ιατρεία να δουλεύουν κανονικά, και οι δικοί μας άρρωστοι να παρακολουθούνται χωρίς να ξεφεύγει τίποτε», είπε ο κ. Μαυροματίδης, κάνοντας παράπονα για έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας με τους συναδέλφους που προέκυψε μέσα σε συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.