Μοναδα ηλεκτροπαραγωγης απο Μυτιληναιο και Danel στην Καβαλα

Στην δημιουργία της δεύτερης μονάδας συνδυασμένης παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (Δίκτυο Τηλεθέρμανσης – Τηλεψύξης) προσανατολίζεται η κοινοπραξία μεταξύ της δανικής εταιρίας Danel και της Μυτιληναίος Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας, θυγατρικής του ομώνυμου ομίλου. Η δανική εταιρεία προχώρησε σε επενδυτική πρόταση προς τον Δήμο Καβάλας, ο οποίος πιθανότατα θα συμμετέχει στην υπό σύσταση εταιρεία Θέρμη Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή ανάλογης μονάδας η οποία θα τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Η δανική εταιρεία, προτού κάνει την πρότασή της στον δήμο, προχώρησε σε έρευνα την οποία εκπόνησε το ΤΕΙ Καβάλας για λογαριασμό της. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 κτιρίων τα οποία ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε δημόσιους φορείς, δείγμα που εκτιμάται ότι καλύπτει το 24% του πληθυσμού της πόλης και το 20% των κατοίκων της Καβάλας. Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας είναι ότι στο δείγμα καταναλώνονται ετησίως 6,5 εκατ. Λίτρα πετρελαίου για θέρμανση , που αντιστοιχούν σε 30 περίπου εκατ. Λίτρα για όλη την πόλη. Εκτιμάται ακόμη ότι καταναλώνονται 10 εκατ. Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο για ζεστό νερό χρήσης από τις 12.000 οικοδομές της Καβάλας. Η προτεινόμενη επένδυση αφορά περίπου 12 δισ. Δρχ. ενώ το κύριο καύστιμο που θα χρησιμοποιείται είναι το φυσικό αέριο. Για λόγους υψηλής διαθεσιμότητας παροχής θερμότητας στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης διακοπής παροχής φυσικού αερίου, θα υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης από τους συμπληρωματικούς λέβητες καύσης ντίζελ. Ο σταθμός συμπαραγωγής θα τροφοδοτεί με θερμότητα το δίκτυο τηλεθέρμανσης Καβάλας, που θα κατασκευασθεί ως μέρος της ίδιας επένδυσης για την κάλυψη των φορτίων θέρμανσης και ζεστού νερού στο κέντρο της πόλης. Επίσης θα ληφθεί μέριμνα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με τη χρήση θερμού νερού σε συνδυασμό με ψυκτικές μονάδες απορρόφησης, να καλύπτονται τα φορτία κλιματισμού σε κτίρια δημόσιας διοίκησης, κοινής ωφέλειας και εμπορικού τομέα(τηλεψύξη).

Ο δήμαρχος Καβάλας κ. Στάθης Εριφυλλίδης φαίνεται ότι είναι θετικός αναφορικά με την επένδυση όπως και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι συζήτησαν την πρόταση ανάπτυξης τηλεθέρμανσης στην Καβάλα με τη χρήση φυσικού αερίου, η οποία ψηφίστηκε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.