Μολις ενας στους πεντε αιτουντες στην ΑΜΘ θα λαβει χρηματοδοτηση για τα Σχεδια Βελτιωσης

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

Αύξηση των κονδυλίων για τα Σχεδία Βελτίωσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών της περιοχής ζητά με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σύμφωνα με την τελική έγκριση χρηματοδότησης από το ΠΑΑ κατανέμεται στους παραγωγούς της περιφέρειας μας ποσό κατά πολύ μικρότερο από αυτό που μπορεί να ικανοποιήσει, τουλάχιστον, ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που θέτει υπόψη του υπουργού το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, μόλις το ένα πέμπτο των επενδύσεων στην ΑΜΘ λαμβάνουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν.
 
Το τοπικό παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ αναδεικνύει την αδικία, δίνοντας έμφαση ιδίως στην κομβική σημασία που έχει η πρωτογενή παραγωγή για την περιφέρειά μας αλλά και την ανάγκη στήριξης ειδικά των νέων αγροτών, που αποτελούν και σημαντικό αριθμό των αιτούντων. 

Αναλυτικά η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης:

«Κύριοι,
Με την υπ. αρίθμ. 13849/14-12-2017 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Μ 4.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Σχεδία Βελτίωσης) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις, συνολικού ύψους περί τα 130 εκατομμυρία ευρώ. Η τελική έγκριση σας, κατανέμει στην Περιφέρεια περί τα 29 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ικανοποιείται περίπου το ένα πέμπτο των αιτούμενων επενδύσεων.
Η αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια μας αποτελεί το σημαντικότερο ποσοστό του τοπικά παραγόμενου ΑΕΠ, από ό,τι σε άλλες Περιφέρειες. Η σημαντικότητα αυτή καθιστά την αγροτική παραγωγή ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής στην μετά την οικονομική κρίση εποχή.
Σημαντικός αριθμός των αιτούντων την ένταξη τους στα Σχεδία Βελτίωσης είναι αγρότες νεαρής ηλικίας (<40), που πρέπει να στηριχθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Οι επενδύσεις από τη νεολαία για τη νεολαία είναι που θα συγκρατήσουν τον κόσμο στην ύπαιθρο και θα ανασχέσουν τη φυγή του προς το εξωτερικό.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να αυξήσετε σημαντικά τα κατανεμημένα ποσά, προς ικανοποίηση σαφώς μεγαλύτερου ποσοστού αιτημάτων. Η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας η Θράκη, γιορτάζει φέτος τα 100χρονα της ελευθερίας της και διεκδικεί τα δίκαια της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.