Μολις 2 επιχειρησεις εκαναν αιτηση για τον Εξωδικαστικο μηχανισμο Ρυθμισης Οφειλων στη Ροδοπη

Ενημερωτική ημερίδα για να γίνει ευρύτερα γνωστός από ΕΒΕΡ και Σύλλογο Λογιστών Ροδόπης

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επαγγελματιών για την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έδειξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και τον Σύλλογο Λογιστών και Φοροτεχνικών Ν.Ροδόπης.
 
Η αίθουσα του Επιμελητηρίου γέμισε από επαγγελματίες και όχι μόνο, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον μηχανισμό, τις δυνατότητες υπαγωγής αλλά και να κάνουν ερωτήσεις για σημεία τα οποία δεν γνώριζαν.
 
Την ενημέρωση πραγματοποίησαν η κ. Ελευθερία Γανωτίδου, Επιχειρησιακή Υπεύθυνη Ομάδας OCW – Αν. Πρ/νη Τμημ. Ελέγχου & Στατ/κης Παρακολούθησης – Διεύθυνση Διακανονισμού Οφειλών – Κεντρική Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο., ο κ. Αθανάσιος Ζωγρέλης , Αναπλ. Επιχειρησιακός Υπεύθυνος Ομάδας OCW – Υπάλληλος Κεντρικής Υπηρεσίας Κ.Ε.Α.Ο. και η κ. Φωτεινή Στριτάκη, Διευθύντρια Ι.Κ.Α Κομοτηνής. 

Σημαντικός βραχνάς τα χρέη των επιχειρήσεων 

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, που σημείωσε πως οι οφειλές, ιδιαίτερα προς το Δημόσιο, αποτελούν μια θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων, στο δύσκολο αυτό εξωτερικό περιβάλλον.
 
Για αυτό και με εκδηλώσεις σαν αυτή της Τετάρτης, προσπαθούν να δώσουν λύσεις στους επαγγελματίες και να γνωρίσουν τις δυνατότητες που έχουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία αλλά και προς τρίτους.
 
Ευχαρίστησε δε τα στελέχη του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ που βρέθηκαν στην πόλη για την ενημέρωση των επαγγελματιών, καθώς και την διευθύντρια του ΙΚΑ Κομοτηνής για τη συνεργασία ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση αυτή.
 
«Ευελπιστούμε να ακουστούν πράγματα που οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν. Επιθυμούμε να είναι βοήθεια για αυτούς ώστε να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν» ανέφερε, σημειώνοντας πως η ενημέρωση θα πρέπει να είναι συνεχής, ποιοτική, και αυτοί ως ΕΒΕΡ θα φέρνουν όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένους ομιλητές ώστε να έχουν τα μέλη τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις επιλογές και τις διεξόδους που έχουν. 

Ελάχιστο το ενδιαφέρον για τον μηχανισμό 

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε μια ενημέρωση που έκανε η κ. Στριτάκη στον ίδιο, σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών κ. Θόδωρος Σαββάκης, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για το πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί.
 
Με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως από τη Ροδόπη υποβλήθηκαν μόλις δυο αιτήσεις, όταν από γειτονικές ΠΕ έχουν κατατεθεί μερικές δεκάδες, για αυτό και απευθύνθηκαν στον κ. Γραβάνη, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την εκδήλωση, προσκαλώντας και κορυφαία στελέχη του ΚΕΑΟ στην Κομοτηνή.
 
Το κύριο ερώτημα που τίθεται, σημείωσε, είναι αν αυτή η διαδικασία του εξωδικαστικού  μηχανισμού μπορεί να επαναφέρει στην κανονικότητα τις επιχειρήσεις ή αν είναι μια ατέρμονη διαδικασία. Η εμπειρία από το πρώτο νομοθετικό εγχείρημα για τον εξωδικαστικό, τον ν. 4469/17, δεν περπάτησε γιατί η διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη, όμως με τον καιρό τα όρια έγιναν πιο ελαστικά και οι προϋποθέσεις ευνοϊκότερες για τους οφειλέτες και τις επιχειρήσεις. Έτσι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου η αποτελεσματικότητα του νόμου είναι υπό διερεύνηση, όμως είναι σημαντικό να είναι και οι επιχειρήσεις ενημερωμένες, ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.