Μολα Σερηφ, καπνοκαλλιεργητης: «Δυο ατομα δουλευουμε σκληρα για ελαχιστο κερδος»

Ο Μολά Σερήφ είναι καπνοκαλλιεργητής, ο ίδιος και η γυναίκά του, η κ. Μουράφ Σαντιά εργάζονται μαζί στο χωράφι που νοικιάζουν. Οκτώ στρέμματα σπαρμένα με καπνό, μια ξεχωριστή ποικιλία, που, ωστόσο, έχει τις δικές της δυσκολίες η καλλιέργειά της. «Ακριβώς τέσσερις μήνες εργάζομαι με την γυναίκα μου για να σπάσουμε τα φύλλα. Δύο άτομα δουλεύουμε σκληρά και με πολύ καλό λογαριασμό, για να μας μείνει και κάτι. Δεν μας φτάνει, έχω οκτώ στρέμματα μόνον», δηλώνει ο Μολά Σερήφ και η γυναίκα του και για τις απλές χαρές του καλοκαιριού προσθέτει: «Δεν ξέρουμε ούτε το δρόμο που βγάζει στη θάλασσα. Ποτέ δεν έχουμε κάνει μπάνιο στη θάλασσα».

Τι κάνουν αυτή την εποχή οι καπνοκαλλιεργητές;

Μολά Σερήφ: Στα καπνά είναι όλος ο κόσμος. Αυτή την περίοδο μαζεύουμε και ποτίζουμε. Δεν είναι δικό μου το χωράφι, νοικιάζουμε τη γη που βλέπετε, την καλλιεργούμε και παράγουμε τον καπνό.

Αφήνει κέρδος, τι λέτε;

Μολά Σερήφ: Αν κάνεις λογαριασμό, μόνο τα μεροκάματα που δίνεις, θα διαπιστώσεις ότι δεν βγάζεις σχεδόν τίποτα.

Τότε γιατί συνεχίζετε να καλλιεργείτε;

Μολά Σερήφ: Δουλεύουμε μόνοι μας και γλιτώνουμε τα μεροκάματα. Όταν πληρωνόμαστε και παίρνουμε τα λεφτά όλα μαζί, εε τότε λέμε «κάτι μας έμεινε».

Πότε ήρθατε στο χωράφι;

Μολά Σερήφ: Στις πέντε ακριβώς το πρωί ήμουν εδώ. Βάζω το τρακτέρ να δουλεύει για να βλέπω με τα φώτα του και να σπάω τα φύλλα.

Δεν βλέπετε αλλιώς;

Μολά Σερήφ: Νύχτα είναι στις πέντε το πρωί και δεν βλέπεις τίποτα. Οπότε, για να κερδίσουμε χρόνο, εργαζόμαστε αρχικά έτσι. Το πρωί δεν μπορείς να σπάσεις, δεν βοηθάει ο καιρός, μαραίνεται το φύλλο του καπνού και δεν σπάει.

Πόσο καιρό θα εργάζεστε έτσι;

Μολά Σερήφ: Ακριβώς τέσσερις μήνες εργάζομαι με τη γυναίκα μου για να σπάσουμε τα φύλλα. Δύο άτομα δουλεύουμε σκληρά και με πολύ καλό λογαριασμό, για να μας μείνει ελάχιστο κέρδος. Δεν μας φτάνει, έχω οκτώ στρέμματα μόνον.

Πόσο χρονών είστε;

Μολά Σερήφ: Είμαι 65 χρονών εγώ και 62 ετών η γυναίκα μου. Δεν φτάνει η σύνταξη για να ζήσουμε. Ό,τι παίρνει ο αγρότης είναι ακριβό, ό,τι δίνει το πουλά φθηνό.

Αντέχετε;

Μολά Σερήφ: Τέσσερις φορές διένυσα μια απόσταση 150 μέτρων για να ποτίσω και μετά γύρισα ξανά για να σπάσω φύλλα, πού να βρω το κουράγιο;

Εσείς κ. Σαντιά;

Μουράφ Σαντιά: Δεν κοιμάμαι από την κούραση. Πονάνε τα χέρια, αλλά τι να κάνουμε;

Δύσκολη η ζωή της αγρότισσας;

Μουράφ Σαντιά: Η ελληνίδα αγρότισσα θα πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη στα 50 της χρόνια.

Παιδιά έχετε;

Μουράφ Σαντιά: Τα παιδιά έχουν τακτοποιηθεί, ο ένας στη Γερμανία, και ο ένας στην Κομοτηνή.

Εσείς πόσο χρονών παντρευτήκατε;

Μολά Σερήφ: Εμείς παντρευτήκαμε μικροί, εγώ ήμουν 18 ετών και η γυναίκα μου 16. Παντρεύτηκα και μετά πήγα φαντάρος. Τώρα τα παιδιά μεγαλώνουν.

Είστε ικανοποιημένος από τη ζωή σας;

Μολά Σερήφ: Υπάρχουν και χειρότερα. Αυτά πρέπει να βλέπουμε και να μένουμε ευχαριστημένοι και να ευχαριστούμε τον Θεό.

Στην θάλασσα πηγαίνετε;

Μουράφ Σαντιά: Δεν ξέρουμε ούτε το δρόμο που βγάζει στη θάλασσα. Εμείς δεν είμαστε για θάλασσα. Ποτέ δεν έχουμε κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Μολά Σερήφ: Δεν έχουμε δύναμη, είμαστε κουρασμένοι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα, όταν πηγαίνουμε σπίτι. Είμαστε πολύ κουρασμένοι.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.