Μνημοσυνο για τους αδικοχαμενους δασοκομαντος στη Δραμα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες στην Τερψιθέα της Πλατανόβρυσης στη Δράμα, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους δασοκομάντος και τους χειριστές του ελικοπτέρου, που έχασαν τη ζωή του στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, την ώρα του καθήκοντος.

Στην επιμνημόσυνη τελετή παραβρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και οι επίσημες αρχές από τους τρεις νομούς και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, ενώ μετά την λήξη της επιμνημόσυνης δέησης που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Διονύσιος, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, βαθύτατα συγκινημένος αναφέρθηκε στο μέγεθος της θυσίας των δέκα νέων ανθρώπων. Ειδικότερα είπε:

«Θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι. Τούτες τις μέρες, που ετοιμάζαμε την λιτή αυτή εκδήλωση μνημόσυνου, στο βάθος της καρδιάς μου ένιωσα μια περίεργη αγαλλίαση. Και ήταν φυσικό να την νιώσω, γιατί με την βοήθεια πολλών ανθρώπων καταφέραμε να καταστήσουμε θεσμό αυτήν την έκφραση μνήμης στους λεβέντες δασοκομάντος και τους χειριστές του ελικοπτέρου που έπεσαν υπηρετούντες το χρέος προς την πατρίδα. Και ξέρουμε όλοι ότι όταν η μνήμη δεν χάνεται στον καθημερινό αγώνα της κατάκτησης της ύλης, οι ψυχές των παιδιών που μας βλέπουν από πάνω ψηλά, χαίρονται αλλά και ο πόνος των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους μετριάζεται.

Τούτες τις μέρες η παγκόσμια κοινωνία, μετά το τυφλό χτύπημα της διεθνούς τρομοκρατίας με τους χιλιάδες νεκρούς στο κέντρο της Νέας Υόρκης κυριαρχείται από δυο συναισθήματα: αβάσταχτο πόνο ψυχής και έντονη αγωνία.

Πόνο ψυχής για τα αθώα θύματα. Αγωνία, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι ο παρανοϊκός φανατισμός τείνει να παγιωθεί ως ψυχοπαθολογικό ιδεολόγημα ακόμη και ως θρησκευτικός δογματικός παραλογισμός. Κι ακόμη, η αγωνία μας μεγαλώνει καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηγέτες αυτής της τρομοκρατίας, συνεπαρμένοι από την παραλογικής τους ιδεοληψία τείνουν να αυτοανακηρυχθούν σε θεϊκή δύναμη αφού αισθάνονται τον εαυτό τους εξουσιοδοτημένο να αφαιρεί τις αθώες ψυχές.

Εμείς αυτή την στιγμή δεν έχουμε παρά να προσευχηθούμε στον Ύψιστο να φυλάει όλους όσους εργάζονται με το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης αλλά και να φωτίζει τους ηγέτες του κόσμου να σταθούν με περίσκεψη και σωφροσύνη απέναντι στα προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας, ώστε να στερήσουν κάθε αφορμή από οποιονδήποτε παρανοϊκό μεγαλομανή να μετατρέπεται σε δολοφόνο, και να κατανοήσουν οι ηγέτες του κόσμου ότι τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προνόμιο καμιάς φυλής, κανενός έθνους αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.»


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία του κ. Τάτση και του δασαρχείου Δράμας, δόθηκαν τιμητικά τα ονόματα των 10 ηρώων σε σημεία της περιοχής όπου κατέπεσε το ελικόπτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.