Μνημονιακη λιτοτητα η χρεοκοπια (UPD)

Το Βερολίνο μίλησε και ήταν σαφές: Προϋπόθεση της όποιας συμφωνίας είναι η απόρριψη των εξαγγελιών της ΔΕΘ και η υιοθέτηση του email Χαρδούβελη. Η παραοχή ρευστότητας θα συνεπάγεται μνημονιακή λιτότητα
Αθέτηση των υποσχέσεων την κυβέρνησης για τερματισμό της λιτότητας θέλει το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί επιστροφή στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας.
 
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, προς στιγμή, ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές επειδή προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. 
 
Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης”
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους: 
 
1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση. 
 
2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης. 
 
3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. 
 
4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. 
 
Και καταλήγει: “Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης”.
 
 
Γερμανία: Συμφωνία μόνο μνημονιακής κατεύθυνσης
 
 
Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τήρηση των συμφωνηθέντων και των κοινοτικών κανόνων, αναδεικνύονται μέσα από βροχή δημοσιευμάτων, δηλώσεων και αναφορών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Φανερώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον M. Draghi, ενώ ήρθαν και… προεόρτια για το αυριανό κρίσιμο διπλό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τον W. Schaeuble αλλά και με τους επιτελείς των υπουργών Oικονομικών-EWG:
 
–Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ελάφρυνσης χρέους, παραπέμποντας στο συμφωνημένο πρόγραμμα, στον απόηχο της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με τον P. Thomsen την προηγούμενη Κυριακή στο Παρίσι που αποκαλύφθηκε σήμερα.
 
–To Reuters επικαλείται έγγραφο αίτημα Γερμανίας προς το αυριανό EWG, την σύνοδο των επιτελείων των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο ζητά από την Ελλάδα πλήρη εφαρμογή του μνημονίου περιλαμβανομένου του στόχου για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
 
–Από το σημερινό ραντεβού του Γ. Βαρουφάκη με τον M. Draghi δεν βγήκαν τα… μηνύματα που περίμεναν οι ελληνικές αρχές. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αύξηση ρευστότητας μέσω υψηλότερων σε αξία εκδόσεων εντόκων φαίνεται ότι δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς ο M. Draghi επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων και του καταστατικού της ΕΚΤ, παραπέμποντας εμμέσως, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, το θέμα προς πολιτική απόφαση.  
 
ΗΠΑ: Βρείτε τα
 
«Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
 
Στον αξιωματούχο υποβλήθηκε και ερώτηση για την Ελλάδα:
 
«Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να συμπιέζει χώρες που είναι στο μέσο μεγάλης ύφεσης. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα περάσει το ίδιο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ ειδικότερα;»
 
Η απάντηση ήταν η ακόλουθη:
 
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε υποστηρίξει την Ευρώπη, καθώς έχει κινηθεί για να ενισχύσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανάκαμψή της. Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα».
 
Συνεχείες επαφές
 
 
Η διαπραγματευτική περιοδεία του οικονομικού επιτελείου Γ. Βαρουφάκη – Ευκ. Τσακαλώτου συνεχίζεται με αυριανό σταθμό το ραντεβού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το οποίο κλείδωσε μετά από μεσολάβηση του επιτρόπου Μοσχοβισί.
Μιλώντας σήμερα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά.
 
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο, πέρα από τον ομολογό του προγραμματίζει ραντεβού με τον υφυπουργό Εργασίας και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Aσμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  
 
Σκληρή γραμμή Σουλτς
 
 
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από την τήρηση των δεσμεύσεών της σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
 
«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα και προσθέτει ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί».
 
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Αθήνα τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: Πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».
 
Ερωτηθείς  τι είδους παραχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι οπαδοί αυτών των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
 
Όλοι στην Ε.Ε. είναι έτοιμοι να κάνουν δώσουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία, συνέχισε ο κ. Σουλτς, αλλά αυτό, διευκρίνισε πως μπορεί να γίνει στη βάση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα.
 
Ακόμη είπε πως εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει την ανάκτηση κεφαλαίων που έχουν καταθέσει στο εξωτερικό κάποιοι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει.
 
«Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα να δοθεί πρόσβαση στους λογαριασμούς που βρίσκονται σε κράτη της Ε.Ε. ακόμη και σε λογαριασμούς που βρίσκονται σε κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά έχουν υπογράψει φορολογ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.