Μνημη των τεσσαρων εθνομαρτυρων κληρικων που θανατωθηκαν απο τους Βουλγαρους στην Κομοτηνη

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κληρικών πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των εθνομαρτύρων κληρικών που θανατώθηκαν κατά τη βουλγαρική κατοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 1 Νοεμβρίου, στον Ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

Το μνημείο των κληρικών αυτών βρίσκεται πίσω από το Βήμα του Ιερού Ναού, για αυτό και κάθε χρόνο τιμάται στην εκκλησία αυτή η μνήμη τους, παρόλο που φέτος αυτό έγινε με τους απαραίτητους περιορισμούς, όπως προβλεπόταν και στην εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονα, με 9 άτομα εντός της εκκλησίας, και τους υπόλοιπους πιστούς, που βρέθηκαν στη λειτουργία της Κυριακής, να τηρούν τις αποστάσεις εκτός του ναού.

Οι τέσσερεις ιερείς αποτελούσαν τα πρώτα θύματα του διωγμού που είχαν εξαπολύσει οι Βουλγαρικές αρχές εναντίον όσων δεν προσχωρούσαν στην Εκκλησία της Βουλγαρίας, με τα ονόματά τους να αναγράφονται στο μνημείο. Πρόκειται για τους Ιερείς Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Καβάζη, Βαγιάννη Εμμανουηλίδη και Γεώργιο Βουλγαράκη. Πέραν αυτών όμως, πολλοί ήταν οι ιερείς στη Ροδόπη που βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους της επίμαχη περίοδο.

Το μνημείο αναγέρθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Τιμόθεο, το οποίο το 1965 τοποθετήθηκε στην πλατεία Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

Το 1971, ύστερα από την απαίτηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μεταφέρθηκε πίσω από το Ιερό Βήμα του Ναού της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.