ΜΝΗΜΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ – ΟΡΟΣΗΜΟ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

«Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια δημοκρατική και σοσιαλιστική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας , πως η Λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας….»

Από την Ιδρυτική Διακήρυξη ΠΑΣΟΚ 3ης Σεπτέμβρη 1974

Είναι κοινή ομολογία ότι η ιδρυτική μας Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αποτελεί ένα κείμενο ιστορικό, ρηξικέλευθο, διαχρονικό που ενσάρκωσε τους πόθους, τους αγώνες γενεών και γενεών, γιατί εξέφρασε αυθεντικά τις ελπίδες και τους πόθους των μη προνομιούχων, γιατί πυροδότησε με γενικές αμφισβητήσεις και αρνήσεις, με πάθος για αυτοοργάνωση κι όχι αρνητισμό, γιατί γέννησε ελπίδα εξασφαλίζοντας μια σταθερή υποθήκη για το μέλλον. 34 χρόνια μετά, διαμορφώνεται μια διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα με νέα και εδραιωμένα πια δεδομένα. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε μπροστά, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μακριά. Ένα δυναμικό Κίνημα όπως το ΠΑΣΟΚ για να απελευθερώσει την δυναμική του οφείλει να κρίνει, να ερευνά, να εμβαθύνει. Ένα ελπιδοφόρο Κίνημα, όπως το ΠΑΣΟΚ, για να ανανεώσει την έμπνευση και την ακτινοβολία του, οφείλει να αμφισβητεί, να προβλέπει, να καταδεικνύει, να μην καθηλώνεται σε αρχαϊκούς σχηματισμούς και πολιτικές.


Μίλησε ο Πρόεδρός μας για κοινωνία πολιτών, για δημοκρατία αξιών, για άσκηση πολιτικής εξουσίας από τον λαό για τον λαό. Αυτό το τρίπτυχο ορίζει το ήθος της πολιτικής μας, είναι η βάση της ενότητάς μας, ερμηνεύει την ιστορία μας, φωτίζει τη διαδρομή μας. Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Ένα σήμερα δισυπόστατο και διφορούμενο. Από τη μία, «το σήμερα» του 21ου αιώνα, της τεχνολογικής κι επιστημονικής άνθησης, της προόδου και της ανάπτυξης. Από την άλλη, «το σήμερα» όπως το διαμορφώνει με περίτεχνο τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ και τα φιλικά προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, της νοθείας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της εργασιακής ανασφάλειας, της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των πάντων, της νέο-συντήρησης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, η οποία ενώ φυλλοροεί, αυτοαναιρείται και αυτοδιαλύεται, δεν βρίσκεται και δεν έχει το θάρρος κανένας βουλευτής, κανένας φέρελπις νέος ηγέτης, κανένας ευσυνείδητος πολιτευτής- πολίτης να αποσύρει την εμπιστοσύνη του και να ρίξει αυτή την κυβέρνηση του Τίποτα. Έτσι παρατείνεται η θητεία μιας χρεοκοπημένης κι άφαντης κυβέρνησης που την κρίση και την αποτυχία της συνεχίζει ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης να τις χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ. Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε. Ήρθε η ώρα να πούμε Όχι στην συντήρηση και στην οπισθοδρόμηση. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να πείσει ότι η νίκη του στις εκλογές ταυτίζεται με την αφετηρία της νέας μεταπολίτευσης. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να μας θέλουν διαιρεμένους, διαλυμένους, ιδεολογικά ασπόνδυλους, απροστάτευτους και παθητικούς δέκτες των κυβερνητικών τους εξαγγελιών που εξυπηρετούν τους λίγους.

Βιώνουμε μια κοινωνία μιας παρατημένης τρίτης ηλικίας, μιας απογοητευμένης γενιάς «νέο-προλεταριάτου», νέο-μη-συνταξιούχων μεσηλίκων, μιας καταθλιπτικής νεολαίας, καθώς ατενίζει ένα μέλλον χωρίς στόχο και προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι ντροπή μας ως Έλληνες πολίτες αν συνεχίσουμε να λέμε ΝΑΙ σε αυτό το σύστημα μίζερης καθολικότητας » που μας πλασάρουν. Αυτοί επικεντρώνονται στην μορφή, στο φαίνεσθαι Εμείς επικεντρωνόμαστε στο περιεχόμενο. Όχημά μας, ένα Κίνημα ελπίδας, αλλαγής, λαϊκής συμμετοχής Από τον πολίτη δεν λείπουν τα μέσα, λείπουν η προοπτική, η ελπίδα, η πολιτική στόχευση, οι καθαρές ταυτότητες, οι σαφείς οροθετήσεις των ιδεολογιών. Για αυτό μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να αφυπνιστούμε, να συνεργαστούμε, να συμπαραταχθούμε σε κοινές δράσεις ισότιμα με τους πολίτες που μετέχουν στα κοινωνικά κινήματα. Γιατί για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Κίνημα απαιτείται ομοψυχία των πάντων. Απαιτείται όλοι μας εδώ και τώρα να αναδειχθούμε και να κριθούμε μαχόμενοι και δημιουργικοί, με κοινωνικές αναφορές. Γιατί οι πάντες και τα πάντα κρίνονται από τους πολίτες. Γιατί η δύναμη, οι δυνατότητες και οι θεσμικοί ρόλοι των κομμάτων, των κυβερνήσεων και των αντιπολιτεύσεων συναρτώνται πάντα με την λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ένωσαν κι έδωσαν οντότητα σε αυτή την παράταξη και την ανέδειξαν σε πλειοψηφική πολιτική δύναμη με ευθύνη, σχέδιο κι όραμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δίνουν πολλά δείγματα του πολιτικού πολιτισμού, οραματίζονται και αναδεικνύουν ζητήματα συμμετοχικής δημοκρατίας, εκφράζουν την διαφοροποίηση στην κατεστημένη κατανομή κομματικών θέσεων κι αναδεικνύουν στελέχη μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες δίνοντας ευκαιρίες στους πρωτοεκλεγμένους, στις γυναίκες, στους νέους. Ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα :

«ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ-ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ»

Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ , το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας θα γίνει πραγματικότητα

Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα είναι εδώ Ενωμένο, Δυνατό

Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει την Δεξιά

Λεωνή Παναγοπούλου

Μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ροδόπης


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.