Μητσοτακης: Στα 10 δις ευρω θα φτασουν τα κονδυλια του κρατους για την αντιμετωπιση του κορωνοιου

Έκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς, νοσηλευτές και υπαλλήλους πολιτικής προστασίας

Επέκταση του μισθού των 800 ευρώ σε μισθωτούς ανοιχτών επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

 
«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι» ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Διάγγελμα που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαρτίου.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση του μισθού των 800 ευρώ τόσο σε μισθωτούς που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση τζίρου, όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και έκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς, νοσηλευτές και υπαλλήλους πολιτικής προστασίας.
 
Επίσης πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ
 

Να μην υπάρξει εφησυχασμός

 
Αφού αναφέρθηκε στις κρίσιμες εβδομάδες που έρχονται, σημείωσε πως δεν θα ανεχτεί, τη στιγμή που στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους, τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό που παρουσιάζουν ορισμένοι στη χώρα μας.
 
«Κάνω έκκληση στους πολίτες να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική» σημείωσε.
 
Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί, σημείωσε, και τη στιγμή που το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί, αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούν να τη σπάσουν αν κάνουν ένα βήμα πίσω, μένοντας σπίτι αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές.
 
«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε!», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως από όλους και τη συμπεριφορά τους εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
 

Τα 10 δις ευρώ θα φτάσουν οι δαπάνες

 
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται, και πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
 
Περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
 
Το μέτρο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
 
Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν επισης όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουν, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.
 
Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες, όπως τους χαρακτήρισε, με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.
 
Τόνισε ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια, δεσμευόμενος να μην πάψει να αγωνίζεται για έναν διπλό στόχο.
 
Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη του φροντίδα. Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί.
 
«Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και θα ξημερώσει πιο φωτεινή αν μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Ενωμένοι αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο!
Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε -πάνω απ’ όλα- υγιείς!» κατέληξε

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.