Μητσος Αλεξανδροπουλος: Σπανια περιπτωση συμπτωσης μεγαλης

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το βιβλιο πωλείο «Εκλογή», τίμησαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, τον μεγάλο λογοτέχνη και συγγραφέα Μήτσο Αλεξανδρόπουλο.
Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του έπαιξαν η κατοχή και ο εμφύλιος. Από το 1949 αυτοεξορίστηκε και, μέχρι το 1975 που επαναπατρίσθηκε, έζησε στο εξωτερικό. Έχει γράψει έξι τόμους διηγημάτων, έντεκα μυθιστορήματα, πέντε μυθιστορηματικές βιογραφίες, τρία ταξιδιωτικά αφηγήματα, οκτώ πολιτικές και κοινωνικές μελέτες, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση Ρώσων συγγραφέων, λογοτεχνών και διανοητών.
Για το έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου μίλησαν ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, η συγγραφέας Ρούλα Κακλαμανάκη και ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ , αντιδήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του συγγραφέα.
Η συγγραφέας κ. Ρούλα Κακλαμανάκη στην αρχή αναφέρθηκε στις αρετές και το έργο του συγγραφέα και στη συνέχεια διεξοδικά στο έργο του «Μικρό όργανο για τον επαναπατρισμό», έκλεισε δε την ομιλία της με προσωπικές σκέψεις που αφορούσαν τη σχέση της με τον κ. Αλεξανδρόπουλο και το πόσο επηρεάστηκε από το έργο του.
Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε μεν στο μυθιστόρημα του συγγραφέα «Νύχτες και αυγές», ετόνισε όμως περισσότερο την άγνωστη μέχρι σήμερα, ως μη αναφερόμενη, συμβολή του συγγραφέα στο ελληνικό μεταπολεμικό διήγημα.
Ο ποιητής και εκδότης Κώστας Κρεμμύδας στην αρχή μίλησε για τη γενικότερη λογοτεχνική παραγωγή της εποχής, καυτηρίασε την παραγωγή βιβλίων που δεν έχουν σχέση με τη λογοτεχνία και παρουσίασε το έργο του συγγραφέα «Αυτά που μένουν».
Να σημειωθεί ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η σύζυγος του συγγραφέα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σόνια Ιλίνσκαγια – Αλεξανδροπούλου και η κόρη τους Όλγα.
Αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα διάβασαν οι ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, Νεκταρία Χουβαρδά, Γιολάντα Μπαλαούρα και ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.