Μηνυμα ενοτητας και νικης

Στη διάρκεια μιας εντυπωσιακής σε παλμό αλλά και σε όγκο συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, εγκαινιάστηκε το τοπικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν το μέλος της Κ.Ε του κόμματος κ. Μαρία Καρδίμη, ο Γραμματέας της Ν.Ε κ. Γιώργος Πετρίδης κι οι τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, που εξελίχθηκαν εν μέσω συνθημάτων όπως «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», « το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», ήταν η αποδοχή του σημαντικού έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η πεποίθηση για νίκη του κόμματος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

«Το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του, έλυσαν σημαντικά προβλήματα. Συνεχώς όμως θα δημιουργούνται καινούρια, που απαιτούν νέες πολιτικές, τόλμη, γνώση και σταθερούς στόχους. Πάνω από όλα χρειάζεται το όραμα.. Και μας το έδωσε ο Γ.Παπανδρέου» τόνισε εκτός των άλλων o Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης κ. Πετρίδης. Ο ίδιος ανέφερε πως κυρίαρχες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα εποχή είναι η ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων, επίτευξη της συνοχής και των ίσων ευκαιριών στην κοινωνία. Ο κ. Πετρίδης άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ σημειώνοντας «την προσήλωση της σε συντηρητικές πολιτικές σε δοκιμασμένες κι αποτυχημένες συνταγές» αλλά κυρίως για την οπτική της για την ανάπτυξη «μέσα από την προκοπή και την πρόοδο των λίγων». Εξέφρασε την πεποίθηση πως «αυτοί οι λίγοι όσο ισχυροί κι αν είναι δεν αρκούν για να τις δώσουν την εξουσία». Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους σε αγώνα για την επίτευξη της νίκης του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής.

Την πεποίθηση ότι «η 7η Μαρτίου είναι ένα ορόσημο γιατί η Ελλάδα μπαίνει στη νέα εποχή με κεντρικό θέμα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να καρπωθούν όλοι οι Έλληνες τα οφέλη της οικονομικής επιτυχίας» εξέφρασε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Καρδίμη.

Υποστήριξε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «αν θα υπάρξει πρόοδος με το ΠΑΣΟΚ ή συντήρηση με τη Ν.Δ». Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ΟΝΕ, έργα υποδομών, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε) υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα η χώρα να προχωρήσει σε νέες σπουδαίες αλλαγές.

Η κ. Καρδίμη επέρριψε στο κόμμα της Ν.Δ «αντιπολιτευτική αλαζονεία»την κατηγόρησε για «μηδενισμό και καταστροφολογία» ενώ καταλήγοντας μίλησε για νίκη της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης στις επικείμενες εκλογές .

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων βουλευτών

Στο «μεγάλο έργο» που επιτελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή αναφέρθηκε κύρια ο βουλευτής κ. Γκαλήπ Γκαλήπ. « Η Ροδόπη εξελίχθηκε με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, με την κατασκευή των αιολικών πάρκων και των φραγμάτων, με τη δημιουργία μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ». Ο βουλευτής χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου, «αρχιτέκτονα» της ελληνοτουρκικής φιλίας εκτιμώντας πως ο τόπος ωφελήθηκε σημαντικά από την προσέγγιση των κοινωνιών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Γκαλήπ μίλησε για την αρμονική και δημιουργική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Ροδόπη κάνοντας λόγο και κύκλους «που προσπάθησαν να μας βάλουν στα μαχαίρια, αυτοί πλέον δεν έχουν θέση σε αυτή την περιοχή».

Επίθεση στη Ν.Δ εξαπέλυσε στο λόγο της και η κ. Χρύσα Μανωλιά. «Η Ν.Δ πολέμησε όλες τις μεγάλες αλλαγές, αρνήθηκε όλες τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ποια ήταν η στάση της στην προσπάθεια μας για την οικονομική νομισματική ένωση, για το ευρώ; Για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε; Στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μας με τη γείτονα Τουρκία; Όταν θεσμικά καταπολεμούσαμε τη διαφθορά, ήταν πάντα απέναντι. Πώς να την εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι ως κυβέρνηση θα διαφυλάξει τις κατακτήσεις του;» αναρωτήθηκε η υποψήφια βουλευτής. Η κ. Μανωλιά αναφέρθηκε εξάλλου στο νέο ήθος το οποίο «είναι αποφασισμένος να επιβάλλει στην πολιτική ζωή της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, στάθηκε και σε βασικούς στόχους της νέας τετραετίας για το νομό Ροδόπης. «Η περιοχή μας να γίνει σύγχρονο κέντρο εξωστρεφούς ανάπτυξης», «να αξιοποιηθούν σωστά οι δυνατότητες της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, να βελτιώσουμε το εισόδημα των αγροτών» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μνεία στην τοποθέτηση της υποψήφιας βουλευτού του ΠΑΣΟΚ έγινε και σε δραστήρια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν από τη ζωή όπως ο Δημήτρης Βραδέλης, ο Δημήτρης Τσετινές και ο Γιώργος Παπαδριέλλης.

«Όσα έγιναν στη Θράκη τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχουν γίνει ποτέ άλλοτε στην ιστορία του τόπου μας», υπογράμμισε με την σειρά του ο βουλευτής κ. Μεμέτ. «Η μειονότητα μέσα σ΄ αυτά τα χρόνια κατοχύρωσε δικαιώματα, κέρδισε την Ισονομία και την Ισοπολιτεία, μετείχε ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, ανέδειξε τις δυνατότητες των ανθρώπων της, έσπασε τα τείχη της απομόνωσης μέσα στην οποία την κρατούσαν δέσμια, οι πολιτικές της Δεξιάς τις προηγούμενες δεκαετίες. Μας λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης διακήρυξε την Ισονομία και την Ισοπολιτεία στη Θράκη το 1990. Εγώ σας ρωτώ. Ποιος κλήθηκε να την εφαρμόσει αυτή την πολιτική; Μήπως ο νομάρχης κ. Καραχάλιος, μήπως η υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσουδερού, μήπως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σαμαράς; Μήπως όλοι εκείνοι που έκαναν πολιτική στη Θράκη με το παρακράτος εις βάρος της μειονότητας;» Ο κ. Μεχμέτ εξήρε το ρόλο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όπως είπε «αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα και θεμελίωσε με τις προσπάθειες του την ελληνοτουρκική προσέγγιση». Ο ίδιος απάντησε και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ για την εφαρμογή ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής. «Ποιοι θα υλοποιήσουν αυτό το δήθεν ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Ψωμιάδης, ο κ. Χαϊτίδης, ο κ. Ανδρεουλάκος»; Ο βουλευτής υποστήριξε ακόμη πως «η μειονότητα σήμερα χάρις στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ελεύθερα, χωρίς τον φόβο του χωροφύλακα, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων». Αναφέρθηκε σε μια σειρά ευεργετικών πρωτοβουλιών κι έργων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας της μειονότητας στη Θράκη και στη Ροδόπη ειδικότερα.

Διατύπωσε εξάλλου τα μειονοτικά αιτήματα για καλύτερη παιδεία , εκλογές στα βακούφια, επίλυση του προβλήματος των μουφτήδων τα οποία θα διεκδικήσει .

Κατά της Ν.Δ επιτέθηκε στην ομιλία του κι ο υποψήφιος βουλευτής κ. Στέργιος Σταυρόπουλος. «Το ΠΑΣΟΚ η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη εκπροσωπεί την πρόοδο και την μεταρρύθμιση. Η Ν.Δ εξακολουθεί να εκπροσωπεί την συντήρηση και την οπισθοδρόμηση» επισήμανε χαρακτηριστικά για να προσθέσει « η Ν.Δ διαλύει και μηδενίζει τα πάντα, εξασφαλίζει στον πολίτη, ανασφάλεια, τρόμο και φοβία, που πολλές φορές φτάνει στα όρια της απαξίωσης ακόμη και της αξιοπρέπειας μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά ντόπιων αγωνιστών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με το έργο τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας.

Ο κ. Σταυρόπουλος ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στην μέχρι τώρα πολιτική του πορεία ενώ ζήτησε την λαϊκή εντολή για να εκπροσωπήσει το νομό στο κοινοβούλιο «γιατί η περιοχή μας αξίζει μια καλύτερη τύχη».

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.