Μηνυμα ενοτητας και ειρηνης εστειλαν τα ποντιοπουλα

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο παιδικό – εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης την Κυριακή 3 Μάη. Πεντακόσια και πλέον παιδιά από τους ποντιακούς συλλόγους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσαν το παρών σε αυτό αποδεικνύοντας ότι η ποντιακή παράδοση καλά κρατεί. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς των διοργανωτών περίπου 2.500 ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση προερχόμενοι από όλα τα σημεία της περιφέρειας, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Παρχαρίδης.

Παρόντες ήταν βουλευτές του νομού Ξάνθης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σγουρίδης, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως και του δημάρχου Ξάνθης, ο δήμαρχος Βιστωνίδας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων όπως η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών αλλά και εκπρόσωποι από άλλες οργανώσεις. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, ήταν δε αφιερωμένο στους Γιώργο Ταβουλτσίδη και Ιωάννη Πενταζίδη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης κ. Θεόδωρου Ρωμανίδη, της Προέδρου του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρύσας Μαυρίδου και του Προέδρου της Παμποντιακής Γιώργου Παρχαρίδη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων.

Να σημειωθεί ότι τα χορευτικά συγκροτήματα προέρχονταν από τους συλλόγους του Νομού Δράμας, του νομού Καβάλας και από τους νομούς της Θράκης ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης.

Θόδωρος Πενταζίδης, πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης:

«Ο χορός βασικό στοιχείο της παράδοσής μας καλλιεργείται και στα μικρά παιδιά»

Για πετυχημένη εκδήλωση που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την πραγματοποίηση της οποίας ανέλαβε ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης έκανε λόγο ο κ. Ρωμανίδης. «Ίσως θα έπρεπε να συμμετέχει περισσότερος κόσμος, για αυτό και το θέμα της προβολής θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες εκδηλώσεις μας που θα γίνουν στις έδρες των άλλων νομών της περιφέρειας».

Αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Ταβουλτσίδη και Γιάννη Πενταζίδη που έφυγαν δυστυχώς νέοι από κοντά μας ήταν το φεστιβάλ. «Και οι δύο ήταν από τους ένθερμους οπαδούς της συμφιλίωσης όλων των ποντίων κάτω από τη στέγη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας με πολύχρονη προσφορά στα ποντιακά δρώμενα, ο μεν Γιώργος Ταβουλτσίδης από τους Τοξότες Ξάνθης, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, ο δε Γιάννης Πενταζίδης από τη Λεκάνη Καβάλας, ως πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας».

Το μήνυμα της όλης εκδήλωσης σύμφωνα με τον κ. Ρωμανίδη είναι ότι «ο χορός, βασικό στοιχείο της παράδοσής μας καλλιεργείται σε βάθος και στα μικρά παιδιά τα οποία με αγάπη, οικειοθελώς, αλλά και με την παρότρυνση των γονιών τους έρχονται στους συλλόγους, που σε όλη την Περιφέρεια αριθμούν τους εβδομήντα, για να μάθουν τους ποντιακούς χορούς. Θέλαμε να προβάλλουμε τη δουλειά και τον κόπο που καταβάλλουν αλλά και να τους ανταμείψουμε ως αντίδωρο όλοι εμείς οι μεγάλοι για αυτή την ενασχόλησή τους με τα πολιτιστικά δρώμενα των ποντίων. Είναι η νέα γενιά στην οποία ελπίζουμε όλοι μας και από αυτήν περιμένουμε τη συνέχεια».

Χρύσα Μαυρίδου, συντονίστρια του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:

«Τα παιδιά έδωσαν μήνυμα ειρήνης και ενότητας αλλά και σιγουριά για το μέλλον»

«Η διοργάνωση εξελίχθηκε πολύ όμορφα. Ήταν μοναδικό να βλέπεις παιδιά από τριών έως και δεκαπέντε ετών να μπαίνουν στο γήπεδο και να το ομορφαίνουν με την παρουσία τους στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους και ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τη διάσωση της παράδοσης και να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει τελικά και ταυτότητα και πολιτισμό και πολλά άλλα. Τα παιδιά έδωσαν το μήνυμα της ειρήνης και ενότητας και μας έδωσαν σιγουριά για το μέλλον. Ζούμε σε περίοδο αβεβαιότητας και αυτά τα παιδιά μας έδωσαν το μήνυμα ότι θα είναι εκεί. Τα χορευτικά συγκροτήματα συνοδεύονταν και στη λίρα και στο νταούλι και στο τραγούδι από μικρά παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι η ποντιακή παράδοση δεν θα έχει μόνο συνέχεια στο χορό αλλά και στο τραγούδια και στα μουσικά όργανα του Πόντου. Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις μορφές της παράδοσης θα υπάρξει συνέχεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης το γεγονός ότι αυτό συνέβη στη Θράκη είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί δηλώνει ότι ο ποντιακός ελληνισμός θα δίνει στο μέλλον δυναμικά το παρών του και σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας», σημειώνει η κ. Μαυρίδου για να συμπληρώσει ότι «σε κάθε διοργάνωση μελετάς και βλέπεις τις πιθανές παραλείψεις για να βελτιωθείς στο μέλλον. Το γεγονός πλέον είναι ότι εμείς θεσμοθετούμε το παιδικό εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών στην περιφέρεια το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο και σε άλλο νομό ακολουθώντας την αποκεντρωτική πολιτική της Παμποντιακής».

Να σημειωθεί ότι από τους φορείς της Κομοτηνής, παρότι εκλήθησαν, όλοι παρών ήταν μόνο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ναβροζίδης καθώς και ο Νίκος Παπαγεωργίου.

Α.Π.

Εκδηλώσεις για την επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή

Αμέσως μετά την εκδήλωση όλοι οι πρόεδροι των Σωματείων που συμμετείχαν και οι χοροδιδάσκαλοι συνεδρίασαν υπό την παρουσία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Παρχαρίδη. Ο κ. Παρχαρίδης ανακοίνωσε την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας όπως και την επίσκεψη υπουργού της περιοχής ως κεντρικού ομιλητή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου, ημέρα επετείου της ποντιακής γενοκτονίας. «Ο υπουργός είχε προσκληθεί πριν την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους μας για δυναμικό παρών στην εκδήλωση μάλιστα και με την παρουσία των χορευτικών τμημάτων γιατί η παρουσία των νεολαίων συμβολίζει και την διεκδίκηση και των επόμενων γενεών μέχρι να φθάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Κάλεσε επίσης τα σωματεία στα οποία στηρίζεται η Παμποντιακή, – να σημειωθεί ότι πλέον έχουν φθάσει τον αριθμό των 367-, να βοηθήσουν ώστε και το ζήτημα της Παναγίας Σουμελά το οποίο βρίσκεται προς το τέλος του να λυθεί, ζητώντας από τους κατά τόπους βουλευτές να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα της Παμποντιακής διότι μόνο μέσα από την πίεση θα δοθεί λύση στο πρόβλημα».

Τέλος, στη Ροδόπη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της ποντιακής γενοκτονίας στις 23 Μαΐου εφόσον στις 19 του μήνα τα σωματεία θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιασθεί θεατρική παράσταση, μια αληθινή ιστορία την οποία ανέβασε η Λέσχη Ποντίων Καστοριάς η οποία πραγματεύεται το θέμα της γενοκτονίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.