Μηνυμα Δαμασκηνου με αφορμη τη γιορτη των Χριστουγεννων

Με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων μήνυμα προς τους πιστούς απηύθυνε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός με το οποίο τους παροτρύνει στρέφοντας το βλέμμα στην φάτνη της Βηθλεέμ να πλουτίσουμε πνευματικά. Συγκεκριμένα ο κ.κ. Δαμασκηνός τόνισε τα εξής:

«Μυστήριο ξένο και παράδοξο, όλοι εορτάζουν θεώμενοι την κάθοδο επί της γης και την άνοδο του ανθρώπου στους ουρανούς. Πραγματικά η Γέννηση του Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού είναι το μέγιστο και ανερμήνευτο Μυστήριο, το ασύλληπτο στην πεπερασμένη ανθρώπινη διάνοια. Τα μέγιστα θαύματα επιτελούνται μέσα στο πτωχικό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ο Θεός Λόγος σαρκούται χωρίς να χωρίζεται από τον Πατέρα. Η Παρθένος τίκτει και η μήτρα ου φθείρεται. Οι Άγγελοι ενώνονται με τους ποιμένες και δοξάζουν τον Θεό. Το σπήλαιο γίνεται παράδεισος μέσα στο οποίο βλαστάνει το φυτόν της Ζωής.

Ο Απόστολος Παύλος θεωρών τα μυστήρια αυτά, γεμάτος ευγνωμοσύνη προς τον Σωτήρα Χριστό, υπογραμμίζει στους Κορινθίους την μεγάλη ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο: «Γιγνώσκετε γαρ την χάριν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ότι δι’ υμάς επτώχευσε πλούσιος ων, ίνα υμείς τη εκείνου πτωχεία πλουτήσητε». Ο Θεός επτώχευσεν. Ο δοξασμένος ταπεινώθηκε. Ο ισχυρός αποδυναμώθηκε. Ο Κύριος πάντων έγινε δούλος. Ο αχώρητος περιορίσθηκε. Ο άυλος σαρκώθηκε. Ο άφθαρτος εισήλθε στον κόσμο της φθοράς. Ο θεός ενδύθηκε και προσέλαβε την θεληματική φτώχεια, για να κάνει πλουσίους σε πνευματικά αγαθά εμάς τους πτωχούς και αδυνάτους.

 

Όταν ο Απόστολος Παύλος λέγει ότι «ο Θεός πλούσιος ων, επτώχευσε» δεν εννοεί ότι ήταν πλούσιος και έμεινε πτωχός με την έννοια της υλικής και ανθρώπινης πτωχείας όπως εμείς την ερμηνεύουμε. Αναφέρεται στην εκούσια πνευματική πτωχεία, την οποία εβίωσε ο Χριστός με την ταπείνωσή του, την υπομονή του, την ανεξικακία του, την μακροθυμία του, την σιωπή του, την θυσία του. Οι πτωχοί είναι θύματα της πλεονεξίας των ανθρώπων και των κακών περιστάσεων. Οι πτωχοί τω πνεύματι, οι θεληματικά ταπεινοί ολιγαρκείς, ανεξίκακοι και πράοι είναι οι νικηταί στον αγώνα κατά της αμαρτίας και του εγωισμού. Ο πτωχός Ιησούς μας φέρνει «τον θησαυρό των αγαθών», δηλαδή τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Η θεληματική φτώχεια του Χριστού μας εισάγει στον κόσμο της αγάπης με τον περιορισμό των περιττών αγαθών για την ενίσχυση των πτωχών αδελφών μας και την καλλιέργεια της πνευματικής πτωχείας.

 

Πώς εφθάσαμε όμως στην σημερινή μεγάλη οικονομική κρίση που καταστρέφει επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία και την πείνα, ισοπεδώνει ισχυρά οικονομικά συστήματα και φέρνει δυστυχία στον κόσμο; Μήπως η εμπιστοσύνη μας στην οικονομία μας εδικαίωσε; Μήπως η ασύδοτη κατανάλωση υλικών αγαθών μας εξασφάλισε την ευτυχία; Και τώρα που καταρρέουν οι οικονομίες των ισχυρών και ο κόσμος μένει χωρίς εργασία τι μέλλει γενέσθαι; Ποτέ δεν εσκέφθησαν οι άνθρωποι που εθεοποίησαν τον εαυτόν τους, αυτό που η Εκκλησία μας διακηρύττει: «Μεθ’ ημών ο Θεός». Το σύνθημά τους όμως είναι «μεθ’ ημών ο χρυσός», «μεθ΄ ημών η δόξα», «μεθ’ ημών το χρήμα» και τώρα τρυγούν τους καρπούς της παραφροσύνης τους.

 

Ο σαρκωθείς Θεός εγκαινίασε ένα τύπο ζωής, λιτότητος και αγάπης. Έζησε πτωχά, αλλά με πλούσια συναισθήματα. Αυτά χρειάζεται σήμερα ο κόσμος. Ας απλουστεύσωμε λοιπόν τη ζωή μας, για να πλουτίσωμε πνευματικά. Ας στρέψωμε το βλέμμα μας στην ταπεινή και πτωχή φάτνη της Βηθλεέμ, δια να θαυμάσουμε την θεία συγκατάβαση του Θεού, ο οποίος εκουσίως επτώχευσε, ταπεινώθηκε, απογυμνώθηκε από την Θεϊκή δόξα, για να μας πλουτίσει με την Θεότητα.

Αδελφοί μου και τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,

Την Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες στις εκκλησίες μας. Χαρείτε τις αιώνιες αυτές στιγμές της πίστεως, είναι γλυκιά είναι χαρούμενη και ελπιδοφόρα η ζωή μας μέσα στην εκκλησία, και όταν ακόμη αντιμετωπίζουμε τις πίκρες, την αρρώστια, την οικονομική και ηθική κρίση και τις άλλες παγίδες του πονηρού. Μπορούμε να νικήσουμε. Θα νικήσει η ειρήνη και η ευδοκία του Θεού.
Εύχομαι εγκάρδια σε όλους σας, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά, ειρηνικά και χαρούμενα. Τα ουράνια δώρα του Σπηλαίου της Βηθλεέμ να γεμίζουν τις καρδιές σας και τη ζωή σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.