Μινι σεμιναριο οινογνωσιας απο την Μελινα Τασσου

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με γεύσεις, χρώματα και αρώματα γύρω από ένα ποτήρι με κρασί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, όσοι παρευρέθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο Arcadia και στο μίνι σεμινάριο οινογνωσίας, που διοργάνωσε ο κ. Μελίνα Τάσσου, οινολόγος και συνιδιοκτήτης με τον κ. Βασίλη Τάσσου του οινοποιείου «Κίκονες». Σκοπός αυτού του παιχνιδιού ήταν να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι μικρά και μεγάλα μυστικά του κρασιού, ώστε να μπορούν να το δοκιμάζουν και να το αξιολογούν, ενώ περαιτέρω η κ. Τάσσου δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με τη συντήρηση, το σερβίρισμα και τους συνδυασμούς του κρασιού με εδέσματα, στις οποίες απάντησε αναλυτικά και έλυσε πολλές απορίες και παρανοήσεις των παραβρισκόμενων. Οι όροι, που χρησιμοποιούν οι γνώστες της οινολογίας, για να περιγράψουν την ποιότητα ενός κρασιού είναι συνήθως άγνωστες ή δυσνόητες στο ευρύ κοινό, ακόμα και στους ιδίους τους λάτρεις του κρασιού. Αυτούς τους διαχώρισε η κ. Τάσσου, βάσει της αναφοράς τους στο χρώμα, στο άρωμα, στη γεύση και στην επίγευση του κρασιού, και τους ανέλυσε, ώστε να μπορούν να περιγράψουν και να αξιολογήσουν οι παραβρισκόμενοι στο τέλος του σεμιναρίου με ακρίβεια το κρασί, που γεύονται. Μάλιστα, έγινε και πρακτική εξάσκηση, με την οινολόγο να παρουσιάζει τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να σερβίρουμε ένα κρασί, να το δοκιμάζουμε και να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά του.

Μελίνα Τάσσου, οινολόγος, Τα μυστικά του κρασιού μέσα από το άρωμά του

Ορισμένα από τα ξεχωριστά μυστικά του κρασιού και σημεία στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα, τα παρουσίασε εκτενώς η κ. Τάσσου, μιλώντας στον ΠτΘ. Όσον αφορά το άρωμα του κρασιού, παρουσίασε καταρχήν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η δοκιμή, καθώς και τις συνθήκες, στις οποίες πρέπει αυτό να βρίσκεται, ώστε να απελευθερώσει σε μέγιστο βαθμό, το άρωμα, που περικλείει. Επισήμανε δε και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο δοκιμαστής να αντιληφτεί από το άρωμα του κρασιού την ποιότητά του, τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάστηκε, καθώς και την ποιότητα, την οποία έχει. Επιπλέον, εστίασε στις μυρωδιές, που ορισμένες φορές αντιλαμβανόμαστε μέσω της όσφρησης του κρασιού, που άλλες φορές μπορεί να είναι φρούτων ή καρπών, αλλά και άλλων προϊόντων, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτοί κάθε φορά εντοπίζονται στο κρασί. Όσον αφορά δε τα αρώματα φρούτων, που πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε μέσω της όσφρησης, όπως μας εξήγησε η κ. Τάσσου, «όλα τα κρασιά φτιάχνονται μόνο από σταφύλια, αλλά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα αρχικά συστατικά, που υπάρχουν στη φλούδα συγκεκριμένων κρασοστάφυλων μετατρέπονται σε αρώματα, που υπάρχουν σε αντίστοιχα φρούτα. Υπάρχει στο σταφύλι μια πρόδρομη ένωση, η οποία με την ζύμωση μετατρέπεται σε μια ένωση, που υπάρχει πραγματικά και στο αντίστοιχο φρούτο.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επίγευσης, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του κρασιού»

Όσον αφορά τη γεύση του κρασιού, και πάλι εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η δοκιμή του και τις λεπτομέρειες, οι οποίες συμβάλουν στην καλύτερη ανάδειξη των γεύσεων και την απόλαυσή του. Περιέγραψε δε τα ερεθίσματα, που δεχόμαστε σε διάφορα σημεία του στόματος, όταν δοκιμάζουμε κρασί, και τα οποία συμβάλουν στην αξιολόγησή του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επίγευση, την αίσθηση δηλαδή, που μας αφήνει το κρασί, μερικά δευτερόλεπτα, αφού το καταπιούμε. Όπως υπογράμμισε, «όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επίγευσης, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του κρασιού, που πίνουμε».

Λύνοντας πολλές από τις απορίες των παρευρισκομένων και παρέχοντάς τους συμβουλές και κατευθύνσεις, για να μπορούν να αξιολογούν και να εκτιμούν την ποιότητα του κρασιού, δεν παρέλειψε να υποσχεθεί και για νέες παρόμοιες συναντήσεις.

 

Τις ευεργετικότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας έχουν το κόκκινο και μετά το ροζέ κρασί

Σημαντικές ήταν και οι πληροφορίες, που παρείχε η κ. Τάσσου, σχετικά με τις συνθήκες διατήρησης. Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες ανάμεσα στους 12-18ο C θεωρούνται ιδανικές για τη διατήρηση του κρασιού, ενώ στην περιοχή μας εκτίμησε ότι γενικότερα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20ο C. Όταν δε έχουμε να κάνουμε με λευκό κρασί, ενδείκνυνται οι χαμηλές θερμοκρασίας πριν από το σερβίρισμα. Από πλευράς υγείας δε, εκτίμησε ότι «πρωτίστως το κόκκινο κρασί και μετέπειτα το ροζέ, έχουν τις ευεργετικότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας, γιατί οι ουσίες, που δημιουργούν το χρώμα, είναι αυτές, που μας ωφελούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.