«Μην ασχολειστε ποτε με πραγματα που εχουν χασουρα»

O Βαγγέλης Αμπατζής ασχολείται με ένα επάγγελμα «ξεχασμένο». Γυρνά σε όλη την Θράκη συγκεντρώνοντας όλα τα παλιά αντικείμενα. «Είμαι παλιατζής» δηλώνει εκείνος με καμάρι και τονίζει ότι μια δουλειά θα πρέπει να την κάνει κανείς όσο αφήνει κέρδος. «Ο κόσμος πετάει πολύ εύκολα τα πράγματά του. Βέβαια πριν μερικά χρόνια τα πετούσε πιο εύκολα, τώρα τα βγάζουν δύσκολα πέρα» παρατηρεί ο έμπειρος – παρά τα 18 του χρόνια- πολύτεκνος παλιατζής και σημειώνει: «Το θέμα είναι να ξέρεις όταν δεν βγάζεις κέρδος με μια δουλειά να την παρατάς έγκαιρα, πριν μπεις μέσα. Ό,τι βγάζει κέρδος, αυτό να κάνεις. Μην ασχολείσαι ποτέ με πράγματα που έχουν χασούρα».

Πόσο χρονών είστε;

Είμαι 18 ετών και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Δουλεύω μετακινούμενος σε όλη τη Θράκη.

Πόσο χρονών παντρευτήκατε;

Παντρεύτηκα στα 14 μου. Η γυναίκα μου τώρα είναι 17 ετών. Και τα παιδιά μου είναι: τεσσάρων, τριών, δύο και μόλις μια εβδομάδας το τελευταίο. Πολλά παιδιά!

Γιατί τόσο νωρίς όλα αυτά, γάμος, παιδιά;

Έτσι γίνεται με μας. Μπαίνουμε νωρίς – νωρίς στα βάσανα και συνεχίζουμε τη ζωή όσο μας θέλει εκείνη. Αν δεν σε θέλει η ζωή, τότε άστο καλύτερα!

Σχολείο έχετε πάει;

Όχι δε πήγα ούτε μια μέρα σχολείο. Έμεινα κοντά στους γονείς μου, φτωχοί άνθρωποι, πώς να το πω; Δεν είχαμε ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουμε. Δεν με έστειλαν οι γονείς μου στο σχολείο, έκατσα και δούλεψα κοντά τους.

Τα παιδιά σας θα τα στείλετε;

Τα παιδιά μου θα πάνε. Θα τα στείλω όλα στο σχολείο. Μόνο αν μάθουν γράμματα θα γίνουν άνθρωποι, θα έχουν καλύτερη ζωή από μας.

Πόσα χρήματα κερδίζετε την ημέρα;

Περίπου 70 ευρώ την ημέρα χρειάζεται η οικογένειά μου για να ζήσουμε. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι τα βγάζουμε πέρα. Όχι πολλά, φαγητό, ρούχα, λεφτά για εμπόρευμα και ξύλα για το χειμώνα.

Πού μένετε;

Σπίτι μια καλύβα που ίσα –ίσα μας χωρά. Στη Λεύκη είναι ο τόπος μας.

Σήμερα τι καταφέρατε να συγκεντρώσετε;

Ένα ψυγείο έβγαλα σήμερα. Ελπίζω να συγκεντρώσω κι άλλα γιατί δεν βγαίνουμε διαφορετικά.

Τι σας λέει ο κόσμος;

«Καθάρισε» μου λένε και εγώ παίρνω ό,τι έχουν για πέταμα. «Μπες μέσα και πάρε ό,τι σου κάνει» λένε άλλοι.

Συνήθως τι πετάει ο κόσμος;

Πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ό,τι νομίζει ότι δεν έχει χρησιμότητα ή ό,τι δεν του κάνει, το έχει βαρεθεί.

Τι συμπεραίνετε πετάμε ευκολότερα πράγματα σήμερα;

Ο κόσμος πετάει πολύ εύκολα τα πράγματά του. Βέβαια πριν μερικά χρόνια τα πετούσε πιο εύκολα, τώρα τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Εσείς πού τα πηγαίνετε;

Στην «πρέσα» τα πηγαίνω. Ευτυχώς δεν νοιάζονται για τα πράγματά τους και κάτι κερδίζω κι εγώ..

Πριν γίνεται παλιατζής τι δουλειά κάνατε;

Μανάβης, φρούτα και λαχανικά. Μα τα οικονομικά μας ήταν χάλια, δεν έβγαζα τίποτε. Έστησα πάγκους στα πανηγύρια, στα παζάρια. Αυτή είναι η δουλειά μας. Ό,τι πιάνεις στα χέρια, σήμερα αυτό, αύριο το άλλο.

Τι συμπεραίνετε, τι πρέπει να κάνει ένας πετυχημένος έμπορας;

Το θέμα είναι να ξέρεις, όταν δεν βγάζεις κέρδος με μια δουλειά να την παρατάς έγκαιρα, πριν μπεις μέσα. Ό,τι βγάζει κέρδος, αυτό να κάνεις. Μην ασχολείστε ποτέ με πράγματα που έχουν χασούρα.

Ποιο στόχο έχετε βάλει στην ζωή σας;

Άνθρωποι του μεροκάματου είμαστε. Ό,τι βγάζουμε είναι για τα παιδιά μας. Να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά μου, αυτός είναι ο στόχος.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.