Μικροι διασωστες εν δρασει

Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών σε παραπάνω από 30 σχολεία της Ροδόπης

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή μας.  Ο λόγος για  το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που ανέλαβε την προσφορά μαθημάτων σε νεαρούς μαθητές, με σκοπό την απόκτηση γνώσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή.
 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα σε περισσότερα από 30 σχολεία στης Ροδόπης, περιλαμβάνει μαθήματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, σε ενήλικα, παιδί και βρέφος και θύμα με αναπνοή, καθώς και τις διαδικασίες για να τοποθετήσουν έναν άνθρωπο σε διαδικασίες ανάνηψης.
 
Ο κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης,επικεφαλής στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μίλησε στον «ΠτΘ» ξεκινώντας από την παραδοχή πως «το κομμάτι των πρώτων βοηθειών είναι αρκετά εύκολο και απλό, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις ώστε να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει».
 
Ο ίδιος εξήγησε πως «εφόσον παιδιά δημοτικού έχουν τη δύναμη και το μυαλό για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες» η πρωτοβουλία αυτή είναι μία σημαντική ευκαιρία ώστε να ενημερωθούν από τους Εθελοντές Σαμαρείτες για το πώς μπορούν να σώσουν μία ζωή.

Το παιδί σε ετοιμότητα να σώσει ανθρώπινη ζωή

Ο κ. Ιμανιμίδης αναφέρθηκε στον φόβο ως ανασταλτικό παράγοντα, που, ωστόσο, δεν εμποδίζει τα παιδιά να δράσουν, εφόσον έχουν λάβει σωστή ενημέρωση, για τη δράση και τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα απόκτησης γνώσεων πρώτων  βοηθειών σε νεαρή ηλικία.
 
Επιπλέον μίλησε για το σπίτι, που όπως εξήγησε αποτελεί τον τόπο που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, αφορώντας τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και κυρίως τα παιδιά. Ωστόσο όπως ο ίδιος σημείωσε «ατυχήματα μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιονδήποτε χώρο, για αυτό πρέπει ο αυτόπτης μάρτυρας να είναι σε ετοιμότητα να δράσει για να σώσει την ανθρώπινη ζωή».
 
Η ελλιπής ενημέρωση και παρουσία προγραμμάτων πρώτων βοηθειών στην Α/βάθμια εκπαίδευση είναι σήμερα εμφανής, με τον κ. Ιμανιμίδη να υπογραμμίζει πως  η παρουσία και  η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα σχολεία  έρχεται να καλύψει τα κενά αυτά καθώς και «να προσφέρει ένα “χέρι βοηθείας” στην εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών».

Μαρίνος Κωνσταντινίδης «Η εκμάθηση πρώτων βοηθειών δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σχολείο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προϊστάμενος  κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης ο οποίος επεσήμανε πως «η εκμάθηση πρώτων βοηθειών δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σχολείο, για αυτό και κάθε χρόνο προσπαθούμε να οργανώνουμε σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών».
 
Αναδεικνύοντας την αξία των εν λόγω  προγραμμάτων, τόνισε πως οι νεαροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρήσιμα μαθήματα πρώτων βοηθειών και αυτοπροστασίας που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμα ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.