Μικρη «Βενετια» οι επαρχιακοι δρομοι της Ροδοπης

Λόγω της ισχυρής νεροποντής του Σαββάτου

Εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν για ακόμα μία φορά μετά και την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε στο σύνολο της Θράκης αλλά και στο νομό Ροδόπης από το Σάββατο το βράδυ και έπειτα.
 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις περιοχές της Παραδημής, των Κρανοβουνίων και των Παγουρίων, όπου ο μεγάλος όγκος νερών που δέχτηκαν είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
 
«Αποκομμένοι» για αρκετές ώρες λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας τόσο από την περιοχή της Παραδημής όσο και από τον δρόμο που διέρχεται από τον οικισμό των Παγουριών παρέμειναν για αρκετές ώρες οι οικισμοί Μικρού και Μεγάλου Κρανοβουνίου, ενώ κατεγράφησαν και αρκετά περιστατικά όπου αυτοκίνητα «κόλλησαν» μέσα στα νερά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ρυμούλκηση τους με κάθε δυνατό μέσο δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
 
Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η στάθμη του νερού η οποία είχε φτάσει έως και τα 40cm, λόγω της έλλειψης αναχωμάτων, άρχισε να υποχωρεί, με τις διόδους να δίνονται και πάλι στην κυκλοφορία.
 
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν επί ποδός επιστρατεύοντας κάθε μέσο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ κ.Δημήτρη Παπαλεξίου επιστρατεύτηκαν δύο αλατιέρες και ένα γκρέιντερ με φερτά υλικά για τον ορεινό όγκο της Ροδόπης για τη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο. 

Αιτήσεις για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών στον Δήμο Κομοτηνής

Παράλληλα να σημειωθεί ότι χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ισμαήλ Λεβέντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει προς όσους έχουν υποστεί ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του Σαββατοκύριακου μπορούν να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποζημίωσης στο Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις καθαριότητας όπισθεν Δικαστικών Φυλακών, γραφείο Πολιτικής Προστασίας, κατά τις ώρες μεταξύ 9:00πμ και 11:30μμ, προσκομίζοντας φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΚ.
 
Οι εν λόγω αιτήσεις αφορούν τις ζημιές που υπέστησαν κάτοικοι στην κύρια κατοικία τους ή σε εμπορικές βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες – εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα διοικητικά όρια Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα στους οικισμούς Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου, Πόρπης, Παγουρίων, Γλυφάδας κλπ.
 
Μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί οι αιτούντες θα κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου 1599/86.
 
Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος, δηλαδή τις 17 Ιανουαρίου 2016.
 
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ’ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
 
Την οικονομική ενίσχυση δε δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών που δεν είναι η κύρια κατοικία τους.
 
Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται:
α) στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα ( βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, υπόγεια κτλ), και
β) στο σύνολο της οικοσκευής.

Στον Έβρο και πάλι τα μεγαλύτερα προβλήματα

Την ίδια ώρα «στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι του Νομού Έβρου, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης τροφοδότησης με πολύ μεγάλους όγκους νερού από την πλευρά των βουλγαρικών αρχών από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ που επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη ροή στην κύρια κοίτη του Έβρου απορροή των υδάτων.
 
Συγκεκριμένα περισσότερα από 3.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου, μετά και το άνοιγμα των θυροφραγμάτων που αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, μιας και η ρηματική διακοίνωση των βουλγαρικών αρχών η οποία ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, ήρθε μετά την αποδέσμευση των υδάτων.
 
Η στάθμη του ποταμού Έβρου καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας βρισκόταν πάνω από το όριο συναγερμού στα 5,70 μέτρα, ξεπερνώντας τα 5.80 και φτάνοντας σχεδόν τα 6 μέτρα σε πολλές των περιπτώσεων, ενώ σύμφωνα νωρίς το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης με παρέμβασή του προς την Βουλγαρική πλευρά ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο κρατών που καθορίζουν επακριβώς τον τρόπο διαχείρισης των αυξημένων ποσοτήτων νερού στην Νοτιοανατολική Βουλγαρία περιλαμβανομένου και του ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού φράγματος στο Ιβαϊλοβγκραντ
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου μετέβη από το πρωί της Δευτέρας στο Διδυμότειχο, όπου πλημμύρησε ο κάμπος, και στη συνέχεια στο Πύθιο, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία επίσης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσας Γκαρά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξίου τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, η στάθμη των υδάτων παρέμενε σταθερή με τον ίδιο να κάνει λόγο για εκτόνωση του φαινομένου, τόσο λόγω της παύσης των έντονων βροχοπτώσεων όσο και της πτώσης της θερμοκρασίας η οποία σε συνδυασμό με τυχόν χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται θα επιβραδύνουν την ταχύτητα του νερού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.