Μικρη η συμμετοχη στην απεργιακη κινητοποιηση

Μικρή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης. Στην ΒΙΠΕ η συμμετοχή σε επιχειρήσεις όπως η SELMAN, η DIAXON και η ALFIN ήταν ικανοποιητική. Στο δημόσιοι η συμμετοχή ήταν χαμηλή. Ενδεικτικά στο νοσοκομείο τα ποσοστά ήταν περίπου 4%., στο ΙΚΑ 30%, στο Πανεπιστήμιο 13%, στον ΟΓΑ 15% και στον ΟΑΕΕ 5%.
Μικρός ο αριθμός αυτών που συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Λόγω της μικρής συμμετοχής αλλά και του καιρού δεν έγινε πορεία.
Ο καιρός δεν εμπόδισε το ΠΑΜΕ να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης στις 10:30 το πρωί. Νωρίς δε το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ Νομού Ροδόπης απέκλεισαν το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους.

Δημήτρης Ανθούσης, «Αντεπίθεση γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία της πόλης, το μέλος του ΠΑΜΕ Νομού Ροδόπης Δημήτρης Ανθούσης έκανε λόγο για πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο και κάλεσε τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. «Η αιτία για τη λήψη των αντιασφαλιστικών μέτρων δεν είναι η κρίση, αφού τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος του δημόσιου χρέους. Τα μέτρα κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι, αφού δεν παγώνουν οι μισθοί για 3 χρόνια και δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας για μια συγκεκριμένη περίοδο», τόνισε ο κ. Ανθούσης κατηγορώντας για «υποκρισία» την κυβέρνηση που θεωρεί «τα μέτρα προοδευτικά». Ο κ. Ανθούσης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα των ταμείων είναι ιδεολογικό και πολιτικό, εφόσον τα μέτρα επιδιώκουν «την γενικευμένη επίθεση στη ζωή των εργατών για να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αύξησης των κερδών των καπιταλιστών, είναι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί το ΠΑΣΟΚ να καταφεύγει στο έσχατο όπλο του, τον αντικομμουνισμό» και «αποτελούν μέτρα αναγκαία για την πλουτοκρατία, που εδώ και χρόνια απαιτούν και διεκδικούν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Ζητούν να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για τη δήθεν σωτηρία της χωράς. Μας λένε, ότι είναι πατριωτική στάση να δεχτούμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Αυτή η γραμμή είναι επικίνδυνη, κοροϊδεύει, σπέρνει αυταπάτες. Είναι η γραμμή που λέει, στο όνομα της κρίσης, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να μπουκώσει με δισεκατομμύρια ευρώ το στόμα της εργοδοσίας. Είναι η γραμμή που δικαιολογεί απολύσεις, που οδηγεί στο μεσαίωνα την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, υπάρχει η γραμμή της ανυπακοής, της αντεπίθεσης. Είναι η γραμμή που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, για να μη φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Είναι γραμμή συμμαχίας με όποιον βασανίζεται από αυτήν την πολιτική, γραμμή προοπτικής και ελπίδας. Αυτή τη γραμμή εκφράζει το ΠΑΜΕ, δύναμη ανυποχώρητη. Παρά την επίθεση που δέχεται από τους καπιταλιστές και τα επιτελεία τους (π.χ. τους μεγαλοδημοσιογράφους), την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, παρά την αξιοποίηση κάθε κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, δεν πτοείται, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και στα ψέματα της κυβέρνησης.

 

Το ΠΑΜΕ οργανώνει την εργατική τάξη, καθοδηγεί και πρωτοστατεί στους αγώνες της. Συγκεντρώνει δυνάμεις για να είναι όσο καλύτερη η άμυνά μας. Συγκεντρώνει και προετοιμάζει τις δυνάμεις της εργατικής τάξης για να περάσει στην αντεπίθεση μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και τη φτωχή αγροτιά. Για τη ζωή του λαού, για το μέλλον των παιδιών μας. Σκλάβοι και ραγιάδες δε θα γίνουμε».

 

Όπως είπε το μέλος του ΠΑΜΕ χρειάζεται «μαζική δυναμική απάντηση από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την πλειοψηφία που σήμερα υποφέρει» και τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης «της δικής μας συμμαχία, με στόχο τη δική μας εξουσία, για να πετάξουμε στην ανεργία αυτήν τη μειοψηφία των αρπακτικών και των παρασίτων που επιβιώνουν από το δικό μας πλούτο και μόχθο». Τέλος κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν στα σωματεία τους και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα στη δουλειά, στη γειτονιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.