Μικρη η χρησιμοτητα των POS για τα δικηγορικα γραφεια της Ροδοπης

Παρά τις προσφυγές, οι δικηγόροι υποχρεούνται, προς το παρόν, να τοποθετήσουν μηχανήματα στα γραφεία τους - Ελάχιστη έως μηδενική χρήση έχουν δει τα υπάρχοντα μηχανήματα

Σε πρωτότυπα πρες παπιέ αναμένουν ότι θα μετατραπούν τα POS που θα προμηθευτούν οι δικηγόροι της Ροδόπης, μιας και η εμπειρία όσων τα έχουν τοποθετήσει δείχνει ότι η χρήση τους είναι μηδενική.
 
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, μιας και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι αιτήσεις με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της ίδιας υπουργικής απόφασης, που έχουν καταθέσει πρόσφατα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και δύο δικηγόροι θα συζητηθούν τον Οκτώβριο.
 
Αυτό σημαίνει πως οι δικηγόροι της Ροδόπης, όπως και οι συνάδερφοί τους όλης της χώρας, θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν μηχάνημα POS μέχρι τις 27 Ιουλίου, όταν και λήγει η προθεσμία, παρόλο που προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι θα συμβεί και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και θα ελεγχθεί η τοποθέτηση των POS.
 
Άλλωστε ο νόμος, σύμφωνα με τον κ. Κυμπαρίδη, πάσχει ακόμα και στις λεπτομέρειές του, μιας και υποχρεώνει τους υπόχρεους προς τοποθέτηση να αναρτήσουν τις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες στη «βιτρίνα» τους, όμως οι δικηγόροι δεν έχουν βιτρίνες, όπως τα καταστήματα.
 
Επιπλέον η απόφαση για τα POS, αναφέρεται σε καταναλωτές, τονίζοντας πως η διατύπωση της υπουργικής απόφασης είναι λανθασμένη, τόσο για τα POS, όσο και για τη διατύπωση, η οποία δεν τους συμπεριλαμβάνει, γιατί οι δικηγόροι δεν έχουν καταναλωτές, αλλά εντολείς, και οι περισσότεροι δεν έχουν ταμείο στο γραφείο τους.
 
Θεωρούν δε πως το μέτρο είναι παντελώς απρόσφορο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα όταν όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ δεν μπορούν πλέον να γίνουν με μετρητά, αλλά μέσω τραπέζης, όπως γίνεται πλέον και η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών μεταξύ των δικηγόρων και των εντολέων τους στη Ροδόπη.
 
Για αυτό και ο κ. Κυμπαρίδης θεωρεί πως θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα πληρώσουν με κάρτα, κάτι που διαβεβαιώνουν και όσοι δικηγόροι του συλλόγου έχουν τοποθετήσει μηχανήματα στα γραφεία τους, και δεν έχει πληρώσει κανένας πελάτης τους με κάρτα, και αποτελεί απλά ένα ακόμα ντεκόρ του γραφείου τους.
 
Όσο για τις προσφυγές, που θα εκδικαστούν τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ελπίζει πως τελικά θα αναγνωριστεί ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται τα POS στα δικηγορικά γραφεία.
 
Άλλωστε και η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ομόφωνα ότι η ΚΥΑ για τα POS, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.