Μιχαλης Κατρανιτσιωτης «Σκοπος της ιδρυσης του Συλλογου η μελετη, προαγωγη και η κατοχυρωση των ηθικων, οικονομικων και επαγγελματικων μας συμφεροντων»

«Η επιδίωξή μας είναι με κάθε πρόσφορο μέσο, να αναπτυχθεί ο θεσμός ιδιωτικής ασφάλισης»

Λιγότερο από έναν μήνα ζωής μετρά ο νεοσύστατος Σύλλογος Ασφαλιστικών Συμβούλων ν.Ροδόπης, ο οποίος συστάθηκε με στόχο τη συλλογική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου καθώς και τη διαρκή ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο των ασφαλιστικών συμβούλων όσο και των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κ. Χαράλαμποι Γκάτζογλου να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, τον κ. Χρήστο Μπακιρτζή καθήκοντα αντιπροέδρου και τον κ. Μιχάλη Κατρανιτσιώτη στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
 
Ο κ. Κατρανιτσιώτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» κάνοντας μία πρώτη γνωστοποίηση των σκοπών ίδρυσης και των στόχων του συλλόγου, μοιραζόμενος επίσης μαζί μας και τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στον κλάδο της ασφάλισης.
 
Μιχάλης Κατρανιτσιώτης όμως…
 
ΠτΘ: κ. Κατρανιτσιώτη είστε Γενικός Γραμματέας του νεοσύστατου Συλλόγου Ασφαλιστικών Συμβούλων ν.Ροδόπης. Ποιοι οι σκοποί ίδρυσής του Συλλόγου και γιατί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
Μ.Κ.:
Ήταν μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ, τον Ανέστη Βαφειάδη, από κοινού. Ήταν κάτι που υπήρχε χρόνια στο μυαλό μου, γιατί όπως ο κάθε κλάδος στην Ελλάδα, είχαμε κι εμείς κάποια «θεματάκια». Μαζευτήκαμε λοιπόν κάποιοι παλιοί που έχουμε αρκετά χρόνια στο επάγγελμα και με τη βοήθεια του κ.Βαφειάδη, μπήκαμε στη διαδικασία να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους που είναι εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο. Αυτή τη στιγμή, το Επιμελητήριο αριθμεί περίπου 100 μέλη, που εμφανίζονται ως ασφαλιστές, βέβαια κάποιοι εξ αυτών και με άλλες επαγγελματικές ιδιότητες. Ο σύλλογος αριθμεί αυτή τη στιγμή 40 εγγεγραμμένους, και όπως λέμε στη γλώσσα των συλλόγων, οικονομικά τακτοποιημένους, και είμαστε ανοικτοί για να δεχτούμε κι άλλους. Είναι κάτι που γίνεται για το καλό όλων. 

«Ο Σύλλογος εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλου του κλάδου» 

ΠτΘ: Από το όνομα του Συλλόγου κατανοούμε ότι στην ουσία εκπροσωπείτε τα συμφέροντα όλου του κλάδου των ασφαλιστών…
Μ.Κ.:
Ο Σύλλογος εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων. Ασφαλιστές λέγονται όλοι, ανεξαρτήτως της εξειδίκευσης του κλάδου, είτε εξειδικεύονται στις ασφάλειες ζωής είτε αυτοκινήτου είτε γενικών ασφαλειών. Είμαστε όλοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Ο σύλλογος έχει την ονομασία «Ασφαλίζομαι», και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλο τον κόσμο. Ο σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου είναι πολυδιάστατος, ξεκινώντας από την μελέτη, την προαγωγή και την κατοχύρωση στη συνέχεια των δικών μας ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων. Στόχος μας επίσης να συνεργαστούμε με όποιες κρατικές αρχές υπάρχουν, είτε λέγεται επιμελητήριο είτε ΟΑΕΕ είτε Περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε γενικότερα θέματα που έχει ο κλάδος μας. 

«Ιντερνετικές πωλήσεις και τα ασφαλιστήρια τραπεζών στα “ανοιχτά” ζητήματα του κλάδου» 

ΠτΘ: Ποια είναι αυτά τα θέματα;
Μ.Κ.:
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα αυτή τη στιγμή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η επιδίωξή μας είναι με κάθε μέσο που υπάρχει πρόσφορο, να αναπτυχθεί ο θεσμός ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι κάτι καινούργιο η ιδιωτική ασφάλιση, ισχύει πάρα πολλά χρόνια. Εμείς επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε, όσο γίνεται περισσότερο όλα τα στελέχη του χώρου μας, στη συνέχεια, σε συνεργασία πάντα με τοπικούς φορείς, να υπάρχει μια «επιστημονική έρευνα» για να ενημερωθούν όλοι, αλλά και ο κόσμος γενικότερα, και σαφώς να υπάρχουν μεταξύ μας καλές σχέσεις, ένας κώδικας δεοντολογίας, και σύνδεση με πανευρωπαϊκούς θεσμούς ασφάλισης, ούτως ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις. Αυτοί είναι οι σκοποί του συλλόγου. Όπως και ο κάθε κλάδος, έτσι κι εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα σήμερα, όπως για παράδειγμα τα συμβόλαια αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου. Κανείς μπορεί να μπει σε κάποιο site, να δώσει τα στοιχεία του αυτοκινήτου του και με ένα ασφάλιστρο χαμηλό να κάνει ένα συμβόλαιο. Έρχεται στον υπολογιστή του, το εκτυπώνει και τελείωσε. Ξέρετε πόσο ακριβό μπορεί να βγει τελικά αυτό το συμβόλαιο, αν χρειαστεί κάτι;
 
Έτσι το κομμάτι των ιντερνετικών πωλήσεων, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, όπως επίσης και το κομμάτι των τραπεζών. Το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα. Δεν είναι και πολύ νομότυπο, γιατί πωλούνται αυτά τα προγράμματα μέσω κάποιων ασφαλιστών, μέσω κάποιων υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι δεν ξέρουμε αν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση. Όποιος καινούργιος συνάδελφος μπαίνει στο επάγγελμα, είναι υποχρεωμένος από την Τράπεζα της Ελλάδος κι από την Εποπτική Αρχή, που λέγεται ΕΠΕΙΑ, να δώσει εξετάσεις, να πάρει πιστοποίηση επαγγέλματος και στη συνέχεια να γραφτεί στο τοπικό Επιμελητήριο για να δουλέψει πλέον ως ασφαλιστής. Από κει και πέρα θα πρέπει να κάνει συμβάσεις με εταιρείες, και σίγουρα να έχει ένα συμβόλαιο αστικής ευθύνης, που είναι υποχρεωτικό από το νόμο.
 
ΠτΘ: Υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες «ερασιτέχνες» ασφαλιστές..
Μ.Κ.:
Σαφώς, αυτό είναι το τρίτο κομμάτι. Προφανώς, αν θα θέλατε να πάτε στο γυναικολόγο σας, προφανώς θα θέλετε να είναι μόνο γυναικολόγος και το βράδυ να μην πουλάει σουβλάκια, για παράδειγμα. Αντίστοιχα υπάρχουν κάποια επαγγέλματα σε εμάς που λέει εγώ είμαι ασφαλιστής και κάνω και κάτι άλλο. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλει ο σύλλογος να δει, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι στον κλάδο, να υπάρχουν μόνο επαγγελματίες που ασχολούνται αποκλειστικά με τον ασφαλιστικό κλάδο και τίποτα άλλο. 

«Στο παρελθόν έγιναν λάθη, αβλεψίες και παρατυπίες, τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες» 

ΠτΘ: Αυτό ωστόσο καταδεικνύει τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας, που αφήνει «παραθυράκια» για την ανάπτυξη των εν λόγω πρακτικών.
Μ.Κ.:
Σαφώς. Εδώ είναι και κάποια λάθη, αβλεψίες και παρατυπίες, που έγιναν πολλά χρόνια πριν, και από τη νομοθεσία, αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες έκαναν λάθος κινήσεις, θέλοντας να έχουν νούμερα. Κάνανε σύμβαση με τον οποιονδήποτε, γεγονός που σήμερα δεν υφίσταται. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος περνάει μια πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση, βάσει νομοθεσίας. Δίνει εξετάσεις και παίρνει πιστοποιητικά αναλόγως του προϊόντος που θα πρέπει να πουλήσει. Εγώ είμαι αυτή τη στιγμή 26 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και κλήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα και να δώσω εξετάσεις, και θα ξαναδώσω άλλες δύο φορές, για επαναπιστοποίηση. Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν το σύστημα τσεκάρει τις γνώσεις μου. Εάν κάποια στιγμή δεν περάσω, θα έχω θέμα. Αυτό γίνεται πλέον σε όλους. Πόσο δε στους νέους συναδέλφους, που περνούν ένα «κόσκινο» και από managers και από εταιρείες και από γραφεία που πάνε να συνεργαστούν. Θέλουμε τον επαγγελματία, θέλουμε τον πελάτη που είναι έξω στην αγορά να ακούει μόνο τον επαγγελματία, γιατί στη συνέχεια δημιουργούνται θέματα.
 
ΠτΘ: Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε στις ενημερώσεις αυτές;
Μ.Κ.:
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανώς και μέσα στον Νοέμβριο, θα ξεκινήσουν και κάποιες δράσεις από το σύλλογο, είτε με κάποιες ημερίδες είτε με κάποιες αποστολές ενημερωτικών φακέλων, ίσως με κάποιο περίπτερο ενημέρωσης στη πλατεία.
Είναι πράγματα που βρίσκονται υπό συζήτηση. Στόχος μας είναι να αρχίσουμε άμεσα να ενημερώνουμε τον κόσμο. Ο καθένας προσωπικά τους πελάτες του, τους υποψήφιους πελάτες του, αλλά και γενικά σαν σύλλογος ίσως και μέσω κάποιων φορέων της περιοχής να ενημερώσουμε τους πάντες. 

«Μέχρι το τέλος της χρονιάς ο στόχος είναι να διπλασιάσουμε τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών μας» 

ΠτΘ: Ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς τους συναδέλφους σας και τους πολίτες της Ροδόπης;
Μ.Κ.:
Συσπείρωση. Βάλτε μπροστά το «εμείς», όχι το «εγώ». Ελάτε μαζί μας, οι 40 θα παλέψουμε καλύτερα από τον έναν. Οι 80 καλύτερα από τους 40 και οι 100 καλύτερα από τους 80. Όσον αφορά τον κόσμο, εμείς δεν λέμε ελάτε σε μας, αλλά ακούστε μας, ενημερωθείτε, κι από κει και πέρα ο καθένας θα κρίνει αν θέλει να κάνει το οποιοδήποτε συμβόλαιο, αν θα πρέπει να πάει στον επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο ή θα πρέπει να πάει στην όποια ιντερνετική εταιρεία, στην όποια τράπεζα ή στον όποιο κάνει και κάποια άλλη δουλειά. Ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος των πράξεών του. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και το κάνουμε. Μέχρι το τέλος της χρονιάς ο στόχος είναι να διπλασιάσουμε τον αριθμό των εγγεγραμμένων.

«Το μοντέλο μικτής ασφάλισης αν κρίνουμε από τα παραδείγματα του εξωτερικού είναι κάτι το οποίο αποδίδει για το κράτος, εταιρεία και τον ασφαλισμένο» 

ΠτΘ: Πώς κρίνετε τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας; Προωθείτε το μοντέλο ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα σε συνδυασμό με ιδιωτική ασφάλιση. Πώς κρίνεται τις εξελίξεις αυτές;
Μ.Κ.:
Η ασφαλιστική βιομηχανία δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα και στον κόσμο. Τα νούμερα είναι μεγάλα. Η καινούργια παραγωγή ήταν 4 δις για το 2015. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο. Ήταν χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Από αυτά επέστρεψαν πίσω στους πελάτες με τη μορφή αποζημιώσεων για λόγους υγείας, αποζημιώσεων από απώλεια ζωής κάποιου σοβαρού περιστατικού ή με τη μορφή συντάξεων ή εφάπαξ, τα 3 δις. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις, που γίνονται από όλες τις εταιρείες, είναι της τάξεως των περίπου 11 δις. Ο κόσμος, ο οποίος απασχολείται σε όλη αυτή τη δραστηριότητα από όλες τις εταιρείες, υπολογίζεται σε περίπου 7.500-8.000 μισθωτούς και διοικητικό προσωπικό και 20-22.000 ασφαλιστές. Καταλαβαίνετε τι χρήμα κινείται γύρω από αυτή τη βιομηχανία.
 
Εμείς αυτό που λέμε και το λέγαμε πάντα, είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει τι χρειάζεται σήμερα. Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι εκεί, η ιδιωτική ασφάλιση είναι εκεί, και ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προχωράει το μοντέλο μιας μικτής ασφάλισης.
 
Το μοντέλο αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού και είναι κάτι το οποίο δείχνει ότι αποδίδει για το κράτος, για την εταιρεία και για τον ασφαλισμένο. Απλά υπάρχουν πάρα πολλά θέματα μέχρι να γίνει αυτό το πάντρεμα.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα αργήσει, ωστόσο δεν θέλω να βάλω χρονικά περιθώρια.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.