Μιχαλης Καρχιμακης, βουλευτης Λασιθιου του ΠΑΣΟΚ: «Θα κατοχυρωσουμε θεσμους διαφανειας»

Πυρά κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από την Κομοτηνή ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή πριν μιλήσει στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Τοπική Οργάνωση του κόμματος με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Καρχιμάκης έκανε λόγο για τα φαινόμενα διαφθοράς, παραβατικών συμπεριφορών που έγιναν εις βάρος των πολιτών, για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη και την εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2008, με τις οποίες το κόμμα αντιπολίτευσης υπόσχεται στον ελληνικό λαό να κατοχυρώσει θεσμούς διαφάνειας, «μέτρα τα οποία θα δίνουν την αίσθηση στον πολίτη ότι θα έχει ένα δίκαιο αφετηριακό σημείο, αλλά και ταυτόχρονα θα γνωρίζει πώς δίνονται οι δουλειές, πώς διαχειρίζονται τα χρήματά του».

Ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Κομοτηνής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κηπουρός, καλωσόρισε τον βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, στα πλαίσια της πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση του κόμματος με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας του τομέα τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην γεωργία της περιοχής μας, τονίζοντας ότι «η επιβίωση των αγροτών μας, των επαγγελματιών της περιοχής μας με τα επιμέρους προβλήματα, αλλά και η επιβίωση των εργαζομένων στην έρημη πλέον Βιομηχανική Περιοχή είναι αυτά που συνθέτουν το παζλ, την όλη άσχημη κατάσταση ειδικά για το νομό Ροδόπης. Άρα, θα πρέπει να θέτουμε αυτά τα ζητήματα και στη γνώση της κοινής γνώμης έτσι ώστε να σχηματίζεται μια αντίληψη για το πώς είναι τα πράγματα σήμερα». Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα και στον τομέα της υγείας, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Πεταλωτή. «Είναι γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις και με το προσωπικό, αλλά και με το ανύπαρκτο κτιριακό του Νοσοκομείου μας». Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, πριν από δύο ημέρες ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ έκανε ανακοίνωση, όπου γίνονται γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στην παιδεία. «Το τελευταίο διάστημα ακούμε πράγματα για την παιδεία, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε λεπτομερή στοιχεία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος κάποτε επί του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας παραγωγικός και ελπιδοφόρος θεσμός και ο οποίος πλέον είναι ένας απαξιωμένος θεσμός που αφορά βέβαια τα σχολικά κτίρια».

Πυρά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, πριν ξεκινήσει, ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του έγινε να βρεθεί στην Κομοτηνή, την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος και τον βουλευτή Ροδόπης, Γ. Πεταλωτή. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, εξήγησε ότι επρόκειτο για μια επίσκεψη ενταγμένη στα πλαίσια μιας μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν, για τα τεκταινόμενα, αλλά και να αναδείξει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο» χαρακτήρισε ο κ. Καρχιμάκης τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2004. «Είναι μια κυβέρνηση που το 2004 εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούσαν την ηθική επαναφορά και την αξιοπιστία της πολιτικής και αφορούσαν δεσμεύσεις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, δεσμεύσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, δεσμεύσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της περιφέρειας. Διαπιστώνουμε πέντε χρόνια μετά ότι αυτό το πλαίσιο, με το οποίο η Νέα Δημοκρατία κατέβηκε σε εκλογές και τις κέρδισε, ουσιαστικά, ήταν ένα περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο», είπε ο κ. Καρχιμάκης βασιζόμενος σε τομείς όπως η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, η καταπολέμηση της σπατάλης και γενικώς η καταπολέμηση κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και η ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμών. Τόνισε χαρακτηριστικά την αδιάλλακτη θέση της Ν.Δ. ως προς το προαναφερόμενο πλαίσιο, με αποτέλεσμα να καταλύονται θεσμοί, να καταργούνται ανεξάρτητες αρχές, να απομακρύνονται μη αρεστοί ανεξάρτητοι επικεφαλείς αρχών, όταν «η κυβέρνηση διαπίστωνε ότι οι αρχές ακουμπούσαν παραβατικές συμπεριφορές στελεχών της. Είδαμε μια χειραγωγημένη δικαιοσύνη μ’ έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο είχαμε καταγγείλει πριν οριστεί εισαγγελέας το καλοκαίρι του 2005, διότι επρόκειτο για ένα πρόσωπο μειωμένης ηθικής υποστάθμης. Ήταν ένας εισαγγελέας που ουσιαστικά καταπατούσε δημόσιες εκτάσεις και έκτιζε αυθαίρετα και στη συνέχεια του επιδιδόταν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Αυτός δεν έκανε τίποτε άλλο όλη αυτή την περίοδο παρά να δημιουργεί την αίσθηση και την πεποίθηση σε πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα, γιατί είχαν πίσω τους τον αρχιδικαστή της χώρας, ο οποίος χρωστούσε την ηθική του συμπεριφορά, κάτι το οποίο δεν αρμόζει για δικαστές». Συνεχίζοντας, ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του Ζορμπά, στις αρχειοθετήσεις κυβερνητικών σκανδάλων, στα φαινόμενα συγκάλυψης δικογραφιών «όταν είχαμε καταγγελίες για μίζες σε σχέση με την ανάθεση των άγονων γραμμών, οι οποίες δεν πήγαν στη Βουλή».

«Κοινωνία-ζούγκλα», έτσι χαρακτήρισε ο βουλευτής Λασιθίου τον δρόμο στον οποίο οδηγείται ο ελληνικός λαός, μια κοινωνία όπου ο ατομικός τρόπος αναζήτησης -αφού δεν λειτουργούν οι θεσμοί- είναι η κυρίαρχη επιλογή. «Ο κάθε πολίτης όταν δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς, όταν δεν εμπιστεύεται την δικαιοσύνη, όταν η ίδια η συντεταγμένη πολιτεία παρανομεί, αναζητεί την ατομική λύση. Αυτή η κοινωνία είναι μια κοινωνία που καταρρίπτει την αλληλεγγύη, καταρρίπτει την ανθρωπιά, καταρρίπτει το ενδιαφέρον του ενός ανθρώπου για τον άλλον».

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ συγκρούεται με την διαφθορά, αναδεικνύει και παρεμποδίζει αυτά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, έχοντας μια σαφή κατεύθυνση, προς αποτροπή της ζημίας, όπως στην περίπτωση με την σύζυγο του κ. Αλογοσκούφη, η οποία στις 18 Ιουνίου 2008 θα επιχειρούσε ως εκπρόσωπος της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων της Deutche Telecom να διαχειριστεί τα ακίνητα του ΟΤΕ ύψους 1,5 δις. ευρώ. «Ένα κόμμα που θέλει να είναι κυβέρνηση και επιδιώκει να είναι κυβέρνηση, δεν λειτουργεί στην λογική της διαχείρισης, της μιζέριας ή της ολοκλήρωσης μιας ζημιογόνους συμπεριφοράς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος των πολιτών». Επίσης, έκανε λόγο για θωράκιση των θεσμών που διαφαίνεται από τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2008, γιατί «για εμάς η διαφθορά σημαίνει παράνομη συγκέντρωση πλούτου σε λίγους επί ζημία των πολλών. Γιατί όταν το 2004 είχαμε την νομοθέτηση της παραγραφής των τιμών, οικονομικών και ποινικών, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων από τον κ. Αλογοσκούφη, τότε υπήρξε μια μερίδα μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, γιατί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή η απαίτηση παραγράφηκε με νόμο».

Κατοχύρωση θεσμών διαφάνειας υπόσχεται στον ελληνικό λαό το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα σε περίπτωση νίκης στις ερχόμενες εκλογές, δια στόματος του κ. Καρχιμάκη. «Θα κατοχυρώσουμε θεσμούς διαφάνειας, μέτρα τα οποία θα δίνουν την αίσθηση στον πολίτη ότι θα έχει ένα δίκαιο αφετηριακό σημείο, αλλά και ταυτόχρονα θα γνωρίζει πώς δίνονται οι δουλειές, πώς διαχειρίζονται τα χρήματά του».

Στο έλεος του Θεού οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες

Υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη αποτελούν οι δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, όσον αφορά σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όπως ισχυρίστηκε ο βουλευτής Λασιθίου. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται καθημερινά να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας, να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες παιδείας, η δημόσια διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, με την στέρηση των πόρων. Ο κ. Καρχιμάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, είναι «ένας απλός θεατής, ένας παρατηρητής. Όταν γνωρίζει ότι ο υφυπουργός του διακινεί στο νομό του μόνο 60-70 εκατ. ευρώ έκτακτες εισφορές, με φαύλο τρόπο αποστερεί πόρους από άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που μπορεί να έχουν κι αυτοί ανάγκες. Και δεν υπάρχει μια δίκαιη κατανομή των έκτακτων πόρων που διοχετεύονται στην αυτοδιοίκηση. Δεν μιλάω για τους φόρους, οι οποίοι είναι θεσμοθετημένοι και υποχρεωτικά απολαμβάνει η αυτοδιοίκηση, αλλά μιλάω για τους έκτακτους πόρους, οι οποίοι διοχετεύονται και με φαύλο τρόπο σε λίγες περιφέρειες». Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Καρχιμάκης απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους του κάθε νομού να μην είναι παράκλητοι των προθαλάμων του όποιου υπουργού «για να πάρουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ αλλού μοιράζουν τα εκατομμύρια ασύστολα».

Η καθημερινότητα του πολίτη υποβαθμίζεται με την ακρίβεια, με τη μείωση των εισοδημάτων, με την αδυναμία των πολιτών να έχουν εισοδήματα, «εισοδήματα που στην ουσία απ’ την στιγμή που δεν διακινούνται, αφού δεν υπάρχουν, υπάρχει και ζημιά στην κάθε τοπική οικονομία, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, της κάθε τοπικής ζήτησης σε κάθε περιφέρεια είναι ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης». Ως βασικό παράγοντα της υποβάθμισης της ανάπτυξης, αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη ανέφερε την μείωση της εγχώριας ζήτησης τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της περιφέρειας, έκανε λόγο για τους πόρους των δημοσίων επενδύσεων, τους οποίους στερήθηκε η ελληνική περιφέρεια, για τη μη χρηματοδότηση των μισοτελειωμένων έργων, για την ακύρωση των έργων που είχαν δημοπρατηθεί. «Με την απογραφή που έκανε η σημερινή κυβέρνηση ζημίωσε το σύνολο του ελληνικού λαού, κυρίως, της ελληνικής περιφέρειας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι το περίγραμμα της πολιτικής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτά τα πέντε χρόνια».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.