Μια ζωη με τα καλαθια

Μέχρι τα Γρεβενά φτάνει ο Χουσεΐν Σαλή για να πουλήσει τα καλάθια του - Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και την περνά πλέον στα παιδιά του

Το καλάθι έχει μια πανάρχαια παρουσία στη Θράκη, και η περιοχή μας έχει μια παράδοση στην καλαθοπλεκτική που ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει περιορίσει, όμως ακόμα δεν έχει εξαφανίσει. 

Ένα από τα παραδείγματα των ανθρώπων που επιμένουν και συνεχίζουν αυτή την τέχνη είναι ο Χουσεΐν Σαλή από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει μάθει το επάγγελμα του καλαθοπλέχτη από τον πατέρα του, κόβοντας βέργες από τις όχθες των ποταμών και κατόπιν πλέκοντάς τες.
 
Ο κ. Σαλή φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει αυτή τη ζωή, πλέκοντας το χειμώνα και ταξιδεύοντας το καλοκαίρι, κρατώντας έτσι μέσα του μια παράδοση χιλιετιών, που ο σύγχρονος κόσμος λύγισε, αλλά δεν έσπασε, και όπως οι βέργες με τις οποίες πλέκει τα καλάθια του, γίνεται πιο δυνατός ενωμένος με την παράδοση των διδαχών του πατέρα του από τη μια και το μέλλον που θα έχει ο ίδιος και τα παιδιά του στην τέχνη.
 
 

Μια τελευταία διαδρομή 

Ο καλαθοπλέχτης σταμάτησε το όχημά του, που ήταν φορτωμένο με καλάθια, μπροστά από το Ηρώο Κομοτηνής, στο δρόμο του προς τις Σέρρες, όπου και κάνει μια τελευταία διαδρομή για να παραδώσει μια παραγγελία πριν σταματήσει για το χειμώνα.
 
Όλο το καλοκαίρι με το φορτηγάκι του, μέσα στο οποίο κοιμάται κιόλας, ταξιδεύει μέχρι την Κοζάνη και τα Γρεβενά, μαζί με την οικογένειά του, με τον γιό του να μαθαίνει και αυτός την τέχνη, μια και θεωρεί πως «θα κρατήσει πολλά χρόνια, θα αντέξει».
 
Η δουλειά είναι δύσκολη και οι διαδρομές μακρινές, «το καλοκαίρι εντάξει είναι, αλλά τώρα λίγο δύσκολα».
 
Πάντως όπως τονίζει ακόμα «ψωμάκι βγαίνει» από τη δουλειά του, μιας και φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να προτιμά ξανά τα παραδοσιακά καλάθια, τα οποία μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις. «Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπου θέλεις  στα ρούχα, στην κουζίνα. Βάζει φρούτα δεν σαπίζουν γιατί αερίζονται με το καλάθι» τόνισε, σημειώνοντας πως πολλές φορές ο κόσμος παίρνει πλαστικά καλάθια, βάζουν φρούτα και σαπίζουν, ενώ το παραδοσιακό καλάθι είναι καλύτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.