Μια «Βεγγερα» απ’ τα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης και Σερρων

Η παράσταση θα περιοδεύσει σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Συκιές και θα αφιχθεί στην Κομοτηνή στις 16 Αυγούστου για να συνεχίσει την περιοδεία της στη Θράκη μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το καλοκαίρι του 1893 ένας λόγιος δημοσιογράφος, ο Δ.Κ., απέδιδε στον Ηλία Καπετανάκη το χάρισμα «της ενστίκτου γνώσεως του θεάτρου» με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Ο Γενικός Γραμματεύς».
Ο χρηματίσας στο παρελθόν υπουργικός γραμματεύς καυτηρίασε τα πολιτικά ήθη της εποχής, τη διοίκηση, διαφοροποιούμενος στη γραφή απ’ τους συγχρόνους του συγγραφείς.
Ο Ηλίας Καπετανάκης παραμένει σύγχρονος εν έτη 2001 προσκαλώντας μας στη «Βεγγέρα» να τιμήσουμε τη μόδα, την εικόνα, την εντύπωση, την πολυτέλεια…
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σερρών ανεβάζουν τη «Βεγγέρα» παίζοντας με τα κοινωνικά πρότυπα που απαιτούν μεταμφίεση, δίνοντας ένα δείγμα συνεργασίας Περιφερειακών Θεάτρων. Την αστική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη προσεγγίζει σκηνοθετικά (για τρίτη φορά) ο Νίκος Αρμάος, ο οποίος χαρακτηρίζει το έργο «πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» εμμένοντας στην πολύτιμη λειτουργία της γλώσσας:
«Η γλώσσα των ηρώων του έργου συγκαλύπτει τις αδυναμίες τους, προβάλλει υποθετικές πνευματικές αναζητήσεις και τέλος η ίδια αυτή γλώσσα εκθέτει ανεπανόρθωτα τα μέλη της οικογένειας. Η γλώσσα είναι το όχημα με το οποίο οι ήρωες επιχειρούν ν’ αναβαθμιστούν κοινωνικά».
Ο Νίκος Αρμάος έχει την αρωγή της Λίλας Καρακώστα στα σκηνικά και τα κουστούμια, της Μαρίας Γκούτη στη χορογραφία, κι ενός μουσικού που συνέδεσε τη δουλειά του με το θέατρο, του Ηρακλή Πασχαλίδη.
Το ιδιαίτερο χιούμορ του Καπετανάκη και η γνώμη του για τη Βεγγέρα ίσως απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στα παρακάτω λόγια: «Η Βεγγέρα είναι ιατρική στηθοσκόπησις, μικροβιολογική εξέτασις της οικογένειας! Μην κάμνετε λοιπόν βεγγέρας, αν θέλετε να κάμετε γαμβρούς».
Την ωοειδή τράπεζα πλαισιώνουν στα κάτοπτρα καθρεφτίζονται και στα ανάκλιντρα αναπαύονται οι:

Νίκος: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ
Κύριος Στενός: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ
Κυρία Στενού: ΛΕΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ
Δημήτρω : ΕΛΕΝΑ ΜΑΡΣΙΔΟΥ
Νερουλός: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Ελένη : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΑΧΤΣΟΓΛΟΥ
Κατίνα: ΧΡΥΣΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρίκα: ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΤΙΡΗ
Πίπης: ΓΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΠΑΣΧΑΛΗ
Φρόσω: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥΧΤΣΗ
Γείτονας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
Γειτόνισσα Α΄: ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Γειτόνισσα Β΄: ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΝΤΖΟΥΡΑΚΗ

Μαρία Αμπατζή
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.