Μια βαφτιση σαν παραμυθι. Και το ονομα αυτης Σοφια-Λινα…

Σε μια από τις ωραιότερες βαπτίσεις είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε την Κυριακή που μας πέρασε. Μια βάφτιση τόσο ωραία που στην περίπτωσή της κυριολεκτεί ο τίτλος σαν παραμύθι…

 

Ίσως γιατί ξεκίνησε σαν παραμύθι… Από τον έρωτα της ελληνίδας Δήμητρας Αναστασίου και του γερμανού Christoph Stahl, αμφοτέρων πολυσπουδαγμένων, διδακτόρων και διδασκόντων σε πανεπιστήμια της χώρας όπου διαμένουν, της Γερμανίας…

 

Ξεκίνησε σαν παραμύθι, όπως πολλοί γάμοι νεαρών κομοτηναίων που η καρδιά τους τούς ανοίγει στον κόσμο. Καρπός αυτού του ωραίου έρωτα μια μικρή κόρη, ενός σχεδόν έτους τώρα, που το ζευγάρι αποφάσισε να βαφτίσει στην Ελλάδα, στην Κομοτηνή με το ορθόδοξο τυπικό…

 

Μια βάφτιση με υπόθεση το συναπάντημα δυο παραδόσεων, του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού της Βρέμης, σήμα κατατεθέν της οποίας είναι ένα παραμύθι φιλαλληλίας που αποτυπώνεται παντού στην πόλη, στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, στους οδηγούς, στον στολισμό της πόλης, στα αναμνηστικά της, το παραμύθι των μουσικών της Βρέμης, όπως είναι ο τίτλος του, που είναι καταγεγραμμένο και στην εντοπία λαϊκή παράδοση και αποθησαυρισμένο από το Γεώργιο Μέγα στις συλλογές του των ελληνικών παραμυθιών…

 

Ποιο είναι όμως το παραμύθι των μουσικών της Βρέμης, και πώς επέλεξε να το αναδιηγηθεί η γιαγιά της μικρής μπεμπούλας στα αναμνηστικά της βάπτισης;

 

«Οι μουσικοί της Βρέμης»

 

 Ο γάιδαρος, ο σκύλος, η γάτα και ο κόκορας είναι γέρικα και αδύναμα ζώα, γι’ αυτό θέλουν να τα διώξουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα ζώα ταξιδεύουν μαζί στη Βρέμη για να ζήσουν ως μουσικοί. Στο δρόμο βρίσκουν ένα σπίτι, στο οποίο μένουν ληστές. Τρομάζουν μαζί τη συμμορία, ανεβαίνοντας το ένα πάνω στο άλλο. Οι ληστές νόμισαν ότι έχουν να κάνουν με τέρατα και το έβαλαν στα πόδια. Το δίδαγμα είναι λοιπόν: η αλληλεγγύη μας κάνει πιο δυνατούς, μαζί είμαστε λιγότερο μόνοι.»

 

Με αφορμή το προαναφερόμενο λοιπόν παραμύθι, η γιαγιά της μικρής, η πρόεδρος δηλαδή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ροδόπης, μαθηματικός Λίνα Λαζαρίδου, έχοντας καλά αφομοιώσει πόσο πλουτίζει ο άνθρωπος, όταν ζει ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς, και με το νου στην υποδοχή και το καλωσόρισμα των γερμανών συγγενών της, σχεδίασε με τη βοήθεια της ζωγράφου και εκπαιδευτικού Έφης Καλεντερίδου το σύνολο του ντεκόρ της βάφτισης, αξιοποιώντας παντού το συγκεκριμένο παραμύθι, που αποτυπώνεται στη λαϊκή εικονοποιία της Βρέμης, αλλά και σε υπέροχες γερμανικές εκδόσεις εποχής.

 

Απ’ αυτή την πλούσια εικονοποιία, η κ. Λαζαρίδου, διάλεξε μια συγκεκριμένη ζωγραφιά κοινή σ’ όλα τα διακοσμητικά στοιχεία της βάφτισης που απεικονίζει τον γάιδαρο, το σκύλο, τη γάτα και τον κόκορα, τους μουσικούς δηλαδή της Βρέμης, τον έναν ανεβασμένο στην πλάτη του άλλου να τραγουδούν.

 

Μια ζωγραφιά κοινή στο προσκλητήριο που ανακεφαλαιώνει την ιστορία του ζευγαριού μ’ ένα εξαιρετικά έξυπνο ποίημα σε τέσσερις στροφές, όπου κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά, απευθύνοντάς μας η ίδια την πρόσκληση να παραστούμε στη βάπτισή της, η μικρή μπεμπούλα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα από την αρχή το όνομά της.

 

«Καρπός αγάπης δυνατής

που ενώνει δύο χώρες,

έχω μπαμπά από το Βορρά,

μανούλα απ’ τη λιακάδα

κι έτσι πηγαινοέρχομαι

Ντόϊτσλαντ και Ελλάδα.

 

Μα, να, που πρέπει όνομα

κι εγώ να αποκτήσω

και στου Αυγούστου τα ζεστά

νερά να κολυμπήσω.

Σοφία-Λίνα θα με πουν,

κι ομολογώ μ’ αρέσει

και η μικρή μου αγκαλιά

όλους θα σας χωρέσει.

 

Σε δύο γλώσσες θα το πω

πως σας καλώ στo πάρτυ,

κουλτούρες να ενώσουμε

πάνω στον ίδιο χάρτη!»

 

 

Το ίδιο ζωγραφικό μοτίβο κοσμούσε και το σουπλά της δεξίωσης, στο οποίο αποτυπώνονταν εν ολίγοις η υπόθεση του παραμυθιού αλλά και το ηθικό του δίδαγμα, το οποίο είναι ότι «η αλληλεγγύη μας κάνει πιο δυνατούς και ότι ο ομορφότερος δρόμος στη ζωή είναι ο δρόμος της αγάπης και της αλληλεγγύης.».

 

Το ίδιο μοτίβο κοσμούσε και το πρωτότυπο ρολόι – μπομπονιέρα, μαζί και με ένα αντίτυπο του παραμυθιού των μουσικών της Βρέμης στα ελληνικά, τους μουσικούς οι οποίοι ήταν αυτοί που καλωσόριζαν τους προσκεκλημένους τόσο στον ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε το μυστήριο όσο και στο χώρο της δεξίωσης, το Chateau Nouveau, στο άλσος της Νυμφαίας.

 

Στο μυστήριο της βάφτισης πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, συνεπικουρούμενος από τους διάκους κ.κ. Νεκτάριο Δημητρόπουλο και Σταύρο Κολιούση, επιδίδοντας στο μυστήριο τον αρμόζοντα μυσταγωγικό χαρακτήρα. Το όνομα που δόθηκε στη μικρή Σοφία-Λίνα.

 

Στη βάφτιση παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός φίλων της Λίνας Λαζαρίδου και του Κίμωνα Αναστασίου, οι συγγενείς τους, καθώς και ευρύς αριθμός νεαρών ζευγαριών φίλων της Δήμητρας και του Christoph, καθώς και πολλοί εκ Γερμανίας συγγενείς τους. Στη βάφτιση μεταξύ άλλων διακρίναμε πολλούς εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων και τη Σοφία Μυστακίδου με το σύζυγό της, την Αλίκη Κοσμίδου με το σύζυγό της, την Εφη Καλεντερίδου με το σύζυγό της Βαγγέλη, τον Ανδρέα Λύκο με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά, την Σούλα Γεωργιάδου, τον Σπύρο Παπουτσή με τη σύζυγό του, τη Χρυσούλα Γκεβρέκη με το σύζυγό της Γιώργο, καθώς και τους Ντέζη Λουτατίδου με το σύζυγό της Γιώργο, Νίκο Μπεναβίδη με τη σύζυγό του Αργυρούλα Κατσαρίδου, την Τάνια Δουδουλακάκη με το σύζυγό της Βασίλη Ελευθερίου, τον Χαράλαμπο Μανανά με τη σύζυγό του Κατερίνα, τον Μαρίνο Αλμπανίδη, τον νονό της Δήμητρας πολιτικό μηχανικό Πέτρο Βαφειάδη, τον Παναγιώτη Ράπτη με τη σύζυγό του, η κόρη των οποίων Ζωή ήταν μια εκ των τριών νονών της μικρής Σοφίας-Λίνας.

 

Η Ζωή Ράπτη εξάλλου μαζί με την Ελληνίδα Γαντζίδου και την Κορίνα Απταλίδου -ένα επίσης από τα ωραία στοιχεία της βάφτισης- ήταν οι τρεις νεαρές και πανέμορφες νονές, που με ιδιαίτερη τρυφερότητα διεκπεραίωσαν την αποστολή τους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, αλλά και χόρεψαν και διασκέδασαν και το ευχαριστήθηκαν αναλαμβάνοντας το ρόλο της πνευματικής μητέρας, όπως έδειξαν αργότερα ιδιαίτερα στο γλέντι που ακολούθησε στη Νυμφαία με την πολύ κεφάτη ορχήστρα του Flocafe και την εξαιρετική τραγουδίστρια Σταυρούλα.

 

Να σας ζήσει και με το όνομα, Christoph και Δήμητρα, Λίνα και Κίμωνα, Ygo και Britta!!!

 

Και σεις κορίτσια, Ζωή, Ελληνίδα και Κορίνα πάντα άξιες!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.