Μια προταση που υποσχεται να δωσει διακριτο στιγμα στις αποκριατικες εκδηλωσεις της Κομοτηνης

Διοργάνωση διαγωνισμού σατιρικής ποίησης προτείνει ο κ. Κώστας Κοτσίρος

Μία άκρως αποκριάτικη όσο και ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε συμπολίτης μας μέσω επιστολής του στην εφημερίδα μας. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Κοτσίρο, Οικονομολόγο και Νομικό-Τέως Διευθυντή της Περιφέρειας ΟΤΕ ΑΜΘ ο οποίος δια της επιστολής του προτείνει τη διοργάνωση στην πόλη μας διαγωνισμών σατιρικής ποίησης. Μάλιστα ο ίδιος επισυνάπτει στην επιστολή και ένα δείγμα δικής του γραφής με το εν λόγω περιεχόμενο το οποίο συνοδεύει και με αντίστοιχο σκίτσο.

Ακολουθεί η επιστολή και το σατιρικό ποίημα του κ. Κοτσίρου, ένεκα και των ημερών:

Τα Εξ Αμάξης
(που λείπουν)

«Μπήκαμε ήδη στο τριώδιο. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε Απόκριες. Όπως, όλοι γνωρίζουμε, οι εορτές των Απόκρεω αποτελούν συνέχεια των αρχαίων διονυσιακών εορτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις εορτές εκείνες έπαιζε σπουδαίο ρόλο η σάτιρα.

Ο κόσμος διασκέδαζε με τα αποκαλούμενα «λόγια του κάρρου». Ήταν στίχοι που αναφέρονταν, με συγκαλυμμένο τρόπο σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που προκαλούν γέλωτα. Έτσι όχι μόνο πολλαπλασίαζαν τη γενική ευφορία των ημερών, αλλά έστελναν κάποια μηνύματα για τη διόρθωση των κακώς κειμένων.

Είναι κρίμα που οι σημερινές εορτές δεν εμπεριέχουν κάτι ανάλογο. Βέβαια, δεν εννοούμε ότι θα έπρεπε να γυρίζουμε στις γειτονιές, ανεβασμένοι σε κάρρα, όπως οι πρόγονοί μας, αλλά θα μπορούσαμε να οργανώσουμε διαγωνισμούς σατιρικής ποίησης και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουμε τα καλύτερα ποιήματα τις ημέρες των Απόκρεω.

Κατά τη γνώμη μου ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που δεν επιχείρησαν να εκφραστούν ποιητικά. Ασφαλώς μεταξύ αυτών υπάρχουν ταλέντα που θα μπορούσαν να δώσουν στη Θράκη ένα διαφορετικό στίγμα. Ένα στίγμα μεγάλης πνευματικής εμβέλειας.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε αφάνταστη επιτυχία, εάν τα ταλέντα της μουσικοσύνθεσης, που αποδεδειγμένα υπάρχουν στο τόπο μας, έβαζαν το χεράκι τους, για να ταξιδέψουν μαζί οι ήχοι και οι στίχοι σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι πέραν αυτής.

Με την ελπίδα ότι το παρόν σημείωμα θα δώσει το ερέθισμα σε κάποιους ταλαντούχος νέους να εξωτερικεύσουν τον πλούτο που κατέχουν για να γίνει η άχαρη, η μίζερη ζωή μας πιο ευχάριστη. Και αν θέλετε, να προβληθεί και να ωφεληθεί πολύπλευρα η Θράκη και ιδιαίτερα η Κομοτηνή…

Αρκεί να ξεκολλήσουν από την καθημερινή ρουτίνα, την φιλοσοφία της αδράνειας και να ασχοληθούν με μια τέτοια πνευματική ανάταση.

Μη ξεχνάμε ότι ο Ορφέας, ο ογκόλιος αυτός της ποίησης, ήταν Θρακιώτης. Προς τιμή του μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πάρει το όνομά του.

Η θεματολογία, θα μπορούσε ακόμη, να αναφέρεται στους μύθους που σχετίζονται με την Θράκη. Η Θράκη έχει μια τεράστια προίκα που μένει ανεκμετάλλευτη.
Για να γίνουν, όμως όλα αυτά πράξη χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Η σύσταση ενός σωματείου είναι απολύτως αναγκαία.
Ο Ορφέας και ο Αλκαίος περιμένουν».
 

Τα Εξ Αμάξης
(Τα καρτάλια στο ψητό)
 
«Εποχή που προσκυνάμε
το χρυσάφι για Θεό,
βγήκαν τα καρτάλια πάλι
να ριχτούνε στο ψητό.
 
Ξέφραγο τ’ αμπέλι βρήκαν,
ένα κράτος της ντροπής,
ένα κράτος μολιμέντο
μ’ αρετή την αρπαχτή.
 
Λωποδύτες, κλεφταράδες,
θεομπαίχτες και νταβάδες
τρώνε, πίνουν σαν πασάδες
και εισπράττουν ντεμενάδες.
 
Μεγαλόσχημοι αγύρτες
ξεγελάνε τον λαό,
τους αγίους παριστάνουν,
μα ο νους τους στο ψητό.
 
Και η πόλη υποφέρει.
Δεν της μένει πια ζωή.
Όπου νάναι θα της δώσουν
την χαριστική βολή.
 
Πρόσεξε, όμως!!!
 
Πρόσεξε μην πεις για δαύτους.
Μην τους θίξεις την «τιμή»…
Γιατί ο ΝΟΜΟΣ περιμένει,
Να σε στείλει ΦΥΛΑΚΗ!!!
 
Τον σοφίστηκαν οι μασκαράδες
για να δείχνουν καθαροί,
τις βρωμιές τους να σκεπάζουν,
να τσιμπάνε οι αγαθοί
 
Ελάτε εσείς οι «Ψυλλιασμένοι»
όσοι έχετε πυγμή,
να γκρεμίσουμε τον ΝΟΜΟ,
η κοιλιά τους να φανεί.
 
Με τη μπόχα που θα βγάλουν
και τη γενική κατακραυγή
να γλυτώσουμε οτ’ έχει μείνει,
ν’ ανασάνουν οι πολλοί.
 
Θα ‘ναι ένα δυνατό φιλί
στην πατρίδα που υποφέρει
στην Ελλάδα που βαλθήκαν
να την φάνε ζωντανή.
 
Κώστας Κοτσίρος
Ο Μεγαλοπολίτης»

 

Ο Κώστας Κοτσίρος είναι Οικονομολόγος και Νομικός, τέως Διευθυντής της Περιφέρειας ΟΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.